• Publicerad torsdag den 9 juni 2022 kl. 9:55

En fredsgåva till det åländska folket

På onsdagen avtäcktes kommerserådet Anders Wiklöfs gåva till det åländska folket. Det är en skulptur "Non-Violence"  av Carl Fredrik Reuterswärd. Den ursprungliga skulpturen göts på beställning av Yoko Ono och stod under de första åren i Strawberry Fields i Central Park i New York. Det finns totalt åtta i världen. En fredssymbol.

Så här sade talman Bert Häggblom under avtäckningsceremonin: 
Bästa gåvogivare, bästa åhörare

Idag- dagen innan självstyrelsen fyller 100 år- är du med och skapar historia kommerserådet Anders Wiklöf. Egensinnigt bidrar du till vårt samhällsbygge- den här gången med konsten i fokus.

Det är på något sätt som om man hör historiens vingslag idag då vi får mottaga denna mycket kända skulptur- Non Violence av Carl Fredrik Reuterswärd. Det är en av hans åtta originalskulpturer i brons, där den kanske mest kända placeringen av denna version finns utanför FN-skrapan i New York. Det var Nationernas förbund- föregångaren till FN, som fattade beslut i Ålandsfrågan 1921 som innebär att vi har vår demilitarisering, neutralisering och självstyrelse.

Jag är benägen att säga att Carl Fredrik Reuterswärds staty äntligen hittat sitt hem här hos oss på Fredens öar! Och vad passar bättre än att den placeras här i självstyrelseparken. Tillgång till offentlig konst ger energi och förenar människor oavsett ålder, förutsättningar och bakgrund.  Skulpturen Non-Violence- finns det någon annan skulptur i världen med ett sådant kraftfullt budskap? Den har blivit en symbol för fredskampen över hela världen. Idag är detta budskap viktigare än någonsin.

Vad kan väl vara mer på sin plats än att citera några rader från John Lennons låt just idag

Imagine all the people

Living, life, in peace

Imorgon firar vi 100 år som demilitariserad, neutraliserad och självstyrt ö-rike. Något som vi ska vara stolta över att vi lyckats förvalta och utveckla i 100 år- och må vi ta sikte på ytterligare 100 år framåt där vi ska alla ska kunna blomstra på Fredens öar.

Tack!