Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till lagutskottet. Godkännes? Godkänt.

    Diskussion.

    Minister Veronica Thörnroos

    Talman! Landskapsregeringens övergripande målsättning går ut på att vi ska skapa en så säker trafiksituation på våra vägar som möjligt, både för den som rör sig till fots, cykel eller moped och också för den som rör sig bilburet. Som ett led i det arbetet lägger nu landskapsregeringen fram ett lagförslag som heter: Alkolås som kvalitetssäkring av person- och godstransporter.

    Vi börjar med att titta lite hur det ser ut i omvärlden. För några år sedan var det inget företag på den internationella marknaden som i första hand tänkte på miljön och att det kunde finnas en konkurrensfördel om man bedrev en verksamhet som var miljömässigt försvarbar. Nu vet vi att så är fallet.

    Det är många gånger ett varumärke, en kvalitetssäkring att man är miljöanpassad och har en god miljöverksamhet.

    Som följande steg på den internationella marknaden kommer kvalitetssäkring av transporter. Hos många företag är det mera vanligt än ovanligt att man garanterar att den som kör det fordon som man anlitar är nykter vid ratten.

    Hur kan man då hantera det här rent praktiskt? Ja, det gör man med hjälp av alkolås. Alkolås kan användas för olika saker. Det kan användas som en kvalitetssäkring, som i den här framställningen. Alkolås kan också användas i andra sammanhang som i fordon avsedda för dem som kör med villkorade körkort på grund av rattfylleri. Den här framställningen tar enbart fasta på kvalitetssäkring av transporter.

    Alkolås som kvalitetssäkring är ingenting nytt. Landskapsregeringen presenterade redan 2009 ett förslag att alla skoltransporter, de företag som transporterar våra skolbarn i sina bilar, skulle ha alkolås monterade. Det här är följd i färg när vi nu utvidgar området så att det berör alla dem som har trafiktillstånd.

    Orsaken till att landskapsregeringen i inledningsskedet har valt att koppla det till enbart dem som har trafiktillstånd har att göra med att vi såg en möjlighet att kunna säkra transporterna utan att höja administrationskostnaderna. Trafiktillstånden får man för viss tid. Som vi ser det från landskapsregeringens sida är det ganska enkelt att lägga på ett till krav att man ska ha alkolås monterat i bilen för att få ett nytt trafiktillstånd alternativt få sitt trafiktillstånd förnyat.

     Vi är från landskapsregeringens sida medvetna om att det här inte i inledningsskedet kommer att beröra alla transportföretag eftersom den som har trafiktillstånd och utför transporter av gods eller personer åt andra, de transporter som man gör inom ramverket för den egna firman, berörs inte av det här. Inledningsvis ser vi det här som en början att på sikt kunna omfatta alla som rör sig yrkesmässigt på våra åländska vägar.

    Det har förts fram dubier angående kostnaderna och hur man ska hantera det här. Vi tror att det finns en klokskap i att man från landskapsregeringens sida auditerar de företag som monterar alkolås. Kostnaderna för montering i dag ligger mellan 1 000-1 500 euro. De uppskattade driftskostnaderna ligger ungefär på 100 euro per år och alkolås.

    Talman! Det är landskapsregeringens målsättning att denna framställning ska kunna träda i kraft så att den börjar verka från den 1 augusti 2012. Tack.

    Ltl Mika Nordberg

    Talman! Jag är ganska övertygad om att samtliga av oss lagtingsledamöter här i salen inte skulle vilja möta en enda chaufförer trafiken som är alkoholpåverkad. Det tror jag att inte övriga trafikanter heller vill.

    Det är vissa saker som jag skulle vilja belysa som vi inte riktigt tycker att är klart genomtänkta i den här framställningen. Det gäller konkurrenssituationen mellan godstransportörer.

    När det gäller persontransporter så är det taxin eller bussar som utför den typen av service. Där finns det inte så mycket att tillägga. Det är bra när man stiger ombord på en buss eller in i en taxi att man vet att fordonet framförs av en nykter person.

    Kommer vi sedan in på godstransporterna så är det mera vitt och brett. Jag har tagit reda på litet statistik. Det visar sig att det finns 674 registrerade lastbilar i vårt landskap varav, ungefär 200 är registrerade som yrkesfordon. När det gäller trafiktillstånd så är det ungefär 130 som har de tillstånden, enligt de uppgifter som jag har fått.

