Enda behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och därefter vidtar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Jörgen Pettersson

    Talman! Skulle verkligheten till alla delar anpassa sig till planer skulle vi inte behöva hantera tilläggsbudgetar överhuvudtaget. Då skulle det räcka med en årlig planering och sedan hålla sig till kartan och bortse från terrängen. Tack och lov är så inte fallet. Vi bygger samhälle och hanterar människor som har drömmar och idéer. Vi möter såväl möjligheter som utmaningar och ska då hantera dessa och göra så klokt som möjligt för hela Åland. Just den här tilläggsbudgeten andas framtidstro och en vilja att hitta vägar mot vår gemensamma framtid.

    Det är bra och det är nödvändigt. Som ni alla läst i den bifogade rapporten från Ålands statistik- och utredningsbyrå väntas tillväxten i år fortfarande vara svag om än bättre än i fjol. Finland befinner sig i en synnerligen svår ekonomisk sits och kraftiga nedskärningar är att vänta i statsfinanserna när regeringsförhandlingarna som pågår i Helsingfors har landat. När detta sker är det sannolikt att inbesparingarna också spiller över på Åland. Vad det betyder måste vi återkomma till.

    Jag kan vidare konstatera att likviditeten i landskapet fortsättningsvis är god och precis idag har finans- och näringsutskottet nåtts av beskedet att vi i slutet av detta år kommer att ha 43 miljoner euro i kassan, om inget oförutsett inträffar. Det är betryggande men inte tillräckligt för att luta oss tillbaka. Samhällets alla nivåer måste fortsättningsvis hålla mycket stark kontroll över kostnaderna och se till att befintliga resurser utnyttjas så mycket som möjligt.

    I arbetet med detta förslag till andra tilläggsbudget har vi från utskottets sida valt att huvudsakligen lyfta fram tre olika områden – två som andas optimism och möjligheter samt ett som förhoppningsvis ska göra hela Åland lite mer hållbart.

    Vi tillstyrker att sjöfartsutbildningen samordnas till Ålands sjöfartsakademi och aktivt marknadsförs i vår omvärld inom ramen för Högskolan på Åland. En stark högskola och en bra sjöfartsutbildning som dessutom hör till åländsk egen behörighet är en viktig del i våra framtida tillväxtmöjligheter. Här kan vi hitta inflyttning, arbetsplatser och en unik chans att locka studerande till Åland och visa vad vi kan erbjuda. Det har visat sig att många som kommer till Åland för att studera även stannar kvar och stärker vårt samhälle. Nu råkar jag själv vara lite av en sjöfartsnörd och tillbringade förra veckans torsdag tillsammans med branschen på Sjöfartens dag. Där framkom två saker väldigt tydligt. Det råder optimism i näringen och nya regler kan skapa intressanta möjligheter för Åland. Till exempel står rederier över hela världen inför ett massivt utbildningsbehov i form av de nya så kallade Manilla-reglerna. Detta kan rätt hanterat innebära massor av jobb för denna nya sjöfartsakademi och därmed viktiga arbetsplatser för hela Åland. Det gäller att ha strukturerna i skick för att detta ska lyckas.

    Den andra tydliga offensiven från landskapsregeringens sida är kanske ännu viktigare och helt säker mer övergripande. Det kan om allt går vägen stärka det åländska samhället och göra vårt landskap intressant för vår omvärld och därmed bidra till en hållbar tillväxt. Team Åland är en modig satsning som förhoppningsvis och rätt hanterad kan utgöra en grund för ett modernare näringsliv och projekt som annars kanske inte hade förverkligats. Från utskottets sida stöder vi varmt tanken på att Team Åland riktar sig mot hela Åland och en mängd olika områden. Mariehamns roll som centralort ska stärkas. Landsbygdens roll som upplevelsecentrum och gastronomisk kornbod ska marknadsföras. Skärgården ska ta hjälp av digitalisering för att berätta varför man är och borde vara ett oemotståndligt besöksmål. Storytellingen syns också i att en del av Team Åland handlar om stärkandet av satsningen ”Film på Åland”. Varumärket och bilden av vårt landskap behöver alla dessa delar, mycket uppmuntran och ständig marknadsnärvaro. Alla vet att den som inte syns, inte finns. När man som Åland är litet i en stor värld gäller det att vid sidan av att synas även höras. Utskottet hoppas Team Åland ska sätta fart på allt detta och önskar lycka till.

