Talman Jörgen Pettersson och biträdande lagtingsdirektör Julia Lindholm med delegationen från Abchazien. Julia Lindholm, Jörgen Pettersson, Simon Påvals och Marcus Måtar med delegationen från Abchazien.
  • Publicerad onsdag den 29 maj 2024 kl. 8:23

Delegation från Abchazien besökte lagtinget

På tisdagen besökte en delegation från Abchazien lagtinget och träffade talman Jörgen Pettersson. Delegationen leddes av Jamal Gamakharia, ordförande av högsta rådet för det självstyrande Abchazien och biträdes av Levan Machavariani, chargé d’affaires vid Georgiens ambassad till Finland.

   - Åland och Abchazien har en gemensam historia i att höra till Ryssland, så trots långt geografiskt avstånd förstår vi varandra. Vi anser att Åland, som ett av de mest framgångsrika och långlivade exemplen på autonomilösning, har intressanta aspekter att lära oss, konstaterar Jamal Gamakharia under besöket.

Besöket inleddes med möte med talman Jörgen Pettersson, vice talman Marcus Måtar samt lagtingsledamot Simon Påvals. Biträdande lagtingsdirektör Julia Lindholm guidade besökarna i lagtingshuset. Vid lunchen i restaurang Boquerian deltog Fredsinstitutets direktör Susann Simolin.

   - Åland ska vara en välkomnande autonomi som delar med sig av sina erfarenheter, kommenterar talman Jörgen Pettersson.

Vidare på programmet står besök hos Ålands fredsinstitut och möten med Ålands landskapsregering. Besöket avslutas med ett besök vid Bomarsund.