Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Ärendet bordlades vid plenum den 13 mars 2017 då talmannens föreslog att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Diskussion.

    Vtm Veronica Thörnroos

    Talman! Med talmannens tillåtelse tänker jag börja med en kort historisk tillbakablick.

    I början av det här seklet, 2003- 2004, var jag medlem i Postens styrelse. Vid den tiden pågick också ett effektivitetsprogram. Vi funderade på hur vi kunde bli smartare och mer tillgängliga för allmänheten.

    Förslaget väcktes då att vi inte skulle konkurrensutsätta men erbjuda företag i kommuner möjligheter att bli så kallade postombud. Jag tyckte själv att det var ett ganska bra förslag. Genom att flytta in postkontor till t.ex. butiker så skapade man längre öppethållningstider och man gjorde servicen mera tillgänglig för medborgarna.

    Alla uppfattade inte beslutet som gott. Jag kommer aldrig att glömma den dag jag kom till lagtinget och vi skulle diskutera lagstiftningen i plenum. Jag var vid den tiden den enda i Ålands lagting som också satt i Postens styrelse. Utanför lagtinget hade ett antal eckeröbor samlats och förslaget var att jag borde rullas i tjära och fjädrar. Nå, det var väl lite ironi, men det fanns ett väldigt starkt engagemang just från Eckerö vid den tiden när det gällde posten och hur man skulle organisera den.

    Vi från Postens styrelse tänkte inte då på de flera spinn-off effekter som förslaget faktiskt fick. För många butiker i glesbygden och i skärgården blev det här ett extra tillskott till kassan. Man fick möjligheter till förbättrade verksamhetsförutsättningar eftersom man fick en liten ersättning från posten och det var bra för många butiker.

    I debatter här i Ålands lagting likställer vi ofta skärgårdskommunerna med varandra och vi ser landsbygden som en helhet. Det är felaktigt att göra så. Alla skärgårdskommuner har helt olika förutsättningar beroende på sin befolkningsmängd, sin geografiska struktur och samma sak gäller för landsbygden. Det som är möjligt på ett ställe är kanske inte gångbart på ett annat.

    Bästa lagtingsledamöter, för mig är posten mer än bara post. För mig är Posten en samhällsservice likväl som infrastruktur, utbildning och hälso- och sjukvård. För mig är det oerhört viktigt att den samhällsservicen finns tillgänglig runtom på hela Åland.

    Det är därför som jag är tveksam till de trender som vi kan se i omvärlden. I Italien har man begärt ett undantagstillstånd från EU-kommissionen. Man sade till EU-kommissionen att Italien är så pass glest bebyggt, bara 200 personer per kvadratkilometer och de kan inte tänka sig att dela ut posten alla dagar. Det måste räcka om man delar ut posten tre dagar i veckan. På Åland är vi 19 invånare per kvadratkilometer. På Island har man gjort samma sak, man drar ner på den postala servicen till färre utbildningstillfällen per vecka. På finska sidan planerar man samma sak, att plocka bort en utdelningsdag och det är väl också det som jag har förstått att föranleder en del förändringar i det lagförslag som nu ligger på vårt bord.

    Jag går nu över till själva lagförslaget. Jag ser att man mycket har haft Finland som modell här, vilket jag tycker att är lite sorgligt. I den finska lagstiftningen talar man om mobila enheter och ser detta som en möjlighet. Jag kan förstå det. Jag var själv i Vilhelmina för några veckor sedan. En kort sträcka i deras värld är ungefär 100-200 km, vilket är väldigt långt hos oss, så jag förstår att man vill ha mobila enheter.

    Däremot är jag lite tveksam till varför landskapsregeringen hänvisar till siffrorna från Finland. I förarbetet sägs: ”Brevvolymerna i Finland har minskat med cirka 10 procent per år.” Det är sant. Men vad är siffran på Åland? Ja, siffran på Åland är 2 procent. Våra brevvolymer har minskat med 2 procent gentemot Finlands 10 procent. Det betyder att vi måste förstå och kunna acceptera att vårt samhälle inte är en kopia av det finska samhället.