    Det tredje området vi tittat närmare på är förslaget om 200 000 euro i stöd för miljöinvesteringar. I klartext handlar det om att förädla och förbättra hanteringen av allt det bioavfall som skapas på Åland varje år. Det är stora mängder och det är inte problemfritt. Avfall är avfall även om det varit mat. Dessa föreslagna pengar ska användas till att förbättra dagens hantering hela samhället till fromma. Finans- och näringsutskottet valde att besöka den i dag största aktören på marknaden i Sund, Gunnarsby och sökte information om verksamheten och de utmaningar som måste hanteras. Vi har erfarit att verksamheten förvisso vuxit men också förbättrats efter hand. En deponi är inte enkel att placera på en ö som inte är så stor och det är viktigt att göra allt som är möjligt för att minimera olägenheterna för alla berörda.

    Talman! Om denna tilläggsbudget antas avser vi använda 369 278 000 euro för att driva vårt Åland. Allt kommer inte att förverkligas emedan vi alltid måste anpassa planerna efter verkligheten. Ändå är det viktigt att ha dessa visioner och ständigt omfamna framtiden. Bara genom att lyfta fram möjligheterna skapar vi förutsättningar.

    Mot den här bakgrunden är det ett enigt finans- och näringsutskott som står bakom detta betänkande och att lagtinget antar landskapsregeringens förslag till andra tillägg till budgeten för år 2015 samt att lagtinget beslutar att andra tillägget till budgeten för år 2015 ska tillämpas omedelbart i den lydelse den har i lagtingets beslut. Tack.

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Några ord med tanke på den relativt livliga debatt som pågår i samhället om huruvida ekonomin är i balans eller inte. Det är helt som utskottsordförande sade. Vi har just fått siffror på den prognostiserade likviditeten i slutet på år 2015. Vi har just kunnat få ta del av bokslutet som sade att i slutet på förra året 2014 var likviditeten 58,3 miljoner euro. Då prognostiserade man en minskning av likviditeten på 15 miljoner euro.

    Bara som ett instick i diskussionen om huruvida vi har ekonomin i balans. Det säger sig självt att när vi snart ska ta tunga investeringar i kortrutt, eventuellt i färjor och broar och geriatrisk klinik så kommer vi sannolikt att tvingas gå till banken med det negativa kassaflödet som vi ser framför oss.

    Ltl Jörgen Pettersson, replik

    Tack, talman! Nu gick det mig lite förbi på vilket vis detta hade att göra med den andra tilläggsbudgeten för år 2015 där vi faktiskt sagt ja till några satsningar mot framtiden. Vi har inte riktigt hanterat bokslutet, om det inte har skett när jag inte har varit närvarande. Jag förstod inte riktigt kopplingen där.

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Utskottsordförande behöver inte göra sig dummare än vad han är genom att säga det här. Preliminära bokslutssiffror står i själva propositionen om tilläggsbudgeten. Utskottet har diskuterat och begärt in siffror på likviditeten och det är de som presenteras här idag av utskottsordförande. Prognosen för likviditeten i slutet av 2015 på 43 miljoner euro. Då är det rimligt att i samband med det jämföra med hur likviditeten såg ut ett år tidigare.

    Ltl Jörgen Pettersson, replik

    Tack, talman! Jag tror alltjämt att det är klokt att hantera de olika sakerna på rätt plats. Bokslutet var inte något som vi diskuterade den här gången i detalj. Därför avstår jag att prata så mycket mera om det. Det kommer nya tillfällen att diskutera siffror där de hör hemma. Den här tilläggsbudgeten är uttryckligen riktad mot framtiden på många sätt, vilket jag tror att är bra att koncentrera sig på mellan varven.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Talmannen uppmanar alla att hålla sin sakliga och artiga gentemot varandra.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Tack, fru talman! Jag reagerade på när utskottsordförande tog upp likviditeten och pratade om visionerna. Likviditeten har också att göra med hur väl vi har förverkliga våra planer. Jag tycker att det skulle ha varit klädsamt att även haft budgetförverkligande med när man pratar om likviditeten. Vi ser snart andra siffror också.