    Den här lagframställningen har även varit på remiss till olika aktörer som berörs. Jag tänkte att jag skulle läsa upp vad Ålands yrkesbilförening räknar upp i sina åsikter angående det här. 1) Det är fel att utsätta enbart en viss grupp för dessa krav. Denna grupp av yrkeschaufförer är inte mera alkoholberoende än andra grupper. 2) Kravet på alkolås utgör en stor merkostnad. Jag har tagit mest fasta på nästa punkt. 3) Krav på alkolås för tillståndspliktiga lastbilstransporter snedvrider konkurrensen gentemot entreprenadfirmor ytterligare, då dessa redan idag får verkar utan trafiktillstånd. Över 50 procent av lastbilsparken tillhör redan denna kategori. 4) Alkolås kunde lämpligen tas i den takt som biltillverkarna utrustar bilarna med. 5) De anser att det är oacceptabelt att ta ställning till en sådan här fråga av den digniteten med så kort varsel. Jag förstod att de hade haft mindre än halv vecka på sig att svara på den här framställningen.

    Framförallt vill vi ifrån obunden samlings sida påpeka snedvridningen av konkurrensen. Det är precis som trafikminister Veronica Thörnroos tidigare var inne på, det finns distributionsbilar som ägs av företagen och som distribuerar sina egna varor. De behöver idag inte ha trafiktillstånd för att transportera varorna. Det betyder att det kan komma tre bilar som transporterar samma vara till mottagaren. Två av bilarna behöver inte ha alkolås, men den tredje, som är företagare, han måste ha alkolås i det här fallet.

    För att göra situationen mera praktisk och konkret; t.ex. ett företag anställer en sommarvikarie över sommaren. En sommarvikarie har inte lika mycket att förlora att sätta sig bakom ratten och framföra fordonet i ett berusat tillstånd som en egen företagare som bedriver lastbilstrafik har. Den som driver företaget har kanske lånat hus och hem för att kunna ha sitt företag, köpa sin lastbil och jobba med lastbilstransporter som han tycker om. Det här anser jag att man i lagutskottet behöver titta lite mera på hur detta slår ur konkurrenssynvinkel.

    Annars måste man ta tillbaka framställningen, komma med en ny och få en lösning som skulle gälla samtliga lastbilar. Jag förstår inte skillnaden på en lastbil i trafiken, om den transporterar samma vara, det är samma storlek på lastbilar och om den har ett trafiktillstånd eller är en distributionsbil. Från obunden samling tycker vi att detta är väldigt viktigt. Vi motionerade redan 2005 om alkolås.

    Vi har haft tidigare debatter om detta. Nu går vi åt en grupp, yrkeslastbilschaufförer och vi har inte gjort någonting åt rattfylleriet, när det gäller sådana som framför ett fordon och blir dömda och de åläggs inte att ha ett alkolås i bilen. Vi tycker att det här är lite snett. Vi hoppas att man åtgärdar det här. Tack, talman.

     Minister Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Jag ska citera ltl Mika Nordberg; "nu går vi åt en grupp". Är det så som ni ser på det förebyggande arbetet som vi bedriver när det rör trafiksäkerhet, att vi går åt en grupp? Som jag sade i mitt anförande så är det här ett första steg. Målsättningen är självklart att alla entreprenörer, oberoende om de har yrkestillstånd eller inte, ska ha ett alkolås i bilen. Det är ju dit som vi är på väg.

    Vad sedan gäller remisstiden så håller jag med om att remisstiden var kort. Men tiden var en avsevärt längre än det som ltl Mika Nordberg framförde från talarstolen.

    Som ltl Nordberg sade, "denna grupp av yrkeschaufförer är inte mera alkoholberoende än andra grupper". Det har vi från landskapsregeringens sida aldrig påstått. Vi har aldrig påstått att det finns mera alkoholismen i den här gruppen. Vi har tagit ett annat perspektiv. Vi försöker skapa ett trafiksäkrare Åland.

    Ltl Mika Nordberg, replik

    Talman! Att skapa trafiksäkrare Åland tror jag att vi alla är eniga om att vi vill uppnå. Frågan är bara på vilket sätt vi uppnår det. När jag sade att man går åt en grupp, så det är de signaler som dessa företagare skickar när man pratar med dem. Det är inte bara den här saken som gör att de känner sig att man går åt dem. Vi har även yrkeskompetensbevis där vi ålägger åkarna att gå en 35 timmars kurs för att få en stämpel på att de är kompetenta och kunniga. Många gånger är innehållet i dessa kurser allt annat än sådant som har med daglig verksamhet att göra som de håller på med.

    Sedan håller jag precis med om vad trafikministern säger, alla ska ha det här. Nu har man gjort en framställning där inte alla lastbilar som man möter i trafiken har alkolås. Därför är det inte bra, tycker vi.

    Minister Veronica Thörnroos, replik

    Talman! I den bästa av världar så borde man naturligtvis ta väldigt stora penseldragen när man gör det. Men det låter sig inte göras. Vi tar ett steg i taget. Jag kan intyga för ltl Mika Nordberg att vi ska sätta allt krut som bara går att uppbringa hos lagberedningen för att vi så snabbt som möjligt ska försöka se till att alla som rör sig i yrkesmässig trafik ska ha ett alkolås monterat i bilen.