    Bästa ledamöter, jag har lite synpunkter på paragraferna. Det gäller främst 4 § där landskapsregeringen föreslår; ”att ett verksamhetsställe också kan vara annat än ett fast verksamhetsställe om dess användning inte försämrar tillgången till samhällsomfattande tjänster.” Min fråga är, tillika med det som har frågats tidigare i debatten: Vem beslutar detta? Det finns ingenting i Postens Ålands aktiebolagsordning som definierar samhällsomfattande tjänster och vad som är viktigt. I slutändan är det landskapsregeringen som tillsätter styrelsen, men de facto ska styrelsen se till bolagets bästa. Jag är inte säker på att styrelsen alltid ser på bolagets bästa såvida det inte gäller pengar, för det är ju det som bolagsordningen säger.

    Jag hoppas därför att lag- och kulturutskottet kan se på de här skrivningarna och fundera om det faktiskt är nödvändigt. Jag tycker att vi ska ha en sådan skrivning som inte omöjliggör både och, dvs. en fast inrättning men också en inrättning som kan kompletteras med en mobil sådan.

    I 4 § står det vidare: ”Varje användare ska ha möjlighet att på ett insamlingsställe som ligger på rimligt avstånd från användarens bostad” kunna lämna in post. Då är frågeställningen: Vad är ett rimligt avstånd? När man ändå har lagen öppen så tycker jag att man bättre kunde ha definierat vad man menar med rimligt avstånd eller vad menar med rimlig restid. Jag hoppas att lag- och kulturutskottet också kan titta lite vidare på detta.

    Ytterligare ur ett småskaligt skärgårdsperspektiv undrar jag vad svårtillgängliga skärgårdsområden faktiskt är. Vad är ett svårtillgängligt skärgårdsområde? Är Lappo, där jag bor, svårtillgängligt? Eller är Husö svårtillgängligt? Man borde få till andra definitioner, för det här lämnar för mycket tolkningsföreträde åt ansvarig tjänsteman på posten och indirekt för Postens styrelse. Tack.

    Minister Nina Fellman, replik

    Tack, talman! Det var många frågor här så jag kommer inte att hinna besvara alla.

    Som jag tidigare sade i debatten här i måndags så de volymer som det handlar om i de små kommunerna och de postombud som finns är så små att det handlar inte om en inbesparing. Det här är inte inbesparingsprojekt. Det är en lagändring som möjliggör i de kommuner där det inte längre finns ett företag eller en plats som är lämplig som postombud för att man inte har tillräckliga öppethållningstider. I Sund t.ex. är det ett bageri som agerar postombud. Posten har gjort sitt yttersta för att hitta lämpliga ställen.

    Vtm Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Jag ifrågasätter inte den utvecklingspotential som mobila enheter kan utgöra. Det betyder också att vid en mobil enhet förväntas du vara hemma vid en viss tid. Jag kan utgå ifrån mig själv. Jag vet när färjan kommer, jag vet när den far och jag vet hur lång tid postutdelaren har på sig. Det är ju väldigt svårt för den som arbetar heltid eller på annan ort att kunna ta vara på det här. Jag säger inte nej till det, men jag ser inte varför man inte också fortsättningsvis kan ha ett fast ställe kvar för postutlämning i varje kommun.

    Minister Nina Fellman, replik

    Tack, talman! Det finns ingen avsikt att inte ha kvar fasta ombud där det är möjligt. Avsikten är inte att lägga ner postombud t.ex. på Lappo där det finns en fungerande butik som kan ha öppet.

    När det gäller att man måste vara hemma vid en viss tid så är det dessbättre inte heller så, i postens service ingår att man kan avtala, man kan komma överens med posten att paket kan lämnas på trappan eller på ett annat ställe. Att kunderna har större valfrihet var man vill hämta sina paket eller sin post är också ett led i postens utveckling mot en bättre service.

    Vtm Veronica Thörnroos, replik

    Tack, talman! Det är möjligt att jag kanske anar lite ugglor i mossen. Efter att ha trampat i de här korridorerna sedan 2003 så känner jag igen en politisk katastrof när jag ser början på den. Det som föranleder den kommentaren är den skrivning som finns i allmänna motiveringen på sidan 4: ”Åland Post har en möjlighet att utveckla sin verksamhet och även i fortsättningen kan klara av att trygga de samhällsomfattande tjänsterna utan extra samhällsstöd”. Det är ju en anmärkningsvärd skrivning med tanke på att Posten Åland har gjort vinst, mig veterligen, de sista åren i miljonklassen.

    Får man inte den här ändringen till stånd nu så då kräver det alltså ett samhällsstöd för att man ska kunna dela ut posten. Det är den skrivning som finns i det lagförslag som ministern har lagt fram.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Bert Häggblom

    Tack, herr talman! Tack vtm Thörnroos för bra synpunkter.