    Ltl Jörgen Pettersson, replik

    Talman! Jag försökte väva in det i sammanhanget för att själva skälet till att man har tilläggsbudgetar är att man ibland måste anpassa kartan efter verkligheten. Av det skälet var det viktigt att lyfta fram de satsningar som man nu gör, men också ge en liten glimt av en helhetsbild som finns. Om det var rätt bild tror jag ligger ganska mycket i betraktarens ögon. Väljer man att se dåtiden hellre än framtiden så är det naturligtvis ens eget val.

    I min presentation valde jag, lika som man i tilläggsbudgeten har koncentrerat sig på, att se framtiden.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Mats Perämaa

    Fru talman! Liberalerna har som grupp bifallit alla äskanden från landskapsregeringen gällande de framåtsyftande åtgärderna som föreslås; satsningen på det som kallas för Team Åland och alla delelement under det.

    Vi vet att det behövs tillväxt i samhället. Vi tycker att det finns positiva saker som nämns under det konceptet och vill bifaller det.

    Vi bifaller också de 200 000 euro som äskas om att skapa en utvecklad kompostering någonstans på Åland eftersom vårt näringsliv behöver en komposteringsanläggning av bioavfall.

    Vad gäller diskussionen om likviditet och bokslut så var det faktiskt utskottsordförande som valde att nämna likviditeten och prognosen på 43 miljoner euro i slutet av det här året. Utskottsordförande sade att det här är betryggande. Jag vet inte om orden föll exakt så men det var åtminstone andemeningen. Om man vill ge en komplett och korrekt bild åt lagtinget och befolkningen av vad som händer och sker så då kan det inte vara annat än rimligt att man säger hur likviditeten låg vid årsskiftet 2014-2015 som ett resultat av det bokslut som landskapsregeringen antagligen idag har antagit, åtminstone presenterat. Det är en förändring från 58,3 miljoner i likviditet till 43 miljoner enligt prognosen. Då genomför vi inte några särdeles stora investeringar.

    Vi har stora investeringar framför oss. Likviditeten kommer snabbt att naggas i kanten. Vid nästa mandatperiod står vi med all sannolikhet inför det som vi har sagt, vi kommer att behöva låna pengar för att kunna hantera det som vi ska göra.

    Jag tyckte att det var fullständigt skäligt att nämna den förändringen i likviditeten som nu håller på att ske i landskapsekonomin, med tanke på att utskottsordförande valde att lyfta upp denna fråga.

    Detta med bokslut står faktiskt i propositionen. Vi kommer att återkomma till bokslutsdiskussionen när ärendet kommer upp här om någon dag.

    Vicelantrådet Roger Nordlund, replik

    Fru talman! Det verkar störa liberalerna något rysligt att den här regeringen har fått ordning på ekonomin och att vi har en ekonomi som i stort sett är i balans för tillfället. Skulle vi ha fortsatt i den utförsbacke som vi tog över när den liberale finansministern Mats Perämaa lämnade över så skulle vi för länge sedan ha varit på väg till banken och fått låna pengar. Vi har skött ekonomin på ett ansvarsfullt sätt. Vi har gjort förändringar, vi har sparat och vi prioriterar och vi håller an. Det medför att vi faktiskt har en likviditet som är någorlunda stabil på 50 miljoners nivå. Det kan gå lite upp och det kan gå lite ner, sådan är verkligheten. Jag för min del kommer att fortsätta att verka för att vi ska hålla oss borta från banken. Liberalerna verkar ha väldigt bråttom till banken.

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Det har vi inte alls. Vi vill berätta för alla hur siffrorna ser ut. Vi fick nu presenterat, via utskottsordförande, de siffror som ligger i prognosen för likviditeten. Det är en minskning på mellan 15 och 16 miljoner euro under det år vi lever i just nu där de åtgärder som vicelantrådet hänvisar till borde träda ikraft och borde ha en verkan på ekonomin. Utflödet är cirka 15 miljoner högre än inflödet. Vi har ingen brådska till banken. Vi kommer att kunna konstatera att så kommer att bli fallet, speciellt när vi ska genomföra de investeringar som vi ser framför oss att måste göras. Det finns en enighet om att vi ska se till att vårdåborna har en bro att ta sig fram på och satsningar i kortrutt osv.