    Ltl Mika Nordberg, replik

    Talman! Jag tycker att man ska lagstifta i den mån som man har torrt på fötterna. Jag sade tidigare i mitt anförande att när det gäller persontransporterna så är det är klart. Man kan inte transportera personer utan att ha trafiktillstånd. Man kan däremot transportera gods i dagens läge utan att ha trafiktillstånd. Därför tycker jag att man bör göra det här tydligt och klart. Det finns sätt att göra det på, t.ex. alla nyregistrerade lastbilar bör ha alkolås eller varför inte alla lastbilar. Då kan landskapsregeringen gå in och sponsorera en del av alkolåsen, om man tycker att det här är ett så stort problem att vi måste åtgärda det genast. När det gäller försäkringar så får man inte någon bonus eller rabatt om man installerar alkolås idag, vilket man får om man t.ex. installerar brandsläckare.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Åke Mattsson, replik

    Tack, herr talman! Jag kan till stora delar hålla med om den kritik som ltl Mika Nordberg framför i det här sammanhanget. Jag tänker även i samma banor. Min slutledning av detta, när man lägger ihop alltihop, så är jag ändå övervägande positiv för den här lagstiftningen. Det är ju ingen väv som stoppar rattfylleristen, inte ens ett spindelnät. Men det här är de första trådarna som man drar upp och man tar ett kliv framåt på den här vägen.

    Det är lite som med tobaksrökningen, som tyvärr har stannat upp för närvarande och inte går framåt. Där var det likadant, man var väldigt kritisk till de förbud som kom, men efterhand fick de acceptans och så kunde man gå vidare. Jag förutsätter och hoppas att det är på det här sättet med den här lagstiftningen också. Det är viktigt att man lyfter upp att yrkeschaufförerna inte är en grupp som man vill svartmåla och utmåla. Det är ändamålsenligt att inleda alkolåset i det här sammanhanget, tycker jag.

    Ltl Mika Nordberg, replik

    Tack talman! Det är helt riktigt som ltl Åke Mattsson för fram. Jag tror att yrkeschaufförerna själva inte ser det som ett problem att ha ett alkolås i bilen. Det är inte det som jag har velat påstå. Problemet är att det blir en snedvridning i konkurrensen, som de ser det. De företagare, som har satsat på detta yrke, utsätts för en kostnad som är nästan 2000 euro som de ska lägga ut jämfört med dem som har egna distributionsbilar och inte behöver lägga ut den summan. Det är där som den felaktiga konkurrensnivån kommer in. Jag har räknat ut att en lastbil ungefär gör 10 euro i vinst per timme efter att ha betalat alla kostnader. Det betyder att en entreprenör som har trafiktillstånd ska jobba en månad för att kunna betala alkolåset jämfört med distributionsbilarna.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Barbro Sundback

    Herr talman! Frågor om trafiksäkerhet har engagerat det här lagtinget med jämna mellanrum. Jag tycker att man i den debatten kan urskilja två övergripande sätt att förhålla sig. Det ena är att man försöker identifiera så kallade problemtrafikanter. Speciellt under den här perioden har man diskuterat rattonyktra chaufförer. De metoder som man anger för att få fast dessa eller på annat sätt ser till att de inte använder bilen är sådana här åtgärder som är mycket inriktade på korrektion. Det ska helst vara höga straff eller att man ska genomgå en kurs, som vi numera har för grovt rattfylleri, eller att man på något annat sätt, innan olyckan har hänt, ska kunna identifiera de här personerna. Det är på ett sätt ett lite amerikaniserat system, det är individen som bär hela ansvaret och bryter man mot samhällets system så ska man straffas, vi tycker ofta i Europa att straffsatserna är ganska hårda.

    Det andra sättet är att samhället kommer med generella åtgärder som är ganska komplexa. Man diskuterar fordonets utrustning, att de är trafiksäkra och att man olika sätt minskar på skadeverkningarna. Det kan gälla miljö och säkerhet. Sedan finns det också diskussioner om chaufförernas kompetens och hur man kan förhöja och förbättra den.

    För det tredje är hur vägar och infrastrukturen ser ut för att öka trafiksäkerhetsåtgärderna.

    Alkolåset har diskuterats enligt båda dessa förhållningssätt. I ett skede fanns det förslag här att man skulle, som en påföljdsåtgärd, kunna betala av sitt brott för rattonykterhet genom att installera ett alkolås. På det viset skulle den skyldiga på något vis medge att man hade förfarit fel och att man till samhället vill visa att detta inte ska upprepas. Därför installerar man ett alkolås och med det så får man mindre straff. Det är just ett amerikaniserat förhållningssätt. Problemet med det är att människor har olika ekonomier. Det finns sådana som inte har råd att installera ett alkolås och då skulle de råka ut för ett strängare straff än en person som kör rattonykter och har mera pengar. Den kanske allvarligaste invändningen som jag har mot det här är att om man har begått ett brott så ska man inte kunna köpa sig fri. Den typen av rättstänkande är väldigt främmande för mig och för vårt sätt att tänka i Norden.

    Jag är glad att ministern inte kommer med det förslaget, som fick ett visst stöd här i kammaren. Nu kommer landskapsregeringen med ett förslag som är generellt och som bygger mer på förebyggande åtgärder.

    För socialdemokraternas del är vi beredda att omfatta det här förslaget. Det är bra att man riktar sig till dem som bedriver yrkesmässig trafik. Allra mest prioriterade måste ju de vara som är beroende av att anlita olika typer av persontransporter som busar och färdtjänst och vad det kan vara frågan om, det kan vi kanske i utskottet närmare ganska.

    Jag tycker att ltl Mika Nordberg kom med ett intressant inlägg. Jag tycker att det var vägande argument som han hade vad gäller lastbilar. Det är konstigt om vi skulle behandla lastbilar olika beroende på om lastbilen förutsätter ett tillstånd eller inte. Ur säkerhetssynpunkt är inte det relevant överhuvudtaget. Den grundläggande frågan är om lastbilar är den typ av fordon som ska omfattas av detta? Är svaret ja på den frågan så måste den enda logiken vara att det måste gälla alla. Inte blir det väl säkrare av att bara de som har tillstånd och bedriver yrkesmässig trafik har alkolås. Det är ju det som regeringen indirekt säger, bara detta sker så då blir det trafiksäkrare.

    Herr talman! Jag tror att den här regeringen nu har fått eld i baken och nu ska det fram en massa framställningar. De kommer med en hastighet som visar att man kanske inte har tänkt igenom allting. Det brukar bli så här då.

    Eftersom det här ärendet kommer till lagutskottet så för min del är det en principiell hållning. Antingen ska alla lastbilar ha alkolås eller så ska inte någon lastbil ha det. Det är ju så ekonomiskt för dem som bedriver den yrkesmässiga trafiken att kostnaden kommer att tas ut av dem som nyttjar den här tjänsten. Det kommer att bli mera kostsamt. Det är precis som ltl Nordberg säger, de som har ett yrkestillstånd kommer att behöva sätta det här på kostnaderna på transporterna.

    Herr talman! Jag tycker att det var en värdefull information. Jag kommer av bästa förmåga att bevaka ltl Nordbergs intressen i den här frågan. Tack, herr talman.

    Minister Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Ltl Barbro Sundbacks anförande är både och eller antingen eller. Den här framställningen är inte framtagen med någon sorts panik. Man påbörjade arbetet med den här framställningen i november. Är det så att den inte faller i smaken så beror det inte ta på tidsbrist ifrån landskapsregeringens sida.

    Däremot är det inte möjligt att förfara såsom ledamoten önskar. I den här framställningen är det inte möjligt att koppla alkolåset till alla lastbilar. Därför har landskapsregeringen valt att koppla det till dem som bedriver yrkesmässig trafik och som därigenom har trafiktillstånd. Det är ett led i att börja arbetet med att få ut alkolås i bilarna. I nästa skede sedan får man koppla det till samtliga lastbilar.

    Om det är ltl Barbro Sundbacks önskemål att alla lastbilar ska ha alkolås då ska ni inte stöda den här framställningen.

    Talmannen

    Tiden är ute!

    Ltl Barbro Sundback, replik  

    Talman! Jag tycker att minister Thörnroos använder en lite otrevlig ton. Att detta faller mig i smaken är verkligen av underordnad betydelse. Jag ser inte den här framställningen som en smakfråga. Jag tycker nog att man i mitt inlägg kan utlösa en principiell hållning hela vägen i mitt resonemang.

    Jag förstår på något vis hur man resonerar, att det här bara är början. Samtidigt säger ministern att det inte är möjligt att i det här skedet ta in alla lastbilar. Hur kunde det då vara möjligt i framtiden? Det är klart att det är en komplikation om man låser det här till tillståndsförfarandet. Det får utskottet nu granska närmare.

    Minister Veronica Thörnroos, replik

    Tack, talman! Landskapsregeringen valde att koppla alkolåsen till landskapslagen om yrkesmässig trafik. Det medför att inte samtliga lastbilar som rör sig på de åländska berörs av den här framställningen. Den främsta orsaken till att vi valde att göra det var att det var administrativt ganska enkelt och utan ökade kostnader få det till stånd inledningsvis. Sedan bör det naturligtvis göras en uppföljning och sedan går man vidare med resten av de lastbilar och andra transportmedel som finns på våra åländska vägar.

