• Publicerad torsdag den 1 december 2022 kl. 9:43

Öppet hörande om vindkraft

Finans- och näringsutskottet ordnar torsdag 1 december ett öppet hörande om planerna på storskalig vindkraft på de vattenområden som finns runtom Åland, definierade av den havsplan som trädde i kraft i fjol.
I budgetförslaget för 2023 begär landskapsregeringen en fullmakt att kunna gå vidare i projektet som regeringen bedömer vara en viktig framtidssatsning för hela Åland.

Hörandet, som inleds kl. 18.00, kan följas på plats i lagtingets auditorium eller på landskapsregeringens Youtube-sida:
youtube.com/watch?v=jlXRekpnyrQ

Programmet för hörandet:
Inledning, utskottets ordförande Jörgen Pettersson.

Presentation 1:
Vicelantråd Harry Jansson, ca 20 min, presenterar budgetförslaget samt hur arbetet bedrivs och hur tillstånds- och planeringsfrågor ska hanteras framöver.
Kort frågestund, utskottets medlemmar.
 
Presentation 2:
Anna Häger, Ilmatar, ca 20 min.
Kort frågestund, utskottets medlemmar.
 
Presentation 3:
Anders Wiklund, OX2, ca 20 min.
Kort frågestund, utskottets medlemmar.
 
Diskussion:
Huvudsakligen utskottets medlemmar.
Om tid efter hörandets avslutande finns släpps övriga närvarande in i följande prioritetsordning: lagtingets övriga medlemmar, ministrar, övriga.
Skälet till de öppna hörandena är att alla ålänningar ska ges möjlighet att bilda sig en uppfattning i dessa för hela Åland stora frågor. Den storskaliga vindkraften behandlades även tidigare på ett öppet hörande i januari i år.
Detta hörande kan ses på den här länken: https://www.youtube.com/watch?v=643F-HQCMu0

  – Vi vill på ett transparent sätt dela med oss av insikter och fakta i frågor som berör oss alla. När det gäller storskalig vindkraft är det av största betydelse att skapa delaktighet hos alla ålänningar och visa vad som hänt så här långt och vad som är att vänta i framtiden, säger Jörgen Pettersson, ordförande för finans- och näringsutskottet.

Information:
Sten Eriksson
Utskottssekreterare
Mob. +358 457 344 5640
sten.eriksson@lagtinget.ax