    Vicelantrådet Roger Nordlund, replik

    Fru talman! Det är ingen tvekan om att ekonomin här Åland har varit utmanande och fortfarande är utmanande, det är vi alla vara öppna och ärliga med. Vi har gjort förändringar som har medfört att vi har stabiliserat likviditeten och ekonomin. Vi har till och med ett överskott i affärsbokföringens bokslut de två senaste åren. Denna goda trend vill jag bygga vidare på. Nu ser jag, tillsammans med den övriga regeringen, hur vi under nästa mandatperiod ska kunna hålla Åland skuldfritt. Väljarna har ett klart alternativ att välja på nu. Vill man gå till banken med liberalerna eller vill man fortsätta att föra en ansvarsfull politik med centern och andra i ledningen för landskapet?

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Vi har som främsta mål att vi ska skapa tillväxt i det åländska igen så att det skapas fler arbetsplatser. Att inte gå till banken är ett bra delmål, men det allra bästa är att vi undviker det genom att vi skapar tillväxt i samhället. Vårt primära mål är att skapa tillväxt igen. Det torde stå alla klart att likviditeten parerats genom att göra rekordhöga inlyft från PAF till landskapets kassa. Det framgår med all tydlighet att så har skett, speciellt under 2014.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Vtm Roger Jansson, replik

    Tack, fru talman! Ltl Perämaa valde sitt anförande att tala om likviditeten. Jag antar att ni i utskottet har diskuterat den utgående ifrån det som står det i landskapsregeringens framställning budgetförslag nr 4. Där står det så här: ”Likviditeten var god under år 2014 och sjönk med endast ca 3,5 miljoner euro. I bokslutet överförs till år 2015 reserverade anslag om ca 114 miljoner euro samt inkomstrester om ca 43,9 miljoner euro.” Det här skapar i och för sig inte en ekonomisk likviditet, men det ger förutsättningar för att hålla en mycket hög likviditet. Har utskottsbehandlingen resulterat i någon annan bedömning än den som landskapsregeringen framför här i sin text?

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Man kan inte säga att utskottet har gjort en bedömning Utskottet beställde en prognos till slutet av året på likviditeten med anledning av att vi diskuterade tilläggsbudgeten som påverkar i viss mån i varje fall, både utgifter och inkomster. Från finansavdelningen har vi fått en dagsfärsk prognos som vi tyvärr dessvärre fick först idag. Det är en prognos på hur vår likviditet ser ut i slutet på detta år. Det är enbart den prognosen som vicelantrådets avdelning har tagit fram och det är utifrån den prognosen vi diskuterar. Jag är säker på att utskottsordförande för sitt resonemang precis utifrån detta.

    Vtm Roger Jansson, replik

    Fru talman! I alla ekonomiska sammanhang och särskilt i affärslivet är likviditetsbudgeter för årets alla 12 månader mycket väsentliga, även i offentlig sektor är det på det sättet. Men att här i plenisalen, utan att vi övriga ledamöter har fått något underlag för den diskussion som förs, hänvisa till sådana handlingar är inte rimligt för oss andra. Utskottet bör ha respekt för resten av lagtinget och se till att vi får det materialet före man startar en öppen diskussion om sådana siffror i plenum.

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Då utgår jag ifrån att vicetalmannen går upp i talarstolen och ifrågasätter utskottsordförandes handlande. Det var utskottsordförande som valde att lyfta upp den siffran vi fick idag. Tyvärr fick vi inte fram den siffran tills vi behövde fatta beslut om betänkandet av tilläggsbudgeten. Betänkandet klubbades utan att vi fick siffran. Nu har vi fått siffran och den kommer från vicelantrådets avdelning, av de personer som är satta att göra de här bedömningarna. Vi har fått en siffra men vi har inte politiskt diskuterat och analyserat siffran i sig.

    Likaväl som bokslutssiffran från de personer som är satta att hantera den så är det här en motsvarande siffra som prognos för det här året satta av de personer som sköter om administrationen i huset.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Brage Eklund

    Tack, fru talman! Jag tänkte bara beröra en sak; anslaget på 200 000 euro för hanteringen av bioavfall.

    Som utskottsordförande sade så har vi varit och tittat på en sådan kompostanläggning och tagit del av hur verksamheten fungerar. Det såg ganska bra ut enligt min bedömning visuellt åtminstone. Jag har inte några större klagomål.

    Vi vet också att anläggningen har ett bekymmer. Det saknas tillstånd och grannarna är väldigt besvikna på hela verksamheten. Därför skriver vi vår åsikt om detta. Innan man beviljar medel så ska man se till att grannar och omkringliggande inte ska lida av verksamheten.

