Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att detta ärende remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Diskussion.

    Ltl Stephan Toivonen

    Herr talman! Bästa kollegor, man gör det inte alla gånger så lätt för sig. Men det här är ett av oppositionens sätt att lyfta frågor.

    Denna åtgärdsmotion har rubriken: Ändring av landskapslagen om hembygdsrättsförfaranden.

    Bakgrunden är den situation som jag blev uppmärksam på i samband med behandlingen av dubbelbeskattningsavtalet med Portugal, men det är en fråga som berör betydligt fler personer.

    I det avtalet förflyttades beskattningsrätten för privata personer från vistelsestaten till källstaten. Men den lagen berör kanske inte en enda person. Det slog mig ju då att om en person i framtiden flyttar ut så mister den så småningom hembygdsrätten och på så sätt rösträtten i lagtinget. Rösträtten i kommunalvalet mister personen omedelbart enligt nuvarande regler.

    Men redan nu är faktum att alla personer som lyfter pensioner från den offentliga sektorn beskattas i Finland, alltså på Åland, oberoende vart de flyttar om de flyttar utomlands. Flyttar de till en annan kommun inom landet så beskattas de där.

    Detta betyder att det nog finns en hel del som har flyttat ut från Åland och som sedan efter fem år blir av med sin hembygdsrätt och då mister rösträtten i lagtinget.

    Däremot behåller man på fastlandet rösträtten i riksdagsvalet, EU-valet och presidentvalet och det gör också en utflyttad ålänning. Men en ålänning mister rösträtten i sitt parlament, dvs. lagtinget. Detta kunde man tänka på och ändra.

    Herr talman! Nu har ju denna regering lagt fram ett förslag om att 16-åringar ska få rösträtt i kommunalval, och lagförslag har ju en tendens att gå igenom även om det ibland blir en liten debatt först. Man motiverar det bl.a. med att man har rätt att ingå arbetsavtal, man har rätt att råda över sin inkomst och att man är skattskyldig och för att man är skattskyldig ska man ha rösträtt.

    Dessutom så har man nyligen ändrat landskapslagen om hembygdsrättsförfarande så att personer som flyttar utomlands för studier inte mister sin hembygdsrätt.

    Detta innebär två förändringar för yngre personer. Det är förändringar som jag, herr talman, inte ska debattera utan enbart exemplifiera att så har skett.

    Men frågan är; kan man även i lagen göra undantag så att personer som av en eller annan orsak enligt lagen fortfarande är allmänt skattskyldig på Åland skulle fortsättningsvis ha rätt att rösta i lagtinget?

    Detta kan rent tekniskt göras så att skattskyldigheten blir en grund för att hembygdsrätten inte upphör. Det finns också andra vägar, men då detta inte är en lagmotion så behöver jag inte här och nu föreslå den exakta tekniken som behövs för att uppnå syftet, utan det är utskottets sak.

    Herr talman! Jag vill här även påpeka att den kommunala rösträtten också upphör trots att man alltså betalar skatt till sin forna hemkommun, eller efter kommunsammanslagningen kanske till en helt annan kommun, och det kan också vara till den kommun där man tillbringar ett antal sommarveckor.

    Herr talman! Jag kan i alla fall konstatera att om man gör aktiva förändringar för att unga personer ska kunna få eller behålla sin rösträtt så bör man även göra något för att äldre personer, som är skattskyldiga enligt gällande lagar, kan behålla sin rösträtt. Annars gör man sig skyldig till åldersrasism och det är väl inget som denna landskapsregering vill göra.

    Herr talman! Med dessa ord vill jag uppmärksamma detta problem som ligger inom vår behörighet. Jag hoppas att lag- och kulturutskottet tar hand om detta ärende i normal ordning. Ordförande Jansson, gärna något snabbare än den lagmotion som jag redan har liggande där och har undertecknat för snart ett år sedan. Ni har ju fått bort betänkandet om kommunstrukturen från ert bord nu, så det borde finnas plats. Tack för ordet, herr talman.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till lag- och kulturutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.