    Den här framställningen möjliggör inte att koppla det till samtliga lastbilar som rör sig på de åländska vägarna. Om man vill det så måste man i så fall ta ett helt annat sätt.

    Ltl Barbro Sundback, replik  

    Jag ser att konsekvenserna av det resonemang som regeringen för blir, om man inte vill försätta lastbilschaufförer i olika situationer, att man måste utesluta lastbilar från den här bestämmelsen. Under de villkoren kunde det vara ett sätt att godkänna det här. Jag hade gärna sett att alla lastbilar inkluderades, men om inte det är möjligt så anser jag att det är orättvist. Vissa, i det här fallet småföretagare och entreprenörer, får en större kostnad än de lastbilschaufförer som kör för större företag.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Mika Nordberg, replik 

    Talman! Jag vill tacka ltl Barbro Sundback för stödet till mina tankar. Det är väldigt bra att hon sitter med i lagutskottet som ska titta på lagen och komma med ett betänkande. Det är viktigt att vi behandlar alla lastbilschaufförer på samma sätt.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Åke Mattsson

    Tack, herr talman! Det har kanske framkommit tidigare här i debatten att jag inte är den största anhängaren av att samtliga bilar ska ha alkolås. Vi vet samtidigt att det stoppar alltid något fyllo som knappast vet vad de gör och hamnar bakom ratten. Jag stöder absolut den här framställningen.

    Man har valt det smidigaste och administrativt enklaste sättet och därför omfattar jag det. Det är inte rättvist, men å andra sidan så tror jag att vi kan sluta lagstifta om all lagstiftning ska vara helt rättvis. Ibland får man acceptera att det slår lite olika, men på sikt kanske det jämnar ut sig.

    Alla som blåser 0,2 promille skulle behöva ha alkolås i bilen för att få fortsätta köra under en överskådlig tid framåt. Sedan finns det leverproven och annat också som kan stoppa rattfylleriet, men det hör inte till den här framställningen.

    Till min stora förvåning är chaufförerna som jag har pratat med, där alkolås har installerats, väldigt positiva till alkolås. De tycker inte att det är något problem med det och det fungerar ganska ändamålsenligt. Om det är kallt, som det har varit problem med tidigare, så tar man in alkolåsen i bostäderna och värmer upp dem. Man behöver inte blåser hela tiden, ofta blåser man en gång på morgonen. När bilen har stått en stund så går den att starta igen utan att man behöver blåsa på nytt. Bilen kan åtminstone stå upp till en halvtimme utan att man behöver blåsa.

    Om det blir för vanligt med alkolås så är risken på sikt att tekniken kommer i fatt när det gäller alkolås. Det kanske man behöver ha en viss beredskap för. Det är en risk att man istället börjar med tabletter som har samma effekter som alkohol.

    Som sagt var, jag ger mitt stöd till den här framställningen.

     Ltl Barbro Sundback, replik  

    Herr talman! Jag tycker att det här var, åtminstone till stora delar, ett exempel på ett förhållningssätt där man ser detta med trafiksäkerheten som ett problem som finns hos enskilda individer. Jag kan förstå att man kan resonera på det sättet. Jag tycker att det är väldigt tråkigt när man samtidigt säger; ”att en lagstiftning kanske inte är rättvis, men alltid stoppar det något fyllo”. Den typen av omdömen från talarstolen betackar jag mig för. Jag tycker att det är generande att en poliskommissarie uttalar sig på det sättet.

    Ltl Åke Mattsson, replik

    Jag har sagt det förut här i talarstolen och jag kommer att säga det igen; världen är inte rättvis. Vi kommer att bli totalt handlingsförlamade om vi ska stirra oss blinda på rättvisan. Det är bara att acceptera att orättvisan ibland drabbar den ena och ibland den andra. Oavsett vad, så slår det alltid orättvist mot någon, t.ex. skattelagar, vi tittar på vilken bolagsform vi har, i vilken kommun man bor eller om du är född kvinna eller man. Man får acceptera det. Man gör en bedömning på hur pass allvarlig orättvisan är i det här. För mig så var ändamålet betydligt viktigare än den orättvisa som kan finnas i den här lagstiftningen.

    Ltl Barbro Sundback, replik  

    Principiellt och allmänt kan jag hålla med om att begreppet rättvisa är ganska svårt. Rättvisa ligger inne i en stor relativism. Men enligt vår grundlag och rättsstatsprinciperna ska medborgarna ha en lagstiftning som behandlar alla lika. I det här fallet menar jag att inom gruppen lika är de som kör lastbil. Det blir inte säkrare genom att tvinga vissa inom den kategorin att ha alkolås, medan den stora majoriteten inte ska ha det.

