Marthor besökte lagtinget Marthor besökte lagtinget
  • Publicerad tisdag den 21 maj 2024 kl. 9:13

Marthor besökte lagtinget

En grupp från Ålands marthadistrikt besökte Ålands lagting för att se den bonad som distriktet skänkte till Ålands lagting i samband med 100-årsjubileet 2022.

Bonaden som Ålands marthadistrikt skänkte till Ålands lagting 2022 är resultatet av mödosam efterforskning och massor av frivilliga insatser. Konstverket hänger på lagtingets tredje våning, utanför utskottsrummen och är gjord i lapptäckesstil i åländska färger med namnen på alla lagtingsledamöter genom tiderna omsorgsfullt broderade i kedjestygn. I arbetet med bonaden använde sig marthorna av så kallad täckstiftningsbåge, en gammal kunskap som bevarats av distriktets hemslöjdssektion. I arbetet med bonaden bidrog hela 47 marthor.
På inbjudan av lagtingsledamoten Pernilla Söderlund kom de åländska marthorna till lagtingshuset för att se hur bonaden gör sig i lagtingets vardag och passade samtidigt på att se sig om i byggnaden och hälsa på hos talmannen Jörgen Pettersson som visade upp talmanskonferensen och de porträtt föreställande tidigare talmän som finns i lokalerna.
Marthorna passade också på att beskåda det färska konstverket på fjärde våningen, föreställande Ålands första kvinnliga lagtingsledamot Fanny Sundström, förevigad av Kökarkonstnären Satu Kiljunen.