Talman Jörgen Pettersson, Helena Wachowiak och vicetalman Julia Kronlid Talman Jörgen Pettersson, Helena Wachowiak och vicetalman Julia Kronlid
  • Publicerad fredag den 12 april 2024 kl. 0:00

Talmän möttes för Stormskärsmaja

När det ordnades galapremiär för Stormskärs-Maja i Sverige passade Ålands talman Jörgen Pettersson, med hustru Helena Wachowiak, på att träffa vice talman Julia Kronlid från Sveriges riksdag.
– Stormskärs-Maja är en berättelse som definierar inte bara Åland utan Finland och övriga Norden. Vi härstammar alla ur enkla omständigheter och vet vikten av att alltid resa oss och fortsätta försöka, säger Jörgen Pettersson.
Galapremiären ägde rum på biografen Skandia i centrala Stockholm tillsammans med 450 inbjudna gäster, några av dem från Sveriges riksdag och de underlydande ministerierna tillsammans med ambassadörer, nuvarande och tidigare generalkonsuler samt många fler.
– Som ålänning känns det fantastiskt att se vilket intresse vår omvärld visar för vår historia och hur filmen engagerar och väcker känslor, säger Pettersson.
I samband med galapremiären besökte talman Pettersson tillsammans med vicelantrådet Annika Hambrudd Finlands ambassad i Stockholm och ambassadör Maimo Henriksson samt passade på att träffa utrikeskorrespondenter i Utrikesdepartementets presscenter.
– Det finns ett starkt intresse för Åland mot bakgrund av Sveriges och Finlands NATO-medlemskap kopplat till den omfattande och heltäckande folkrättsliga utredningen om vår internationella särställning som Utrikesministeriet gjorde i höstas och som bekräftar och stärker demilitariseringen och neutraliseringen och därmed Ålands ställning som Fredens öar, sammanfattar Jörgen Pettersson.