    Ltl Åke Mattsson, replik

    Tack, herr talman! Den principen håller jag med ltl Barbro Sundback. Naturligtvis är inte detta helt bra och helt perfekt och det är inte hundra procent för eller hundra procent emot. Ibland väger man det ena mot andra. I det här fallet tycker jag att det är viktigt att man gör en lagstiftning, arbetar för att komma framåt för att få bort rattfylleriet från vägarna och om detta är några trådar som ytterligare fångar upp rattfyllerister så är det är ett steg på vägen. Jag tycker att det är helt okej.

    Om man däremot hela tiden håller på med tröjdragning och stoppar all lagstiftning på grund av att den är orättvis så kanske det inte heller blir så mycket lagstiftningen i de här frågorna.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Ulla-Britt Dahl

    Herr talman! Landskapsregeringen föreslår en lag om alkolås för den som bedriver och avser bedriva yrkesmässig trafik och måste ha trafiktillstånd.  I lagen definieras yrkesmässig trafik som all gods- eller personbefordran som bedrivs med motorfordon mot ersättning.

    År 2009 trädde landskapsförordningen om skolskjutsning i kraft. I den finns en bestämmelse som föreskriver att alla fordon som används för skolskjuts i landskapet ska h alkolås från och med den 1 augusti 2012. I denna framställning föreslår landskapsregeringen krav på alkolås för att få trafiktillstånd.

    Alkohol är den direkta orsaken till ungefär 25 procent av alla trafikolyckor med dödlig utgång. Bland yrkesförare är det ändå väldigt få som kör onyktra. Men eftersom konsekvenserna av en olycka med tunga fordon blir så allvarliga är det viktigt att göra allt för att förhindra att någon sätter sig bakom ratten med alkohol i blodet.

    Alla som framför ett fordon bär ett ansvar för trafiksäkerheten. Jag ser inte det här som någon orättvis lag. Jag upplever att de flesta trafikidkare ändå är positiva till att föra in alkolås.

    Många företag arbetar aktivt i dag med att kvalitetssäkra sina transporter och det blir allt viktigare att visa utåt för till exempel kunder vad detta arbete innebär i praktiken. Ett led i trafiksäkerhetsarbetet kan vara att installera alkolås. Fler och fler företag investerar i alkolås för att verka som föredöme inom trafiksäkerhetsområdet. Det här är ett led i konkurrensen, att kvalitetssäkra sina transporter.

    Det ställs också allt oftare krav på alkolås i olika entreprenaduppdrag och i upphandlingar av transporttjänster. Det är något som jag tror att de allra flesta ställer sig positiva till.

    Alkolås är med andra ord nödvändigt för att öka trafiksäkerheten i samhället.

    Till sist, om alkolås används så höjer man säkerhet för anställda, passagerare och medtrafikanter.

    Liberalerna ger sitt fulla stöd till framställningen. Tack för ordet.

    Minister Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Jag tackar för det balanserande inlägget i debatten. Vi har samma åsikt när det gäller bedrivande av yrkesmässig trafik. I § 2 finns ett antal undantagstillstånd, de som inte behöver ett speciellt tillstånd för att driva yrkesmässig trafik. Jag tycker inte att det kan bli vare sig mer eller mindre orättvist än vad det har varit tidigare.

    Jag skulle också gärna vilja höra ltl Ulla-Britt Dahls syn på det faktum att en installation av ett alkolås kostar 1 000-1 500 euro, medan ett nytt fordon kostar flera hundra tusen. Hur ser ltl Ulla-Britt Dahl på det förhållandet?

    Ltl Ulla-Britt Dahl, replik

    Ja, om man jämför det på det sättet så är alkolås ingen kostnad egentligen i förhållande till vad transportfordonet kostar. Egentligen är det inte heller stor kostnad i förhållande till vilka olyckor som kan hända när man kör med tunga transporter. Jag ser det nog inte som en orättvisa på något sätt. Jag tror att de flesta företag vill gå in för det här för att stå sig i konkurrensen, att man har en bra trafiksäkerhet.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! Jag vill först säga att jag understöder till fullo det som ltl Mika Nordberg sade i sitt anförande. Kanske det är fel att prata om rättvist och orättvist. Det är en viss grupp näringsidkare som drabbas av den här lagstiftningen.

    Om man är jakt efter att få mindre rattonykterhet på våra vägar, vilket alla i den här salen är, så finns det betydligt mycket klokare och bättre sätt att lagstifta. Jag har tidigare skrivit en motion om att man ska ta bilen av dem som är grovt rattfull flera gånger, vilket är ett konkret förslag där man verkligen minskar rattonykterheten på våra vägar.

