Yttrande 1/2014-2015

Lagtingsår: 2014-2015
Typ av dokument: Yttrande

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

YTTRANDE nr 1/2014-2015

 

Datum

 

Självstyrelsepolitiska nämnden

2015-01-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands landskapsregering

 

 

 

 

 


Självstyrelsepolitiska nämnden

Yttrande till landskapsregeringen i enlighet med lagtingsordningens 21 §

 

·       Ålandskommitténs 2013 delbetänkande

 

 

Statsrådet tillsatte den 19 september 2013 en kommitté för att modernisera självstyrelsesystemet och självstyrelselagen för Åland. Kommittén ska i sitt arbete beakta de förslag och synpunkter som ingår dels i betänkandet från den av Ålands landskapsregering tillsatta parlamentariska kommittén om förslag till reformering av självstyrelsesystemet och självstyrelselagen för Åland (den s.k. Gunnar Jansson-kommittén) samt i den av justitieministeriet tillsatta parlamentariska arbetsgruppens betänkande ”Ålands självstyrelse i utveckling” (den s.k. Alec Aalto-kommittén).

 

Kommitténs uppdrag innefattar att

1) Föreslå sådana ändringar av självstyrelsesystemet och självstyrelselagen som motiveras av samhällsutvecklingen och utarbeta förslag till en modern lagstiftning om självstyrelsen.

2) Föreslå åtgärder för att utveckla den ekonomiska självstyrelsen.

3) Göra en översyn av behörighetsfördelningen mellan landskapet och riket och föreslå ändringar av sådana behörighetsbestämmelser som i praktiken har vållat tolkningssvårigheter.

4) Bedöma om kravet på finskt medborgarskap för erhållande av hembygdsrätt och för vissa tjänster kan slopas.

 

Kommittén har den 28 januari 2015 fattat beslut om ett delbetänkande med förslag  till  riktlinjer för  det fortsatta  lagstiftningsarbetet. Betänkandet biläggs. Ett slutbetänkande i form av en regeringsproposition ska föreligga senast den 30 april 2017.

 

Självstyrelsepolitiska nämnden, som under ärendets gång har fungerat som samrådsorgan för delar av kommittén, kommer att med anledning av delbetänkandet avge ett yttrande till landskapsregeringen. Detta yttrande formuleras efter att nämnden tagit del av lagtingets debatt i ärendet.

 

Yttrandet underställs lagtinget för debatt i enlighet med lagtingsordningens 21 §.

 

__________________

 

 

Mariehamn den 30 januari 2015

 

 

Ordförande

 

 

Britt Lundberg

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson