Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet. Godkännes? Godkänt

    Diskussion.

    Ltl Carina Aaltonen

    Herr talman! För tre år sedan debatterade vi här i lagtinget en motion med mig som första undertecknare. Den handlade om införandet av allmän vaccination av åländska flickor för att förhindra livmoderhalscancer. Den motionen förkastades. För två år sedan hade vicetalman Gun-Mari Lindholm en motion som ville att landskapsregeringen skulle ta fram ett allmänt vaccinationsprogram mot HPV-virus i syfte att förebygga livmoderhalscancer. Den gången gick det bättre. Då konstaterade social- och miljöutskottet att de som jobbar med frågorna dagligen, dvs. sjukvårdspersonal och läkare, rekommenderar att man inför HPV-vaccination. Det som talar emot är kostnaderna, men inte heller de är så stora i relation till hälsovinsterna.

    I fjol fick vi i social- och miljöutskottet information om att ett vaccinationsprogram med tre vaccinationstillfällen per person totalt skulle kosta ca 450 euro, eller ca 50 000 euro per år för landskapets del. Trots detta bedömde lagtinget att det här är så viktigt att man gav landskapsregeringen i uppdrag att utreda ett vaccinationsprogram.

    Eftersom vi inte har fått någon information om vare sig tidtabell eller hur det kommande vaccinationsprogrammet ska utformas, menar jag att den här motionen, som bygger på en allmän vaccinering mot kondylom, passar bra in i sammanhanget och borde tas med i den kommande utredningen. Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna som vi har och som årligen drabbar många ålänningar.

    I dagsläget finns det vaccin mot kondylom. Det är en sjukdom som förorsakas av viruset Humant Papillomvirus, alltså HPV. Alla som har sex riskerar att bli smittade. Har man en gång fått det så är det svårt att bli av med det, sjukdomen kan t o m bli kronisk.

    Det finns idag ett godkänt och effektivt vaccin som förebygger smitta mot HPV 6 och 11 och det är de vanligast förekommande. Vaccinet skyddar också mot HPV 16 och 18, som är de vanligaste förekommande HPV-typerna vid livmoderhalscancer. Kondylom kan vara ett förstadium till cancer.

    I dagsläget finns det ingen statistik om hur många som drabbas på Åland, men i Sverige har man redan infört vaccineringen inom skolhälsovården och det har man också gjort på flera platser i Finland. Kondylom ger dem som drabbas smärtor och besvär, som kan bli långvariga och svåra att behandla. Vaccinet kostar förstås, men det gör också alla prover som tas idag, alla undersökningar och behandlingar, som, om man vaccineras, skulle kunna slippa.

    Med tanke på hur snabbt det gick att införa vaccination till hela befolkningen mot svininfluensan så borde de här vara betydligt lättare att genomföra. I klämmen säger vi att man bör införa allmän vaccinering mot kondylom för ungdomar mellan 12 och 26 år. Tack, herr talman!

    Ltl Sirpa Eriksson, replik

    Herr talman! Jag funderade på åldersgränsen som ltl Aaltonen har satt till 12-26 år. Den här typen av vaccination måste man ge före sexdebuten och jag anser att det är rätt så orealistiskt med 26 år i så fall. Man kan vara bärare av viruset och det hjälper inte att vaccinera om man redan är bärare.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Herr talman! Det är någonting som utskottet i en behandling får utreda, var gränsen ska gå. Det är som ltl Eriksson säger att man helst bör ha tagit vaccinet innan sin sexdebut, men inte har alla tolv- och femtonåringar haft sin sexdebut. Det får vi som sagt diskutera vidare i utskottet.

    Ltl Sirpa Eriksson, replik

    Herr talman! Vi har ju redan behandlat den här typen av motion en gång och undersökt allt om den här saken. Det förvånar mig att ltl Aaltonen tar upp det här igen så här snabbt efter vår förra behandling.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Herr talman! Den diskussion vi hade i utskottet och den motion som vi då diskuterade handlade om allmänt vaccinationsprogram i syfte att förebygga livmoderhalscancer. Det här är att man ytterligare tar kondylom med in i vaccinationsprogrammet. Det är ett komplement helt enkelt.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Minister Katrin Sjögren

    Herr talman! Jag delar lagtingsledamöternas åsikt, de som har lämnat motionen, och också social- och miljöutskottets slutsatser i betänkandet. Att vaccinera är ett modernt förebyggande hälsovårdsarbete. Under hela den här mandatperioden har landskapsregeringen haft kontakt med riket i frågan. Den senaste allmänna vaccinationen som man har infört i det allmänna vaccinationsprogrammet är vaccinationen av rotavirus. Det är en diarrésjukdom som drabbar småbarn och som förorsakar ett väldigt stort lidande. Från ministeriets sida valde man att föra in allmän vaccination för Rota först och sedan eventuellt komma med HPV-viruset.

