Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts allmän diskussion och efter det att diskussionen avslutats kan, enligt 54 § 2 mom. lagtingsordningen, förslag väckas om att ärendet skall remitteras till stora utskottet. Diskussion.

    Ltl Anders Englund

    Näringsutskottet har behandlat landskapsregeringens framställning angående avgiften för lantbruksavbytare. Landskapsregeringen föreslår att man ska uppbära en avgift för utnyttjande av rätten till avbytarhjälpen vid årsledighet.

    Utskottet har diskuterat och vi har haft ett antal höranden. Utskottet föreslår att lagförslaget kan antas med några mindre ändringar som vi nämner i de motiveringar som vi har bringat till landskapsregeringens kännedom genom vårt utlåtande.

    I gällande lagstiftning saknas en fullmakt att uppbära avgiften för den här typen av ledighet. Landskapsregeringen föreslår samtidigt att förordningsfullmakten i lagen kan förtydligas och avgränsas i överensstämmelse med § 80 i grundlagen.

    Det har under beredningen framkommit genom hörande att det finns en acceptans för att göra den här ändringen. Jag kanske inte behöver nämna så mycket om det här. Den här lagstiftningen har diskuterats rätt mycket tidigare i salen.

    Med hänvisning till det föreslår utskottet att lagen kan antas enligt den lydelsen som har meddelats.

    Talmannen

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Väcks förslag om remiss till stora utskottet? Ingen remiss. Ärendets första behandling är avslutad.