Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Ärendet bordlades den 29 mars 2010 då lagtinget beslöt att ärendet skulle remitteras till näringsutskottet.

    Diskussion.

    Ltl Mika Nordberg

    Herr talman! I samband med presentationen av min hemställningsmotion nr 15 angående ungdomsarbetslösheten var inte näringsministern på plats. Vi ville gärna höra vad näringsministern hade för tankar angående förslaget att underlätta ungdomsarbetslösheten.

    Vi har en ny näringsminister som ska tillträda, därför kanske det vore på sin plats att vi skulle bordlägga ärendet igen för att få höra den nya näringsministerns syn på åtgärderna för att få bukt med arbetslösheten.

    Ungefär 2000 företag har en personalstyrka under fyra personer. Det betyder att om de här små företagen skulle kunna tillgodogöra sig det här exemplet som nämns i hemställningsmotionen så skulle vi förmodligen råda bot på en stor del av ungdomsarbetslösheten. Därför skulle det vara av intresse att få höra den nya näringsministerns syn på det här förslaget, tack.

    Ltl Barbro Sundback

    Herr talman! Det är klart att vi alla är nyfikna på den nya näringsministern och hans nya idéer och tankar. Men han har nu börjat med att springa ut ur salen, han är ju inte vald heller i och för sig. Vi har fortfarande näringsminister Jan-Erik Mattsson och han är på plats. Det skulle vara intressant att höra han åsikter fortsättningsvis.

    Det är precis som ltl Nordberg säger att det finns drygt 2000 på Åland som i huvudsak är en persons företag och kanske har någon anställd. Dessa företag är mycket viktiga vad gäller sysselsättningen på Åland. Deras motivation för att anställa är ofta inte så stor eftersom det betyder stora ekonomiska risker och åtaganden som man är rädd för att man inte kan fullfölja. Nu har situationen för de unga arbetslösa åtminstone tillfälligt lite lättat på det viset att några kommuner har berett arbetsplatser för unga människor. Men det är fortfarande offentlig sektor och av skattemedel. Sedan har också köpmannaföreningen visat intresse. Huruvida det har lett till något resultat känner inte jag till.

    Jag ser nog gärna att minister Mattsson redogör för den aktuella situationen idag. Det är onekligen så att unga människor, som inte har jobb, lätt far illa. Speciellt de som har kommit ut ur yrkesutbildningen borde nödvändigtvis få jobb så fort som möjligt. Sedan finns det ungdomar som kanske inte orkar fullfölja någon yrkesutbildning och de är ju verkligt illa utsatta. Det är ju ytterst få som anställer någon som inte har yrkeserfarenhet och kanske inte heller betyg som känns relevanta.

    Ja, herr talman, det var orsaken till bordläggningen och det skulle vara lämpligt om regeringen redogjorde för situationen.

    Ltl Mika Nordberg

    Talman! Jag skulle vilja göra ett förtydligande angående bordläggningstiden. Jag föreslår att det här ärendet skulle bordläggas till den 26 april.

    Minister Jan-Erik Mattsson

    Herr talman! Att bordlägga detta ärende så att den nya näringsministern hinner bekanta sig med regelverk och saker är helt okej för min del.

    Ltl Sundback efterlyste situationen. Jag råkar ha en beskrivning av sysselsättningssituationen från månadsskiftet mars-april. Det har skett en ganska kraftig förbättring av situationen. Vi arrangerade ett möte från näringsavdelningen tillsammans med AMS. Vi bjöd in samtliga åländska kommuner för att berätta om de åtgärder som finns att tillgå. Jag har med tacksamhet noterat att framförallt Mariehamns stad har vidtagit kraftfulla åtgärder och sysselsatt väldigt många. Även Jomala kommun har tagit beslut om att verkställa sådana här åtgärder. Jag tror att det är någon kommun till. Det är väldigt viktigt. Precis som ltl Sundback redogjorde för så har Köpmannaföreningen kommit emot och anställt ett antal praktikanter. Jag kan inte säga hur många personer som framförallt är sysselsatta inom handeln.