    De signaler som vi har fått när vi har varit i kontakt med ministeriet är att man beräknar att införa det som en allmän vaccination 2011 eller 2012. Det betyder att vi också, som en del av den nationella hälsan, får det allmänt i vårt vaccinationsprogram. Vi skulle absolut kunna gå före och starta redan nu, men där har vi också ett speciellt bekymmer för Åland, nämligen TBE-vaccinationen. Den har hittills betalats av riket eftersom det på Åland förekommer fästingburen meningit i så stor utsträckning och den subventioneringen upphör nu. I fortsättningen måste vi betala den vaccinationen själva. Det är ett problem som vi måste lösa först. Vi har som sagt var indikationer på att det kommer att ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet 2011-2012.

    Ltl Jörgen Strand, replik

    Herr talman! Har man funderat på att gå före riket? Enligt de uppgifter jag har skulle det kosta, om det ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, 10 000 euro. Man borde fundera på detta eftersom det kan bli en klassfråga, de föräldrar som har pengar har råd att vaccinera sina döttrar, medan de som är mindre bemedlade kanske inte har dessa pengar. 10 000 euro är en hel del pengar, men i sammanhanget är det ganska litet, om den siffran stämmer.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Visst skulle det vara mest jämlikt och rättvist att det skulle ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Man gör också försök, de orter i Finland som har börjat med detta är en del av ett nationellt projekt. Man kan säkert fundera på det, jag motsätter mig absolut inte det. Jag tycker också att det här är en fråga för ÅHS styrelse att ta ett beslut.

    Ltl Jörgen Strand, replik

    Herr talman! Jag tycker att man borde titta på detta. Stämmer den uppgiften jag har fått, vilket jag inte är helt säker på, är det en relativt liten peng i förhållande till det lidande och de kostnader samhället drar på sig, när någon drabbas av följderna av att man inte har vaccinerat sig. Säkert kan styrelsen titta på det, men ministern borde också ta en diskussion och sätta sig in i frågorna eftersom det sist och slutligen är en budgetfråga.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! I dagsläget har vi diskussioner och information från ministeriet. Vi har fått indikationer på att det ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det som är akut att lösa för Åland är TBE-vaccinationen, där vi kommer upp i stora kostnader, som vi måste ersätta själva.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Herr talman! Jag vill tacka ministern för klargörandet att det eventuellt kan komma att ingå i ett nationellt vaccinationsprogram. Handlar det då om att vaccinera de unga tjejerna eller är det både flickor och pojkar? Den här motionen som jag presenterar nu, utgår från att alla pojkar och flickor ska vaccineras. På så sätt får man ett heltäckande skydd. Även pojkar som har kondylom kan sprida smittan vidare. Känner ministern till hur det här ser ut?

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Det vet jag inte, men en spekulation är att det både skulle gälla flickor och pojkar. På det viset får man ett ännu bättre skydd än om man bara vaccinerar flickor. Det är ett bekymmer både för pojkar och flickor. Blir det en del av det allmänna vaccinationsprogrammet så skulle jag tro att man vaccinerar både pojkar och flickor.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Herr talman! För ungefär ett år sedan godkände lagtinget vtm Lindholms motion om att man ska ta fram ett allmänt vaccinationsprogram. Hur långt har arbetet med det programmet kommit på Åland? Är det så att man bara väntar på vad Finland gör och sedan följer efter?

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Vi har kontakter och följer med utvecklingen på ministeriet när det gäller allmänna vaccinationsprogrammet.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Herr talman! Jag tycker att det är en bra diskussion och jag är tacksam över att ltl Carina Aaltonen lyfter den här frågan. Den tangerar också, helt enligt motionsställaren, den motion som jag själv har lämnat in och den som har blivit behandlad. En fråga uppstår i den här debatten, vilket jag själv har trott att har varit på ett annat sätt än vad vi har fått information här idag från minister Sjögrens sida. När det gäller vaccinationsprogram säger hon att det här är någonting för ÅHS' styrelse att besluta om. Jag har utgått från, och därför har jag också lyft frågan i lagtinget, att det är någonting som ligger på landskapsregeringsnivå. Att det är landskapsläkaren som tar initiativ, eller åtminstone bereder ärendet och ser till att det blir genomförbart och förverkligt. Enligt mitt sätt att se är det ingenting som vi behöver göra så precis som man har gjort i Finland. Vi vet att det här är ett gångbart, ett framgångsrikt sätt. Livmoderhalscancervaccination är inte det enda allenarådande för att få bot och bättring för livmoderhalscancer, men det tillsammans med papaprovtagningen ger ett ganska fullgott skydd för den sjukdomsformen. Jag skulle gärna vilja att ministern utvecklar uttalandet om att man kan ta initiativet och genomföra ett vaccinationsprogram genom ett beslut i ÅHS' styrelse. Jag har inte trott att vi har kunnat det, men är det så är jag den första att ta upp det här på nästa möte.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Jag får vara lite tydligare. Från landskapsregeringens sida har vi i dagsläget prioriterat TBE-vaccinationen och vi måste få den att fungera eftersom vi nu blir tvungna att ersätta den helt och hållet själva. Landskapsregeringen anser att vi kan invänta det allmänna vaccinationsprogrammet. Enligt de kontakter som vi har haft så införs det 2011 eller 2012.

    Vtm Gun-Mari Lindholm, replik

    Talman! Det hörde jag och det förstår jag att det blir en ekonomisk fråga, det är inte mera fråga om verkställighet. Det blir det väl också i slutändan, för att kunna verkställa någonting måste man ha medel att göra det. Min fråga är att om det är möjligt att endast genom ett beslut i ÅHS' styrelse kunna genomföra ett vaccinationsprogram, att vi kan diskutera det är jag helt införstådd med, det kan vi göra med de flesta frågor, men kan vi besluta om att vi ska genomföra det. Om summan, som ltl Strand nämnde, stämmer, 10 000 euro, tror jag att vi kan tidigarelägga än i ett vaccinationsprogram 2011 och 2012.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! När det gäller vaccinationer tror jag att jag får backa där, det är nog landskapsregeringen som bestämmer, eftersom vi inte kan prata om ett par år. Börjar vi vaccinera måste vi fullfölja hela vaccinationsprogrammet. Vi pratar om årskostnader, det här är en kostnad som blir år efter år. Tittar man på de uppgifter som jag har så kostar vaccinationerna idag 400-500 euro per individ och det här ska fortsätta löpa efter tiden. Jag har inte några beräkningar på vad det skulle kosta om man bara skulle vaccinera flickorna eller om man också ska vaccinera pojkarna. Att genomföra allmän vaccination är ett grannlaga och gediget arbete som kräver stora resurser också hos landskapsregeringen. Sådana resurser har vi inte i dagsläget.

    Vtm Gun-Mari Lindholm, replik

    Talman! Jag är inte säker på om det är bättre att landskapsregeringen gör det, det kan vara det om kompetensen ligger där. Om behörigheten ligger där är det naturligtvis också där man ska ta besluten och inte i en lägre verksamhet som i ÅHS styrelse. Jag hoppas i alla fall, oavsett var det här ska tas, att det tas och ganska snabbt.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Camilla Gunell

    Herr talman! Det var intressant att följa dialogen mellan ledamot Aaltonen och vtm Lindholm och de svar som kommer från landskapsregeringens sida. Det är väldigt viktigt att landskapsregeringen följer lagtingets beslut än att se vad ministerierna väljer att göra på finska sidan, de som i sin tur följer Finlands riksdags riktlinjer och beslut. Nog är det väl viktigare att landskapsregeringen lyssnar till lagtingets vilja och verkställer en motion, som visserligen har kommit från oppositionen, men trots det har blivit enhälligt antagen i Ålands lagting. Det är det som ska vara riktgivande för landskapsregeringens arbete snarare än vad ministerierna i riket väljer att prioritera.

    Jag blev också väldigt förvånad över att minister Sjögren skjuter över ansvaret för de här frågorna till ÅHS' styrelse. Jag uppfattar inte att det är vår roll som politiker i en politiskt tillsatt styrelse att hantera den här typen av medicinska frågor. Det är helt klart regeringen som ska komma med de allmänna riktlinjerna till ÅHS vad gäller vilka vaccinationer och program som ska gälla och det är väl främst landskapsläkaren som ska ta initiativen och följa upp vilken hälso- och sjukvård som ska ges inom ÅHS. Det är väldigt viktigt att klargöra skillnaderna där. Det förvånar mig mycket att man väljer att betona sin kontakt till ministerierna snarare än det som är lagtingets beslut.