    Ordförande i utskottet nämnde att det är viktigt att vi på Åland har en anläggning som kan hantera bioavfall från industrier och verksamheter som måste ha en mottagningsanläggning för att få sin verksamhet att fungera. 

    Enligt dagens tidning tycks det vara så lyckligt att det till och med finns ytterligare ett intresse av 200 000 euro. Det är bra att det är fler som är intresserade av att driva en sådan här verksamhet. Då finns det en möjlighet till konkurrens kanske även prismässigt. Jag kan inte bedöma om priserna är rätt eller fel idag för jag har inte inblick i det.

    Jag ville bara lyfta den här frågan. Detta står inte i vårt betänkande. När man hanterar avfall så får det inte skapas olägenheter för dem för dem som har mark som gränsar intill så att de får en värdeminskning på sina tillgångar. Det är myndigheternas sak att se till att anläggningarna sköter sig, att övervakningen och uppföljningen sköts och att pengar som har beviljats går till rätt saker så att det verkligen blir en förbättring. Det var endast detta som jag ville lyfta upp. Tack, fru talman.

    Ltl Mika Nordberg, replik

    Fru talman! Utskottet har haft höranden. Vi har valt från utskottets sida att bekanta oss med en av de anläggningar som är möjliga för mottagande av dessa pengar. Det står ingenstans i texten att det är en specifik mottagare. Jag vill vara tydlig med att åtminstone tolkar jag utskottets skrivningar när det gäller att ta hänsyn till miljön och till grannar att det gäller samtliga företag som sysslar med avfallshantering på Åland, om det sedan är i kommunal eller privat ägo spelar ingen roll. Samtliga ska bete sig på ett korrekt sätt i den här frågan.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Tack, fru talman! Ltl Nordberg och jag är helt överens om det. Inte är det något utpekande av ett visst företag nu. Jag ville bara säga att det har förekommit klagomål och man måste beakta sådana som har markområden runtom, oberoende av var anläggningen är placerad och vem som driver den. Det är sådana saker som man måste ta hänsyn till.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Lantrådet Camilla Gunell

    Fru talman! Jag tycker att det är viktigt att den här diskussionen idag och eftersmaken av den inte handlar om likviditeten, bokslutet eller helheten av ekonomin. Vi ska prata om ekonomin nästa vecka och då kommer alla att ha underlag, siffror och bra material att utgå ifrån. Då får vi också en värdefull och god diskussion.

    I det här sammanhanget är det värt att nämna att arbetet med Team Åland har inletts. Det är ett projekt uppstod ur det faktum att redan för några år sedan när statsminister Katainen var här så bjöd han in Åland att bli delaktig i den stora satsningen på Team Finland som inleddes på rikssidan. Syftet var att öka konkurrenskraften inom finländskt näringsliv i större grad och visa upp finländska produkter och finländska företag internationellt.

    Åland fick en utsträckt hand att delta i det här arbetet med Team Finland och vi har vidareförmedlat kontakterna till vårt näringsliv. Vissa åtgärder och insatser har gjorts.

    Tilläggsbudgeten och Team Åland är ett sätt för Åland att verkligen vara med och knuffa igång viktiga näringslivsprojekt som kan innebära flera arbetsplatser och leda till ökad sysselsättning i landskapet. Det skapar möjligheter för Åland att växa och människor flyttar hit och verkar i vårt samhälle.

    Igår hade landskapsregeringen möjlighet att delta i regeringsförhandlingarna i riket med blivande statsminister Sipilä. Vi uttryckte vår önskan att vara med och fortsätta arbeta inom ramen för Team Finland. Jag berättade också att Åland nu har ett Team Åland projekt. Det betyder att den här samverkan oss emellan kan fortgå. Det här är ett sätt att visa att Åland vill vara en konstruktiv part som vill vara med och bidra en framgångsrik ekonomisk utveckling i landet som helhet. Därför att vi vet att det förstås påverkar klumpsumman och de resurser som tillkommer oss på Åland.

    Vi har även en tilläggsbudget som nu också ligger på lagtingets bord där vi ökar medlen inom fiskerifonden för att få igång viktiga projekt som annars inte skulle blivit av om inte samhället hade varit med och hjälpt till och gett en positiv knuff mot framtiden. Det här är verkligen framtidssatsningar. Det vi sår idag får vi förhoppningsvis skörda imorgon. Jag hoppas att det är i den andan som vi tar tilläggsbudgeten och känner att vi nu är med och bidrar till en fortsatt god utveckling inom näringslivet. Tack.