    För 195 småföretag på Åland kostar det här lagförslaget 1 500 euro plus moms. Det betyder 300 000 euro i kostnader för dem till skillnad från de 400 lastbilar på Åland som inte har trafiktillstånd. Det betyder också att det är en kostnad på 20 000 euro per år för näringsidkarna som har trafiktillstånd. Det stod i lagframställningen att kostnaden på alkolås är ungefär 100 euro per år.

    Det här är pengar som kunde användas på ett annat sätt, om det är lagstiftarens vilja att det ska vara alkolås i lastbilar.

    Det borde i princip vara alkolås i alla lastbilar om man kommer fram med en sådan här lagframställning. Då drabbas alla lika av kostnaden, oavsett hur man bedriver sin näring. Eller så kan landskapsregeringen säga att man står för kostnaderna för att man anser att det är så viktiga trafiksäkerhetsfrågor att få bort eventuella rattonyktra i lastbilarna så att man installerar alkolåsen i näringsidkarnas lastbilar.

    Jag tror att det här är en liknande lagstiftning som den som togs för ett halvt år sedan när vi förbjöd vanligt folk att dela på en flaska vin i parken. Man ville visa att man gör någonting, men det kommer de facto inte att minska på rattonykterheten så mycket i trafiken. Det är jag ganska övertygad om.

    Jag skulle i stället vilja se att man från landskapsregeringen uppmuntrar lastbilsägare och entreprenörer att de ska installera alkolås frivilligt. Som ltl Ulla-Britt Dahl sade är det en konkurrensfördel att man visar att man har en policy där man inte dricker och kör lastbil.

    Landskapsregeringen borde ge polisen mycket mera riktlinjer och direktiv att ha blåskontroller. Man kanske enbart skulle ha blåskontroller som riktar sig till yrkestrafikanter eller lastbilsägare? När polisen är ute på vägarna och har kontroller så kanske man inte behöver kontrollera varje personbil utan man kontrollerar lastbilarna. Det är ett annat sätt att bedriva kampen att få ner rattonykterheten på våra vägar.

    Den här lagen kommer inte åt de lastbilschaufförer utanför Åland som kommer hit och transportera varor. De har ju en annan kultur att dricka lite mera alkohol och köra lastbil, om vi följer utredningar som finns, och de blir inte drabbade av den här lagstiftningen. Det är små åländska entreprenörer som får ta den här kostnaden på sig för att landskapsregeringen vill visa att man gör någonting åt alkoholproblematiken. De stora förbättringarna att få bort rattonykterheten på våra vägar, som exempelvis jag har skrivit en motion om, vågar man inte ta till.

    Jag gillar inte den sortens lagstiftning där man riktar in sig på en liten försvarslös grupp, som i det här fallet bedriver näring med sitt trafiktillstånd. Antingen ska man vara så klar och tydlig att man säger att det ska installeras alkolås i alla lastbilar eller man skulle kunna finansiera installeringen av alkolås. Men att bara säga att den som har trafiktillstånd ska tvingas till detta tycker jag inte att är rätt.

    Jag tror inte att det kommer att påverka rattonykterheten anmärkningsvärt på våra vägar, det finns andra sätt att göra det. Jag ser egentligen inte heller något annat förslag än att den här lagen ska förkastas eller tas tillbaka och göras om att alla lastbilar tvingas till detta, alternativt att alla lastbilar tvingas till detta men det finansieras via vår gemensamma budget om det är en så viktig fråga att vi ska komma åt just dessa fordon på våra vägar. Vi låter då fortsättningsvis grovt rattfulla återkommande köra som de gör idag med sina bilar, trots att man blir fast och dömd i rätten. Det är de som är det största problemet. Det är vi alla överens om. Men vi satsar åter igen lagstiftningsresurser på det som inte är ett problem. Tack, herr talman.

    Ltl Ulla-Britt Dahl, replik

    Tack, herr talman! Det är flera av företagarna som frivilligt installerar alkolås bara för att stå sig i konkurrensen när det gäller kvalitetssäkring av transporterna. Angående att det ska gälla alla fordon som ltl Karlström, och flera med honom uttrycker, så tycker jag att minister Thörnroos anförande visade att det här är en början. Det kommer att lagstiftas om att alla ska ha alkolås i sina bilar. Det måste vara möjligt att ta ett steg i taget.

    Ltl Fredrik Karlström, replik

    Herr talman! Om man anser att alla lastbilar ska alkolås så förstår jag inte varför man inte kommer med den lagframställningen med en gång? Varför delar man upp det så att en tredjedel av våra lastbilar på vägarna ska ha alkolås och två tredjedelar behöver inte ha det? Jag förstår inte den lagstiftningslogiken.