    Posten har ett distributionsnät som är oslagbart i vårt samhälle. Det ger oanade ekonomiska förutsättningar inte bara för Posten själv utan också för företagare.

    Den tendens som landskapsregeringen nu tar in i sitt förslag här är lite negativt. Man försöker börja dra in. Man följer var man har gjort i Finland och i övriga världen, men man måste se på utvecklingsmöjligheterna idag.

    E-handeln gör att många människor köper hem sina matvaror via distribution och då är posten enastående som kommer till varje hem varje dag. Det finns oanade möjligheter här för posten, men man har tyvärr inte varit inne för att utveckla det eftersom handeln utanför Åland har varit vinstbringande. Vi i förhållande till andra länder har haft en Post som har gått på plus.

    År 1993 när självstyrelselagen skulle revideras så fanns det många som inte ville ta över Posten, den skulle vara kvar inom finsk förvaltning. Tack och lov så tog vi över Posten och det visade sig vara ett lyckokast. Alla som då var med, de partierna, borde titta sig i spegeln nu när vi reviderar på nytt, att inte vara så rädda att ta över.

    Man borde inte försämra som den här framställningen nu gör. Man försöker dra in och ha färre utdelningsdagar. Jag tycker att utskottet bör titta på det här och jag sitter själv med i utskottet. Alla bör fundera på om detta är rätt väg att gå.

    Eftersom jag också, lika som vtm Thörnroos, har varit med i Postens styrelse tidigare så jag har också kritiserat varför man inte tar emot post från varje hem som man gör i andra länder. Eftersom brevbärarna kommer till ditt hem varje dag så kan de också ta post med i retur. Man har utvecklat det, men inte tillräckligt, inte till enskilda och det hoppas jag att man ska göra i fortsättningen. På det viset kan Posten leva bättre.

    Vi har en försämring inom Statens ämbetsverk på Åland. Många bouppteckningar, arvsbeskattning och annat sköts inte längre på Åland. Man måste skicka post till Finland. Lagfarter måste nuförtiden skickas till Åbo, inte ens dessa görs här. Nu kommer de inte fram i rätt tid och då riskerar folk att behöva betala extra straffavgifter. Det visar sig att det kan ta enormt länge för brev idag att komma från Åland till Finland. Det är för mig oförståeligt, men någonting har hänt inom postdistributionen och det har ställt till problem. Det kommer att ställa till med mera problem eftersom staten drar in sin verksamhet på Åland.

    Många tycker att fastighetsboxar är bra, men det är ju ett helt tankefel. Äldre människor, handikappade och andra som är i sina lägenheter hela dagar och inte ens kan ta sig ut, hur ska de få sin post om de inte får den i sin dörr? Här tycker jag att man borde tänka om. Samma gäller också distributionen. Om de vill få matvaror och annat via posten så behöver de få de direkt till sin dörr. Fastighetsboxar som finns nere och samlade eventuellt ute på gården så det är inte positivt. Ska vi då lagstiftningsmässigt göra det här så kommer Posten att verkställa det, för det är ju effektivt för posten ur deras synvinkel.

    Jag tycker att utskottet bör titta på det här. Jag är inte inne för det här förslaget. Tack, talman.

    Ltl Annette Holmberg-Jansson, replik

    Tack, talman! Ltl Häggblom sade i sitt anförande att vi öppnar upp nu för att det ska läggas ner. Jag försöker läsa i lagtexten för att hitta någonstans där det står att i och med den här lagen så ska vi nu lägga ner all postdistribution ifrån olika platser på Åland. Jag hittar inte detta någonstans.

    Jag ser snarare att det här öppnar upp för en flexibilitet ute i kommunerna. Vi vet att det t.ex. i Eckerö har varit problem, man har inte hittat en naturlig plats att dela ut posten ifrån, inte efter att flera av de lokala naturliga ställena har lagt ner. Hur ska man då få posten till dem? Det här har varit ett stort problem och den här lagen öppnar nu upp för att lösa det.

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Herr talman! Jag har inte kritiserat. I mitt anförande hade jag inte någonting emot att man inför de här mobila enheterna för de kan bli en positiv sak bara man tar posten med sig.

