Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet.
    Diskussion.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Anförande | 16:47

    Talman! Bästa lagting. Jag ska fatta mig väldigt kort. Jag har inget att tillägga kring detta annat än en principiellt viktig fråga som jag har försökt i alla möjliga sammanhang att lyfta. Det är betydelsen av att ha ett ekonomiskt ansvarsfullt tänk.

    I lagförslaget som kom under den förra mandatperioden så var de beräknade uppskattade kostnaderna för införande av detta skattesystem, via skattebyrån, 100 000 och nu visar det sig bli 190 000 ytterligare, alltså 290 000. Omfånget kanske inte är så stort i sammanhanget med tanke på de budgetar vi hanterar, men jag tycker ändå att det är en principiellt viktig sak som vi måste bli bättre på, att kunna beräkna. Jag tycker att en skillnad på 190 000 euro är för stort avstånd för att det egentligen ska vara okej. Jag tänker inte göra något desto mera av det, jag bara konstaterar att det blev så pass mycket dyrare.


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om tillämpning i landskapet Åland av rikslagstiftningen om beskattningsförfarande för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om skattetillägg och förseningsränta för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.