    Vill man minska rattonykterheten och om man anser att lastbilschaufförerna är ett stort problem på våra vägar så borde alla lastbilar tvingas till alkolås. Man borde i stället uppmuntra till att man installerar låsen frivilligt. Kanske man, via de upphandlingar man har på trafikavdelningen, kunde kräva att för att få lämna in anbud så måste alkolås var installerade i lastbilarna. Men man ska inte bara ensidigt rikta in det på en liten grupp av dessa lastbilsåkare som man gör i det här förslaget. Den sortens lagstiftning tycker jag inte om.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Minister Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Det som är bra med ltl Fredrik Karlström är att han är mycket tydlig med vad han vill och inte vill. Det gör det lättare att argumentera för eller emot.

    Vi har en samsyn vad gäller att vi måste få bort rattfylleristerna från vägarna, det är vi helt överens om.

    Det förslag som ltl Karlström har föreslagit, och som också har röstats ner i lagtinget, var att bilen skulle tas bort från den som har kört rattfull. Om sedan bilen skulle ges till staten eller landskapet minns jag inte mera. Det förslaget har i alla fall röstats ner av det här lagtinget så det går inte.

    Vad sedan gäller huruvida det här är rättvist eller orättvist så sade jag i mitt anförande att det här slår lite snett. Med beaktande av att installationen kostar mellan 1 000-1 500 euro och en lastbil kan kosta flera hundratusen så tycker jag nog att man borde ha råd med merkostnaden. Vi vet ju också vem som får betala den, det är vi.

    Ltl Fredrik Karlström, replik

    Herr talman! Minister Thörnroos, förklarar då för mig varför man inte kan ta beslut om att alla åländska registrerade lastbilar ska installera alkolås? Jag förstår inte varför man inte skulle kunna ta en sådan lagstiftning om det är detta som man vill. Varför riktar man bara in sig på dem som har trafiktillstånd? De flesta som har trafiktillstånd lever enbart på att transportera varor och last. De har inte råd att vare sig bli av med sitt körkort eller trafiktillstånd, medan många som kör lastbil kanske gör det lite på sidan om och de lever inte på samma sätt av sin näring. Nu riktar man in sig på en viss grupp. Hur många lastbilschaufförer med trafiktillstånd har blåst positivt i någon av polisens kontroller de senaste åren? Jag vet inte, men jag skulle inte tro att det är så jätte många. Man har inte råd att riskera sitt liv och sin förvärvsinkomst genom detta. Men på dem läggs nu ytterligare en pålaga och de som inte är så beroende av sitt lastbilskörkort kan fortsätta att köra.

    Minister Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Det är inte riktigt så, som ltl Fredrik Karlström framställer. Att den person som verkligen behöver sin lastbil är nykter vid ratten, men den person som ”bara kör” kan dricka lite alkohol däremellan. Vi måste komma ihåg att grunden till den framställning som nu ligger här är landskapslagen om yrkesmässig trafik. Där finns en hel rad med undantagstillstånd om vem som inte behöver specialtillstånd för transporter. Vad som sedan är grunden och historikern till de undantagen känner jag faktiskt inte till.

    Landskapsregeringen valde nu inledningsvis att påbörja det här arbetet den här vägen. Det är möjligt att det är rätt och det är möjligt att det är fel.

    Vi ska också komma ihåg att inom 2013 är det ett fåtal av de här tillstånden som går ut. Det är inte meningen att alla måste skaffa sig alkolås nu. Varefter man förnyar sina tillstånd eller skaffar ett nytt fordon så ska alkolås installeras. Det är inte något akut som exploderar den här närmaste tiden. Det är en successiv övergång.

    Ltl Fredrik Karlström, replik

    Herr talman! Den här sortens lagstiftning är jag så emot. Man lagstiftar för sitt eget höga samvetes skull. Man känner att man nu verkligen har gjort något åt trafikonykterheten på våra vägar. Men det gör man inte med den här lagstiftningen. Jag kan köpa att man gör det om man tvingar alla lastbilar på Åland att installera alkolås. Då kan det finnas en tanke att rattonykterheten på våra vägar kommer att minska, att på Åland får det inte framföras en lastbil utan alkolås installerat. I det här fallet riktar vi in oss på 197 lastbilar och det finns 650 lastbilar på Åland. Det här är en lagstiftning som jag inte förstår. Jag tycker att det vore klädsamt av landskapsregeringen säga: ” ltl Karlsson, ltl Nordberg och ltl Sundback har faktiskt en idé och en tanke i detta. Vi måste ta tillbaka det här förslaget och komma med ett nytt förslag.”

    Jag kommer inte att stöda den här lagstiftningen. Det finns betydligt mycket viktigare att sätta lagstiftningsresurserna på för att minska rattonykterheten på våra vägar, om det är detta som man är ute efter.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till lagutskottet.