Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet. Diskussion.


  • Tack, herr talman! Bästa lagting, vi har här på vårt bord en ändring av pensionsinkomstavdraget samt kompensation till kommunerna.

    Eftersom jag har en reservation i ärendet så borde jag, enligt normal kutym, inleda med ett anförande angående reservationen, sedan ett gruppanföranden och eventuellt ett eget sedan då. Men behandlingen nu blir lite märklig eftersom talmannen i onsdags tillät gemensam diskussion med budgetbetänkandet. Då höll utskottsordförande sent på dagen sin presentation som alla kanske inte har ett klart minne av.

    Av denna orsak så inleder jag med en kort bakgrund innan jag sedan presenterar min reservation.
    Jag vill genast påpeka att min reservation enbart gällde pensionsinkomstavdraget, inte kompensationen till kommunerna.

    Herr talman! Jag vill spola bandet tillbaka till Valborg 2018, då den blivande statsministern Rinne utlovade en hundralapp åt folkpensionärerna. Det var ett populärt vallöfte och tydligen så bra att han senare vann valet och blev statsminister.

    Men alla vallöften håller inte och så småningom höjdes folkpensionen med 34 euro per månad från 7546 till 7954 euro per år, och från den 1.1.2020 med en ny statsminister som vi alla vet.

    Herr talman! Sedan råkar vi ha ett pensionsinkomstavdrag både här på Åland och i Finland. Detta är kopplat till folkpensionen med en koefficient som för tillfället är 1,393. I Finland sänkte man koefficienten till 1,346 vilket resulterade i att pensionsinkomstavdraget höjdes endast från 9040 euro till 9230 euro.

    Landskapsregeringen föreslår i sitt lagförslag att exakt samma koefficient som man har i Finland även ska gälla på Åland.

    Emellertid vet vi att ökningen av folkpensionerna inte följer den allmänna löneutvecklingen, vilket te.x. intresseföreningarna har påpekat under många år. Beloppet av folkpensionen däremot fastställs av riksdagen. Men på Åland har vi en möjlighet till en något avvikande skattepolitik - samtidigt som vi sänker skatterna marginellt för våra pensionärer. Det är ingen stor skattesänkning utan kan mer ses som en symbolisk handling. Avdraget skulle då höjas från 9030 euro till 9600 euro.

    Herr talman. Som vi kan se från betänkandet så har finans- och näringsutskottet haft en väldigt summarisk behandling av ärendet. Endast lagberedaren har hörts, inte ministern, inte någon intresseorganisation för pensionärerna, inte någon representant för kommunerna och inte heller någon från skattemyndigheten.

    Det intressanta med detta fall är att ingen av de övriga i utskottet kunde acceptera tanken på att vi skulle avvika från de ändringar man gjort i Finland. Ofta får vi höra att vi borde utöka beskattningsrätten, men när vi äntligen har en möjlighet på vårt bord så gör vi ingenting.

    Vi från Åländsk Demokrati är faktiskt rent allmänt emot ett övertagande av beskattningen, bland annat för att det kräver mer resurser inom lagberedningen. Men just i detta specifika fall, så hade det faktiskt varit enklare att inget göra någon förändring, vilket är just det jag föreslår i min reservation.

    Herr talman! Den snabbhet och det ointresse som präglade behandlingen av detta lagförslag om en ändring av pensionsinkomstavdraget indikerar, tyvärr, som jag ser det, nästan som en åldersrasism i utskottet.

    Herr talman! I min reservation föreslog jag att lagförslaget förkastas till den del det avser 19 § 2 mom. men jag har förstått från kansliet att det är enklare och klarare att jag istället aviserar att jag under andra behandlingen helt enkelt kommer att föreslå att den här lagförändringen förkastas. Jag vill avisera det här och nu. Tack.


  • Diskussionen är avslutad.
    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.
    Föreläggs förslaget till ändring av kommunalskattelagen för godkännande. Lagförslaget är godkänt.
    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.