    Men kom ihåg att förslaget andas att tillåtelse att inte behöva dela ut posten så ofta och så snabbt. Om man är politiker så ser man den tendensen om man tittar på vad som har hänt runt om oss med posten på andra ställen. Det är precis det som man är ute efter. Som politiker måste man ha fingertoppskänsla, veta vart det är på väg och inte sedan om fem år säga; ”aj, vi gjorde fel när vi satt i lagtinget det året. Vi borde ha varit uppmärksamma på det”.

    Ltl Annette Holmberg-Jansson, replik

    Tack, talman! Ja, det kanske beror på hur man vill läsa lagförslaget. Jag ser möjligheterna. Jag ser möjligheterna till att synskadade får skicka sin post gratis. Jag tycker att fastighetsboxar är en trygghet för invånarna som inte behöver vara oroliga för att någon ska slänga in någonting som inte ska vara i lägenheten genom ett postfack.

    Matleveranser, som ledamoten nämnde, sköts i alla fall i Mariehamn av matvaruaffärerna som levererar hem till de gamla framförallt i vår stad. De ringer på dörren nere om dörren är låst och så kommer de upp och levererar matkassen in i lägenheten. Att påstå att matleveranserna kommer att bli drabbade av att man inför postboxar, det anser jag att inte är korrekt.

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Tack, herr talman! Här ser man hur olika uppfattningar man kan ha. Om man ger Posten möjligheten till fastighetsboxar så tar de den möjligheten. För den som känner till hur Posten arbetar så vet att de vill att många ska samla sina postlådor vid ett visst ställe.

    Det ska finnas en flexibilitet. Äldre människor och andra som har behov ska få posten levererat hem. Posten är okänslig för sådant här. Uppenbarligen har Holmberg aldrig varit i kontakt med Posten och haft en kundkontakt och kanske inte mötts av den flexibilitet som Holmberg nu säger att fungerar.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Minister Nina Fellman, replik

    Tack, talman! Jag vill passa på tillfället att berömma Posten. Jag tycker att det är ett bolag som på ett föredömligt sätt har sin ekonomi i skick, så att vi på Åland inte hamnar i samma belägenhet som många andra postverk som får samhällsstöd för att klara av sin verksamhet. Så är det inte här och det är ju väldigt bra.

    Det finns ingenting i det här lagförslaget som att talar om att lägga ner postkontor eller postombud. Förslaget öppnar för möjligheten att sköta samhällsverksamhet med mobila enheter.

    De kvalitetsnormer som förändras handlar överhuvudtaget inte om postutdelningen på Åland. Det finns inget i förslaget som säger att man ska dela ut posten på Åland färre dagar. Posten har inga problem med att få det gjort och de har inga sådana avsikter.

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Tack, herr talman! Jag sade inte i mitt huvudanförande att man skulle lägga ner någonting. Jag vet inte vad ministern här säger.

    Tack vare att posten går på plus så har vi fortfarande en bra service. Vi ska inte lagstiftningsmässigt försämra, vi ska ge möjligheter – utökade affärsmöjligheter.

    Minister Nina Fellman, replik

    Tack, talman! Då är vi ju helt överens. Det här är en lag som ger möjligheter. När det gäller möjligheterna att ta emot post och sköta postärenden så ger den här lagen möjlighet för de mobila enheterna, just precis det som ltl Häggblom frågade efter. Postombuden ska kunna ge all den servicen ända fram till dörren.

    När det gäller fastighetsboxarna, om en person vill ha sin post till sin dörr och inte till en fastighetsbox så finns den möjligheten också idag. Posten har tagit stora kliv mot en mer individuell service, precis med tanke på de grupper i samhället som ltl Häggblom pratade om.

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Tack, herr talman! Men det är just där som man måste ha trygghet i lagstiftningen. Eftersom vi har en lagstiftning om Posten så måste den tryggheten finnas där.

    Posten tar ju betalt för sina tjänster idag. Åldringar ska inte behöva betala extra för att de ska få den service som de har haft tidigare eftersom fastighetsboxar kommer att bli huvudregeln i fortsättningen. Detta bör man beakta.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Mikael Staffans, replik

    Tack, herr talman! Ltl Häggblom diskuterade att distribution av livsmedel skulle kunna vara något för posten. Posten håller på att utveckla en distribution i staden som mer och mer går med cykel och liknande. Hur har ledamoten tänkt när det gäller att Posten ska börja med någon typ av dubbel distribution när det gäller sådant som inte behöver vara i kyl- och frysanläggningar? Det är väldigt hårda krav på att distribuera livsmedel och sedan är det ytterligare svårare att transportera med cykel.