    Jag vill också kommentera kostnaderna för vaccinationen. Jag tror att man väldigt fort kommer på en pluskalkyl. Jag vet inte vad ett cancerfall kostar i genomsnitt, men eftersom vi har två fall av livmodercancer per år på Åland och det kunde avhjälpas med vaccinationer plus att man kan minska väldigt mycket på besök och undersökningar osv. för alla de som har kondylom eller misstänkt kondylom, så betyder det, tror jag, ekonomiska vinster plus att man förstås vinner i allt det lidande som människor idag dras med på grund av de här sjukdomarna. Tack herr talman.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Naturligtvis ska landskapsregeringen följa lagtingets beslut. Hur landskapsregeringen följer lagtingets beslut blir uppenbarligen en tolkningsfråga. När det gäller smittosamma sjukdomar för både människor och djur har vi väldigt lite kompetens i huset. När det gäller djursjukdomar har landskapsveterinären tät kontakt med ministerierna och samma sak när det gäller vaccinationer och smittosamma sjukdomar för människor. Hela svininfluensapaketet skulle vi aldrig ha rett upp själva. Det är en del av landskapsregeringens arbete att ha kontakter med ministerierna. Vi har alldeles, alldeles för lite resurser för att göra stora omfattande utredningar och studier själva.

    Ltl Camilla Gunell, replik

    Herr talman! Naturligtvis är det så. Det är väldigt viktigt att landskapsläkaren och de sakkunniga i förvaltningen använder sig av all tänkbar kunskap från alla håll och kanter och de får naturligtvis ha vilka kontakter de önskar, men det förvånar mig att man underordnar lagtingets beslut ett allmänt vaccinationsprogram på rikssidan. Det var det min fråga gällde.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Där har jag försökt förklara för lagtinget att vi i dagsläget prioriterar allmän vaccination för TBE. En specifik fråga för Åland och som också förorsakar ett stort lidande, Åland har 16-33 personer som insjuknar varje år i en kraftig och svår hjärnhinneinflammation. Visst kan vi stå här och prata pengar och prioriteringar, men så ser verkligheten ut. TBE-vaccinationen måste få komma igång och fungera på ett optimalt sätt.

    Ltl Camilla Gunell, replik

    Herr talman! Det ekonomiska argumentet har vi olika uppfattning om. Jag tror nämligen att vi skulle hamna på plussidan om man införde vaccinationen snabbare för vi skulle få ett totalt sett minskat antal både undersökningar, besök och fall av livmoderhalscancer. Det är märkligt att man inte, i de fall lagtinget har tagit beslut i frågan, väljer att från landskapsregeringens sida återkomma till lagtinget om man har konstaterat att det här kommer man inte att göra. Det borde i så fall framgå av någon typ av budgetdokument eller liknande där man konstaterar att regeringen inte kommer att följa det som lagtinget har önskat sig.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Sirpa Eriksson, replik

    Herr talman! Jag tycker inte att det är bra att ltl Gunell antyder att det är två fall per år av livmoderhalscancer som skulle bero på könssjukdomen kondylom för det behöver det inte vara. Det finns ingen statistik på det.

    Ltl Camilla Gunell, replik

    Herr talman! Jag relaterar till bakgrunden som det här ärendet härstammar från. Man har diskuterat dessa saker tidigare i två olika motioner som har handlat om framför allt livmoderhalscancer, nu kommer vi med ytterligare en motion som handlar om kondylom. Totalt sett för hela paketet eftersom landskapsregeringen ska komma med ett vaccinationsprogram, innefattar det enligt vår förhoppning både livmoderhalscancer och kondylom. Till de delar det handlar om samma virus, det är inte mitt specialistområde, men det är viktigt att programmet är så omfattande som möjligt.

    Ltl Sirpa Eriksson, replik

    Herr talman! Jag tycker fortfarande att det inte är bra att människor som har drabbats av den här typen av sjukdom ska få känslan av att de själva har orsakat det på grund av att de inte har skyddat sig på rätt sätt i sexuella förhållanden. Eftersom det inte går att säga att fallen har berott på kondylom tycker jag att det är bättre att inte säga det. Tack.

    Ltl Camilla Gunell, replik

    Talman! Ja, det var definitivt inte min avsikt att skuldbelägga någon som har drabbats av sjukdom på grund av slarv utan tvärtom är det så att kondylom kan vara ett förstadium till livmoderhalscancer och därför är frågorna intimt förknippade med varandra.

    Talmannen

    Replikskiftena är därmed avslutade. Begäres ordet ytterligare? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet .