Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Tage Silander

    Herr talman! Finans- och näringsutskottet har behandlat landskapsregeringens lagförslag 27/2016-2017 gällande distribution av alternativa trafikbränslen.

    Herr talman! Förslaget handlar om att lagtinget ska anta en landskapslag om tillämpning på Åland av rikslagen om distribution av alternativa bränslen. I den lagen stadgas om tekniska specifikationer för alternativa drivmedels-, laddnings- och tankstationer och om den information som ska delges användarna. Tanken är att genomföra Europaparlamentets och – rådets direktiv om utbyggnad för infrastrukturen för alternativa bränslen.

    Utskottet har - med hänsyn taget till ärendets brådskande natur då tiden för implementeringen har gått ut och kommissionen av den anledningen har vidtagit vissa följdåtgärder - behandlat ärendet i snabb men ändå saklig ordning. Den snabba behandlingen, utan en längre hörandelista, har varit möjlig då ärendets karaktär är sådan att det inte finns särskilt mycket utrymme för egna politiska värderingar och vägval. I sakfrågan har utskottet sett det som positivt, och faktiskt helt nödvändigt, att infrastrukturen byggs ut i god tid för att därmed möjliggöra förnyandet av fordonsparken så att det också finns praktiska möjligheter att öka andelen el- och hybridbilar.

    I utskottet har också förts ett resonemang angående behörighetsfrågan där det sannolikt inte kommer att uppstå något problem. Utskottet har även fört diskussioner gällande den problematik som teoretiskt finns när lagtinget besluter att anta en blankettlag som hänvisar till en annan lag som ännu inte har trätt i kraft i riket.

    Det resonemang som utskottet har fört och som redogörs för i betänkandet gör att utskottet kan omfatta förslaget.

    Herr talman! Finans- och näringsutskottet föreslår att lagtinget antar lagförslaget i oförändrad lydelse, med beaktande av en smärre teknisk justering gällande en årtalsangivelse i bilagan, vilket också redogörs för i betänkandet.

    Ltl Stephan Toivonen

    Tack herr talman! Ärade ledamöter! Jag tänkte säga några ord om distribution av alternativa trafikbränslen. I och för sig kunde jag också ha sagt det i anslutning till tilläggsbudgeten i samband med laddningsstationerna, men jag har så mycket att säga ändå så jag tänkte ta upp det här.

    Det talas mycket om elbilar nu och om deras fördelar. Jag var visserligen med i finans- och näringsutskottet men sade ingenting där. Efter det läste jag en artikel som var väldigt spännande om elbilar och hur de påverkar klimatet. Det var i Teknikens Värld där man tittade på tillverkningen av dessa bilar. I artikeln jämför man en större elbil, med en laddningskapacitet på 100 kWh, med en vanlig dieselbil som visar att det lär ta 196 000 km innan det har blivit neutralt. Batterierna tycks påverka naturen väldigt illa. Det resulterar i 15 – 20 ton koldioxid, så det här är någonting att tänka på. Tekniken går framåt så det är kanske inte det bästa att alltid vara först på plats.

    Herr talman! En annan sak som jag funderat på, och som jag debatterade en hel del kring ifjol, var vindkraften som var aktuell. Jag vill minnas att fru vicelantrådet talade om den energistrategi som skulle komma under våren. Nu efter skolavslutningarna så börjar man tycka att sommaren är här och det skulle vara intressant att veta varför den energiplanen ännu inte har kommit. Som jag såg det då så borde den ha kommit före, nu har laddningsstationerna kommit i tilläggsbudgeten och nu kommer det här - i och för sig framtvingat från EU - men det blir några frågetecken i alla fall. Tack för ordet, herr talman!

    Ltl Tage Silander, replik

    Tack herr talman! Jag läste för övrigt också samma artikel i Teknikens Värld och den ger naturligtvis en del att tänka på. Det finns väldigt mycket som skrivs om elbilars för- och nackdelar.

