Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet. Diskussion.


  • Ledamot Harry Jansson (C) Anförande | 13:04

    Tack, talman! Ärade kollegor. När lag- och kulturutskottet fick detta ärende på sitt bord för en tid sedan så hade vi inledningsvis faktiskt lite svårigheter att greppa vad frågan handlade om. Men för att göra en lång historia kort så handlar det om den förändringsfas som inträder när den nu gällande självstyrelselagen trädde ikraft den 1 januari 1903 och där alla hittills gällande överenskommelseförordningar upphörde. Och däribland den förordning som gav landskapsregeringen rätt att hantera den här typen av inteckningsärenden med stöd av den rikslagstiftning som fanns på plats.

    Sedan har tiden förflutit och först nu 2024 har man då noterat att enligt landskapsregeringens bedömning har det skett en förändring i detta parlaments lagstiftningsbehörighet så att detta rättsområde går att härleda till självstyrelsens katalog av behörigheter.

    Utskottet delar helt landskapsregeringens sätt att härleda den rättskälla som då faller tillbaka på fordonsregister, vägtrafiklag och mycket annat och övriga ärenden där landskapsregeringen har möjligheten att agera som myndighet.

    Därmed sagt så blir det ändå intressant att se vad rättskontrollen av vår lagstiftning än en gång kommer att ge upphov till, för som vanligt rör vi oss lite i en gråzon. Men i och med att den privaträttsliga delen i 1991 års självstyrelselag är betydligt tydligare avgränsad än tidigare så är utskottet fullt övertygad om, i likhet med landskapsregeringen, att det här rättsområdet hör till lagtingets behörighet.

    Talman! Den praktiska sidan av den är ju relativt begränsad, men det är ändå viktigt att den här typen av rättsärende också hanteras fullt korrekt.

    Hur det är möjligt att detta förfarande har kunnat tillämpas beror på att den lagstiftning som fanns på plats den 1 januari 1903, när nuvarande självstyrelselag trädde i kraft, så den lagstiftningen har fortsatt att gälla. I och med att lagtinget inte har lagstiftat så är det rikslagen som fortsätter att gälla. Det enda vi kan konstatera är att här har landskapsregeringen agerat myndighet på ett sätt som egentligen borde ha varit åtföljt av en överenskommelseförordning. Men huvudsaken är att man hade den rättsliga grunden i sig, men det är naturligtvis bra att sådant här rättas till.

    Antalet ärenden som det här handlar om är bara en handfull per år högst, så det har ingen större praktisk betydelse. Jag ska väl erkänna att jag själv tillhörde dem som inte visste att det här längre ens fanns i kraft, det hade så pass sällan nyttjats.

    Det här betyder ju då, talman, att den finska lagen som ligger till grund antas som blankettlag och där pekar vi endast ut vissa saker, det vill säga att landskapsregeringen hanterar den här typen av ärenden också i fortsättningen. Tack, talman!


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.
    Föreläggs först förslaget till landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om inteckning i bil för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.