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Vi har bifallit de satsningar för tillväxt som finns i tilläggsbudgeten. Det uppfattar vi att vi har gjort under hela mandatperioden. Vi har t.o.m. någon gång försökt ligga på lite så att det ska komma tillväxtsatsningar lite fortare, men det behöver vi inte orda om.

    Bara för att det inte ska bli oklart på något vis så upprepar jag det jag sade. Vi bifaller också satsningar på Team Åland.

    Lantrådet Camilla Gunell, replik

    Det är mycket bra. Trots att det är PAF-medel så är jag glad att också liberalerna är med och stöder. Det betyder att vi med PAF-resurser kan göra positiva åtgärder.

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Diskussionen leder alltid vidare. Vi har haft våra synpunkter angående PAF-medel. Vi har ju äskat om att man skulle bilda en tillväxt- och hållbarhetsfond av PAF-medel, gärna i lag. Nu gör man det på det här viset via budgeten endast, men man följer förstås principer när man delar ut pengar. Det här stöder vårt mål om våra resonemang om PAF-medel.

    Lantrådet Camilla Gunell, replik

    Det låter bra. Låt oss gå vidare på den stigen.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Petri Carlsson

    Tack, fru talman! Jag vill berömma landskapsregeringen och finans- och näringsutskottet som har tagit en väldigt positiv inställning till satsningen på Team Åland.

    Vi måste bedriva en aktiv politik också när det gäller centrumutveckling i staden och det här är ett steg i rätt riktning som är väldigt positivt. Man går in för satsningar att stärka Mariehamns roll som Ålands metropol och huvudort genom centrumutveckling. Vi avsätter också pengar för det. Det är mycket positivt.

    Jag hoppas att landskapsregeringen är väldigt öppen för de satsningar som aktörerna är beredda att gå in för. Huvudidén är att det är aktörerna som talar om vilka satsningarna är. Har vi inte ett livskraftigt centrum så blir det nog i längden väldigt svårt att argumentera för fördelarna att bo och leva på Åland. Därför är det också oerhört viktigt att vi alla ingjuter mod i centrum och skapar framtidstro igen. Det är endast genom samarbete mellan alla aktörer som man kan lyckas med det här.

    När vi har tittat på detta i olika sammanhang så har vi sett att de mest framgångsrika stadskärnorna och de centrum som har lyckats bra är där man har lyckats få alla aktörer att dra åt samma håll. I staden har vi lyckats få ihop en organisation med fastighetsägare, handlare och staden och även landskapsregeringen har en representant. Genom den här skrivningen är landskapsregeringen med som en fullvärdig spelare, vilket jag ser som mycket positivt. Tack för det.

    Eftersom alla drar nytta av det här på Åland så är det viktigt att man är med och satsar pengar och energi i centrumutvecklingen. Tack för det. Det här är en outnyttjad potential som jag tror att kan bära frukt och ge någonting gott framåt.

    Ltl Jörgen Pettersson, replik

    Tack, talman! Jag tänkte bara säga till ltl Petri Carlsson att det är hedervärt att blicka framåt, det är någonting som vi alltid behöver göra och ta vara på de saker som faktiskt kan skapa möjligheter, både när det gäller befolkningstillväxt och ekonomisk tillväxt. Jag tror innerligt på att man vinner mera på att blicka framåt än bakåt.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs först avsnittet verksamhet, därefter avsnitten överföringar, skattefinansiering, finansiella poster, resultaträkningsposter samt slutligen investeringar, lån och övriga finansinvesteringarbetet.

    Avsnitten jämte detaljmotiveringar föreläggs i deras helhet.

    Sedan föreläggs betänkandets klämmar och slutligen dess allmänna motivering. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.

    Föreläggs avsnittet Verksamhet. Godkänt.

    Föreläggs avsnittet Överföringar. Godkänt.

    Föreläggs avsnittet skattefinansiering, finansiella poster och resultaträkningsposter. Godkänt.

    Föreläggs avsnittet investeringar, lån och övriga finansinvesteringar. Godkänt.

    Föreläggs betänkandets första kläm. Godkänd.

    Föreläggs den andra klämmen. Godkänd.

    Föreläggs betänkandets allmänna motivering. Godkänd.

    Finans- och näringsutskottets betänkande är därmed godkänt och ärendets enda behandling är avslutad. Ärendet är slutbehandlat.