    Arbetslösheten den sista mars har sjunkit till 3,3 procent. Det är en minskning med 0,2 från februari. Det är en ändå plus 0,9 från 2009, så det är flera nu. Det är 26 personer färre som är arbetslösa. Fördelningen är så att det är färre kvinnor. Arbetslösheten minskade ännu mera bland kvinnor än bland män. Mariehamn är den kommun som ligger högre än genomsnittet, 3,9 procent. Det är ändå en minskning med 0,3 procent för Mariehamn. Övriga Åland har 2,8 procent. 91 personer är unga arbetslösa personer under 25 år. Det är 7,5 procent nu, vilket är en minskning med 1,9 procentenheter från februari. Man ser tydligt de åtgärder som Mariehamns stad och de andra kommunerna har gjort. Det har också skett en rörelse på arbetsmarknaden.

    Antalet lediga platser har också ökat, framförallt när det gäller sommararbetsplatserna. Vi har ändå en positiv utveckling av arbetsmarknaden på Åland. Det är säkert bra att näringsutskottet kan titta på och fundera på ltl Mika Nordbergs hemställningsmotion och komma med ändringsförslag. Det är ju inte upp till regeringen, hemställningsmotioner är ju riktade till lagtinget.

    Ltl Camilla Gunell

    Herr talman! Jag vill tacka för redogörelsen. Den var mycket noggrann och bra. Det går ju åt rätt håll, det är ju viktigt. Det är en viss säsongsbetoning i den här statistiken. Det var ju väldigt höga siffror i januari beträffande antalet ungdomsarbetslösa under 25 år. Då var det uppe i tio procent och sedan har det gått successivt ner. Det är en väldigt viktig insats som kommunerna gör. Mariehamns stad har 15 platser nu i vår och kommer att få fram 15 platser till, i höst. Även Jomala, Lemland och kanske ytterligare någon kommun har tagit fram platser. Det är väldigt viktigt att man får in en fot någonstans och får pröva arbetslivet i en tidig ålder.

    Att bli vid sidan om en väldigt lång tid, så lång tid som ett år borta från sysselsättning från antingen studier, praktik eller arbete, har visat sig vara avgörande för hur det går för en längre fram i livet. Det här är en otroligt viktig fråga. Jag vill understryka vikten av att man får in unga människor i arbete eller studier så fort som möjligt.

    Siffrorna som AMS har ger en bra grund när det gäller antalet personer det rör sig om. Om man säger att det är ungefär 200 unga människor som antingen är utan arbete, i praktik, har någon typ av inhopparjobb eller är med i något sysselsättningsprojekt som Katapult osv. så utöver detta finns det antagligen ett mörkertal som vi inte känner till. Det är sådana personer som inte har anmält sig hos AMS. Med tanke på att många unga har gått ettåriga utbildningar betyder det att situationen efter sommarjobbsperioden fortfarande kan vara ganska alarmerande.

    Jag tycker för min del att det är viktigt att landskapsregeringen jobbar med stor framförhållning med dessa frågor. Att man hela tiden ser till att minska problematiken så fort som möjligt. Jag hoppas att den kommande ministern ger den här frågan ännu högre prioritet.

    Av dessa personer som står utan arbete har ungefär 40 av dem en yrkesutbildning. Det är kockar, datamontörer, hästskötare, merkonomer och verkstadsmekaniker. Sedan har vi en stor grupp som inte har någon utbildning men som antingen har gått något år och sedan avbrutit studierna.

    Jag stöder bordläggningen och tycker att det är bra. Nu har vi fått en bra redogörelse för läget av minister Mattsson, tycker jag. Vi får jobba för att det fortsättningsvis går åt rätt håll.

    Om man får lägga in en beställning gällande nästa anförande från regeringens håll så skulle det vara att komma med idéer och funderingar kring hur man kunde ta tag i situationen ytterligare. Tack, herr talman.

    Talmannen

    Under diskussionen har ltl Mika Nordberg föreslagit att ärendet ska bordläggas till den 26 april och det är understötts på förhand av ltl Sundback och i efterhand av ltl Gunell. Kan vi enhälligt bordlägga ärendet till den 26 april? Ärendet bordläggs till den 26 april.