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Herr talman! Det står ingenstans i förslaget hur det ska distribueras. Jag förutsätter att man är flexibel. Vi har ett distributionsnät och då ska Posten vara modern. Jag förstår inte?

    Har man den inställningen som Staffas har så ska man inte börja som affärsman.

    Ltl Mikael Staffans, replik

    Tack så mycket för den passningen. Då kan jag berätta att jag varit affärsman, jag har pysslat med posttjänster och jag har också sysslat med kyl och frys. Jag vet mycket väl om problemen med transport av kyl- och frysvaror. Posten har ingen distribution i det lokala nätet för kyl- och frysvaror.

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Posten konkurrerar internationellt och med andra åländska transportbolag som har kylverksamhet. Jag undrar om inte Posten också kan ha detta inom den vanliga postverksamheten. Här finns det affärsmöjligheter och det kan också trygga de åländska företagen på ett helt annat sätt än vad Staffan sade.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Vtm Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Jag uppfattade att ltl Bert Häggblom och jag har en samsyn vad gäller de tudelade uppgifterna som Posten Åland de facto har. De är dels ett affärsdrivande företag och deras uppdrag finns specificerat i bolagsordningen. Posten har också nuförtiden kanske mera som en bisyssla, om uttrycket tillåts, den samhällsservicen som landskapsregeringen egentligen indirekt står bakom, alltså postutdelningen i glesbygden, i skärgården och i staden. De här två områdena är egentligen inte förenbara enligt mitt förmenande. Å ena sidan finns det ett vinstintresse från bolagets sida, å andra sidan finns det samhällsintresse och de är inte kompatibla för tillfället.

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Tack, talman! Det är därför som vi behöver vara uppmärksamma i lagstiftningen. Jag är helt ense med vtm Thörnroos.

    Vtm Veronica Thörnroos, replik

    Jag är helt ense med ltl Bert Häggblom. För det vi gör i det här lagförslaget nu är att ge ytterligare en öppen fullmakt till en del av Posten, företagsdelen, som har ett vinstintresse. Samtidigt finns det, mig veterligen, inte någon direkt styrning via ägardirektiven från landskapsregeringen om den samhällsomfattande service som jag personligen och centern tycker att är viktig, lika viktig som infrastruktur, skola och vård är.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl John Holmberg

    Tack, herr talman! Vad är alternativet när det gäller att utveckla Åland Post? Sämre service? Det tror jag inte någon vill. Göra verksamheten beroende av skattemedel? Det är väl dessutom en omöjlig situation med tanke på att Åland Post är ett bolag. Eller är tanken att förstatliga Åland Post för att slippa ta ordet utveckling i sin mun?

    Fördyra, försämra och försvåra, det är tre verb som väl beskriver motståndarna till dessa lagändringar.

    Vi har i debatten fått höra att fastighetsboxar i hyreshus skulle minska antalet tidningsprenumeranter. Tillåt mig starkt tvivla att dagens fastighetsboxar skulle vara orsaken till att många idag väljer att läsa sin tidning digitalt. Sedan länge har de flesta som bor i egnahemshus en bit att gå för att hämta sin post var på Åland man än bor. Fastighetsboxen är redan idag i princip ett standardförfarande i hyreshus. I samband med nyrenoveringar och nybyggnation tillkommer fastighetsboxar.

    Tvärtom, Posten vill förbättra servicen ytterligare genom att även införa utlämningsboxar att för mer skrymmande post ska kunna tas om hand på plats. Detta är ett bra exempel på den win-win situation som ofta uppstår när ett företag hittar kostnadseffektiva lösningar i kombination med förbättrad kundservice.

    Att mobila postkontor skulle släcka lampor i glesbygden är också en gåta för mig. Det påståendet är nog rejält marinerat i skrämselpropaganda.

    Idag finns det ett mobilt postkontor på Åland och feedbacken av det är nöjda kunder. Mobilt postkontor ger ett mervärde i form av förbättrad service och underlättar vardagen speciellt för de äldre.

    Det är idag ingen självklarhet att det i alla kommuner finns företag som kan fungera som fast verksamhetsställe, speciellt med tanke på öppettiderna. Därför är det en trygghet för glesbygden med mobila postkontor, speciellt när servicenivån via dessa förbättras.

    Gällande kvalitetsnormerna är Åland av naturliga orsaker helt i händerna på hur omvärlden väljer att hantera sin post. Tack, herr talman.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till lag- och kulturutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.