Remissdebatt

Bostadssparpremie LF 3/2011-2012

  • Utdrag ur protokollet

    Landskapsregeringens lagförslag (LF 3/2011-2012)

    Enligt arbetsordningens 44 § beslutar lagtinget på förslag av talmannen till vilket utskott ett ärende ska remitteras. Beslutet fattas efter avslutad diskussion. Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet, observera, social- och miljöutskottet, det är en ändring från tidigare.

    Diskussion.

    Minister Roger Eriksson

    Herr talman! Det här gäller lagförslag om bostadssparpremie. Det här är en fråga som har diskuterats tidigare i lagtinget. Som jag har uppfattat det har det funnits en ganska stor enighet att vi ska ha det här instrumentet.

    Det här lagförslaget är en helt logisk följd av vårt budgetförslag som den nuvarande regeringen har lämnat till lagtinget. Vi har skrivningar i budgeten om bostadssparsystemet. Tanken är att systemet ska kunna fortgå. Vi har föreslagit tre år. Idén med bostadssparsystemet är att det framförallt många gånger ska gynna unga nybildade familjer att spara pengar, ta ansvar för sin ekonomi och det har också en preventiv funktion. När konjunkturläget sviktar så kan man kanske fundera på det här också.

    Det här är också ett system som efterfrågas av våra banker som tycker att det här är bra. Det finns budgeterat, det är inte några stora utgifter för landskapet, men för de unga familjerna kan premien på 3 000 euro vara en viktig faktor.

    Det här är i form av en budgetlag. Motiveringarna för det är att det ska finnas ett anslag i budgeten och av särskilda skäl. Det särskilda skälet är att vi har kunnat konstatera att om man skulle ha haft vanlig lagstiftningsordning och gå igenom efterhandskontrollen så hade det troligtvis gått över årsskiftet och då hade vi fått en lucka. Vi hade haft en lag som går ut den 31 december, sedan ingen lag utan man hade behövt vänta.

    I nuvarande system har vi en blankettlagstiftning som är knutet under rikslagen och den tar slut 31 december i år. Nu har vi gjort en helt egen landskapslag. Det är själva motiveringen till att det ska vara en budgetlag.

    Ltl Barbro Sundback, replik

    Herr talman! Det här är en ändring av en lag. Man ser bara de paragrafer där man föreslår förändringar.

    Jag fäste mig vid ministerns betoning av det här gäller unga och nyblivna familjer. Men det kan väl inte betyda att det inte också gäller för andra? Jag skulle vilja få det klarlagt vilka som är berättigade till en bostadssparpremie. Med tanke på unga familjer så är det inte som det var förr, det finns familjer av flera slag. Omfattar bostadssparpremien de samkönade familjerna, sambo, särbor och allt vad som finns? Hur ser ministern på det?

    Minister Roger Eriksson, replik

    Tack, herr talman! Ltl Sundback har rätt till sitt påpekande. Jag kanske uttryckte mig lite oklart. Det är klart att det här ska gälla alla, även de olika familjekonstellationerna som finns i dagens läge.

    Ltl Barbro Sundback, replik

    Det finns ju också sådana som inte alls lever i familj. Det står här; ”unga bostadssparande”, det kan hända att det finns åldersbegränsningar i det här. Det är kanske där som gränsen finns angående vilka det berör.

    Minister Roger Eriksson, replik

    Herr talman! Det här är den lagstiftning som står här, här har vi i alla fall inte konstaterat att det finns åldersbegränsningar. Men i så fall måste man titta på hela lagen och kanske diskutera hur avtalen ser ut som bankerna gör med spararna. Men det är en sak som utskottet kan titta närmare på. Jag kan inte svara exakt på hur det ligger till.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Barbro Sundback

    Herr talman! Jag tycker att utskottet skulle titta lite närmare på vilka som omfattas av den här lagstiftningen. På något sätt känns det ändå lite trösterikt att det finns personer som bostads sparar.

    Nu börjar jag kanske låta som en gammal gnällig kärring. Ibland får man den känslan när man hör vilka bostadslån som unga människor tar, t.o.m. lite garvade bankdirektörer suckar så där i förtroende och de funderar hur det här ska lösa sig. Sedan vill de att folk ska låna så mycket pengar som möjligt, det går lite i kors där också.

    Det behövs på något sätt ett nytt spartänkande i vårt samhälle. Vi är ju i den här ekonomiska situationen, kanske inte särskilt på Åland, men i Europa överhuvudtaget. Sedan 80-talet har vi börjat tro att man ska leva på lån, att det är normalt och att den som inte gör det är lite töntig. Attityderna och värderingarna till sparandet har förändrats allvarligt.

    Utskottet kanske kan bekräfta eller dementera att det troligen är så att åländska hushåll är kraftigt skuldsatta. Troligen är det just bostadslånen som tynger de här unga familjerna och kanske också de äldre, de känner jag inte till.

    Jag tycker ändå att det är uppmuntrande med den här lagstiftningen, att det står att ett hundratal som bostads sparar. Vi kunde kanske ha som mål att öka de som bostads sparar till 200 under de närmaste åren. Tack, herr talman.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Herr talman! Jag understöder det resonemang som ltl Sundback för fram. Jag kan också tänka mig att utskottet, om man har tid, kunde komma med lite sådan bakgrundsinformation som Sundback efterlyste.

    Ltl Barbro Sundback, replik

    Jag tackar för det stödet. Ltl Danne Sundman brukar, ända tills nu så länge jag och han har varit här, understryka att han är den yngsta i alla sammanhang. Nu är han inte yngst längre. Jag är betydligt äldre och det betyder väl då att jag inte är en så gammal kärring och kollig som man skulle kunna tro. Här finns också yngre människor som har samma uppfattning att vi måste börja spara mera.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Minister Katrin Sjögren, replik 

    Herr talman! Jag som är medelålders får väl instämma i ltl Sundbacks resonemang. Jag tror att det kan vara nyttigt för att starta samhällsdebatten också på Åland. Jag tror faktiskt att vi har en bostadsbubbla på Åland. Man belånar sig oerhört. Vi kan med fog också konstatera att det här låga ränteläget inte kommer att fortsätta i all evighet. Jag tycker att det är en bra och klok idé att man penetrerar den här frågan i utskottet så att vi får i gång samhällsdebatten också på Åland. Senaste helg började den diskussionen i Sverige, man har lånefest i Sverige och det kan få ödesdigra konsekvenser för hela samhällsekonomin och även personliga tragedier.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Begärs ordet? Diskussion är avslutad. Kan förslaget att remittera ärendet till social- och miljöutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.