Kirsti Bourret, Jörgen Pettersson, Bosse Sjölund, Kristin Sjögren, Susanna Shilman och Julia Lindholm Kirsti Bourret, Jörgen Pettersson, Bosse Sjölund, Kristin Sjögren, Susanna Shilman och Julia Lindholm
  • Publicerad måndag den 10 juni 2024 kl. 11:31

Storbritannien besökte lagtinget

Idag har Storbritanniens ambassad i Helsingfors besökt Ålands lagting tillsammans med den brittiska honorärkonsuln Bosse Sjölund, Mariehamn. Delegationen som består av Deputy Head of Mission, Ms Kirsti Bourret och Public Diplomacy Officer Ms Susanna Shilman anlände till Åland under söndagen och deltog i självstyrelsefestligheterna för att under måndagen bekanta sig närmare med lagtinget och det åländska näringslivet. Under besöket som administrerades av biträdande lagtingsdirektör Julia Lindholm mötte de brittiska diplomaterna bland andra talman Jörgen Pettersson och lantrådet Katrin Sjögren.
– Det är av största betydelse att upprätthålla goda kontakter till Storbritannien som varit en nära vän till Åland allt sedan 1854 då britterna tillsammans med Frankrike befriade Åland från de ryska styrkor som kontrollerade vårt örike alltsedan 1809. Storbritannien hör också till de signatärmakter som garanterar Ålandslösningen och det är tydligt att banden fortfarande är starka, säger talman Jörgen Pettersson.
En viktig ingrediens i detta är honorärkonsul Bosse Sjölund som på ett synnerligen aktivt sätt håller ambassaden (och resten av regeringen i London) informerade om vilka frågor som för ögonblicket är aktuella på Åland.
– Genom att ständigt berätta vilka vi är och vad vi gör kan vi stärka vår ställning som Fredens öar och sprida exemplet till vår omvärld. I oroliga tider är goda förebilder nödvändiga och den åländska demilitariseringen och neutraliseringen är något vi gärna visar upp för omvärlden, liksom vårt sjudande näringsliv, understryker Pettersson.
Förhållandet Storbritannien Åland har över tid förstärkts av statsbesök som 1976 då drottning Elisabeth tillsammans med prins Philip besökte Mariehamn och 2015 då prins Edward tillbringade en hel dag på Åland, som en del av det officiella besöket till Finland.
– Vi har många gemensamma beröringspunkter, som till exempel att de första tre Victoriakorsen delades ut till brittiska hjältar i samband med anfallet mot Bomarsund 1854, vi ska aldrig fastna i historien men vi får heller aldrig glömma den, säger talman Jörgen Pettersson.