Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att detta ärende remitteras till finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.

    Vicelantrådet Camilla Gunell

    Herr talman! Under fjolåret gav landskapsregeringen en lag till lagtinget, finansiering landsbygdsnäringar, som sedan skickades vidare till lagstiftningskontrollen. Eftersom landskapsregeringen har antagit nya EU-program både för fiskerisektorn, jordbrukssektorn och även övrigt näringsliv så behövs lagar och lagstöd för utbetalningen av dessa.

    När vi gjorde lagen om fiskeripolitiken och verkställande av den så fanns en någorlunda gemensam problematik, varken ÅD eller HD hade i det sammanhanget någonting att säga om lagens utformning utan den gick igenom utan bekymmer.

    När det sedan kom till finansieringen av landsbygdsnäringar ansåg man att författningsnivåerna var felaktiga och att framom att fatta närmare beslut om stödmottagarna och hur stödordningar ska gå till i landskapsregeringens beslut så hävdade man att dessa borde regleras i en förordning.

    Nu har landskapsregeringen ändrat i den riktningen som Högsta domstolen har ställt på oss och ändrat i paragraferna så att delegeringsstadgarna är sådana att det görs på rätt nivå.

     Vi tycker dock att det finns en ganska stark jämförelse när det gäller hur man har det på rikssidan och hur lagarna där och bemyndigande är uppbyggda. Vi är lite fundersamma kring om det här är nödvändigt, men vi respekterar naturligtvis de här ställningstagandena som har kommit.

    Det som var lite problematiskt i den första lagstiftningen var att det stadgades kanske lite för mycket detaljer kring stödmottagarna inklusive åldersgränser och annat, vilket man ansåg att kunde vara oförenligt med grundlagen.

    Nu gör vi ett andra försök och skickar över detta till lagtinget för behandling. Det som nu har förändrats i framställningen är att istället för att riskera stödmottagarna så har vi tagit bort de paragraferna kring hur stödmottagaren ska se ut. Vi hänvisar istället helt hållet till den EU-förordning där detta i detalj regleras. Vi menar då att det inte kan bli någon felaktighet.

    Med de orden föreslår landskapsregeringen att lagtinget behandlar det här ärendet i vederbörlig ordning. Tack.

    Ltl Axel Jonsson

    Herr talman! Med tanke på det som vicelantrådet nyss presenterade och reflekterade kring, de delegeringsfullmakter som det här lagförslaget föll på, så kunde jag ana en viss skepsis och tveksamhet kring de slutsatser som man har dragit i lagstiftningskontrollen.

    Det vore förtjänstfullt om självstyrelsepolitiska nämnden kunde studera frågan, åtminstone har jag dragit den slutsatsen när jag har tittat på de här skrivningarna. Det vore intressant att höra lag- och kulturutskottets åsikt i frågan, om man har för avsikt att höra nämnden eller om det finns ett behov av att föreslå det här i salen? Hur ser lag- och kulturutskottet på den här frågan? Tack, herr talman.

    Talmannen

    Talmannens förslag var till finans- och näringsutskottet.

    Ltl Axel Jonsson

    Ursäkta, får jag ställa om frågan så att jag riktar mig till finans- och näringsutskottet?

    Hur ser finans- och näringsutskottet på möjligheterna att begära yttrande av självstyrelsepolitiska nämnden? Är det någonting som man tänker göra? Hur ser medlemmarna i finans- och näringsutskottet på den saken?

    Ltl Tage Silander, replik

    Herr talman! Vi i finans- och näringsutskottet kommer att börja behandla det här ärendet imorgon klockan nio. Jag kommer att ta mig den här frågan till dess.

    Ltl Axel Jonsson, replik

    Det låter betryggande. Jag hoppas att man djupdyker och noga överväger möjligheten att begära ett yttrande från självstyrelsepolitiska nämnden. Vi har i många sammanhang fått diskutera den här frågan tidigare, både i finans- och näringsutskottet och i lag- och kulturutskottet. Det är viktigt vi följer med, att vi är uppdaterade och har kunskaper så att vi framöver slipper skicka den typen av frågor fram och tillbaka inom lagstiftningskontrollen.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till finans- och näringsutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.