    I det här fallet hade utskottet, och för övrigt landskapsregeringen, bara att ta ställning till det direktiv som har förts fram och som vi har att följa. Av den anledningen för vi inte något vidare resonemang om olika fordons beskaffenhet och påverkan på miljön.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack herr talman! Jo absolut, det stämmer helt och därför sade jag att det här kan tas upp i vilket ämne som helst, det hör lite ihop. Men det är helt rätt det som ledamot Silander säger.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Vicelantrådet Camilla Gunell, replik

    Herr talman! Till den del som frågan gällde energi- och klimatstrategin, så i likhet med det som jag sade i utskottet under behandlingen, så är orsaken till att strategin inte har kommit hit till lagtinget att lagtinget önskade att inte få mera ämnen för diskussion under de här veckorna. Det har vi beaktat och respekterat. Strategin är klar och kan läggas fram den dag som lagtinget har beredskap.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack herr talman! Tack för det svaret! Då vet vi att fru vicelantrådet har skött sig till den punkten och då får vi återkomma till debatten senare.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Herr talman! Jag tycker att det är väldigt tråkigt när ltl Stephan Toivonen lyfter upp hur mycket CO2-utsläpp som en elbil kostar innan den är neutral och hur mycket det tar på innan den har blivit neutral. Man borde i samma veva lyfta in hur mycket CO2-påverkan en vanlig bensin- eller dieselbil har under sitt liv. Nog är det så att bensin- och framförallt dieselbilar börjar förbjudas i vissa storstäder idag. Om man vill ha mera av den fordonspark som har förnyelsebart bränsle så borde man lyfta fram fördelarna och inte bara prata om de eventuella nackdelarna som finns.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack herr talman! Jag tycker väl som i alla andra sammanhang när man tittar på kalkyler att man också måste titta på både för- och nackdelar.

    Nu var jag kanske inte tillräckligt tydlig. Jag är ingen teknisk expert men jag kan läsa innantill i artikeln.

    Det här gällde det koldioxidutsläpp som kommer från batterierna. Däremot förorsakar tillverkningen av resten av bilarna utsläpp, men det är ganska jämnt för de olika bilarna. Det här gäller enbart batterierna. Det framgår tyvärr inte heller i artikeln hur länge som man kan använda dem. Så småningom måste man förnya sina batterier och då tar det igen 190 000 km innan det har neutraliserats.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Herr talman! Den här diskussionen förs ju aldrig när det gäller konventionella bilar som vi har på Åland till 99,6 procent. Det är ju en väldigt stor andel av vanliga bensin- och dieselbilar. Man borde ju i samma veva alltid påpeka hur smutsiga de är.

    Jag såg att man skrev i lagförslaget om elbilar och hur de tankas och hur rena de är, beroende på vilken slags el man för in. Men man pratar aldrig om hur oljeindustrin påverkar miljön. Jag tycker att man också måste lyfta just dessa frågor, om man ska kunna få en förändring och minska CO2-utsläppen i hela vår värld.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack! Som jag sade så måste vi ta för- och nackdelar för båda sidor. Elbilarna förorsakar så gott som inga utsläpp när man använder dem men däremot i produktionen, det borde tas upp också.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Mikael Staffas, replik

    Tack herr talman! Det är en intressant tanke detta med att ta fram undersökningar som man hittar på nätet och sedan erkänna att det finns en massa olika undersökningar.

    Just denna undersökning har jag också studerat. Det framgår också, när man gör denna jämförelse, att genom att ta fram el som ligger som underlag för dessa elbilar, så räknat man med att den till 70-90 procent kommer från fossila bränslen. Därav bygger man de här stora talen, medan vi överhuvudtaget inte använder fossila bränslen för att producera elström här uppe i Norden. På det viset blir det verkligen att jämföra fel saker. Hur ställer sig ledamoten till det?

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack herr talman! Det är svårt nu att skumma igenom artikeln, men jag har för mig att man antog att användningen av elbilar inte skulle förorsaka koldioxidutsläpp över huvud taget, utan man jämförde med hur mycket det produceras då man producerar dessa batterier.

    Ltl Mikael Staffas, replik

    Elbilarna som sådana producerar inte CO2-utsläpp. Men i själva tillverkningsprocessen, som ligger till grund, räknar man med att det ska ta 190 000 km innan det neutraliseras. Det är det man balanserar det på, att man ska använda 70-90 procent fossila bränslen för att producera elströmmen. Det är de facto det som vi sysslar med här uppe i Norden.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack herr talman! Det här blev en väldigt teknisk diskussion och jag var verkligen inte inne på det. Jag förstod att dessa batterier inte tillverkas i Norden. Men det kan vi titta på.

    Jag har också sett motsvarande i andra tidningar, så det finns en liten diskussion kring det här. Som jag sade tidigare så tycker jag att man ska titta på för- och nackdelarna för båda systemen och inte bara på fördelarna för det ena och nackdelarna för det andra.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ytterligare ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandling. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om distribution av alternativa trafikbränslen för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.