Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Harry Jansson

    Talman! Ärade kolleger, lag- och kulturutskottet har handlagt landskapsregeringens förslag till landskapslag om ändrade besiktningsintervaller och genomförande av EU:s trafiksäkerhetspaket.

    Utskottet har kunnat handlägga ärendet enligt det korta formuläret i och med att detta är ett lagförslag som till alla delar är välkommet.

    Lagförslaget innebär i korthet att antalet besiktningar kommer att gå ner med ungefär 2 400 per år. Det betyder att vi får en ny intervall med 4-2 varje år, beroende på bilarnas ålder. Veteranbilarna kommer att få en förmånligare situation, i alla fall ägarna.

    Förändringen innebär förstås mindre intäkter för motorfordonsbyrån. Enligt vad vi har inhämtat så kommer det här att kunna ordnas via så kallad naturlig pensionsavgång vid byrån.

    När det gäller räddningsfordon så har vi också intresserat oss för dem. Vi har konstaterat att det är vartannat år som kommer att gälla för räddningstjänstens fordon och det finner utskottet att är bra.

    I sammanhanget kan noteras att den här reformen innebär också att den annars nödvändiga utbyggnaden, tillbyggnaden, av motorfordons lokaler kan undvikas i det här skedet, vilket är välkommet med tanke på investeringsbehovet i stort i vår allmänna verksamhet.

    Därmed, talman, yrkar utskottet på bifall till lagförslaget med några smärre tekniska ändringar som vi kan tacka vår alltid lika observanta sekreterare, lagtingsdirektören, för. Tack.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 9 § trafikbrottslagen för landskapet Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 59 § körkortslagen för Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.