Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Christian Beijar

    Fru talman! Utskottet föreslår att lagtinget ger sitt bifall till att förordningen och lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar Esbokonventionen och ändringen av den faller inom landskapets behörighet.

    Esbokonventionen trädde i kraft internationellt år 1997. Esbokonventionen fastställer de fördragsslutande parternas skyldigheter att bedöma miljökonsekvenserna av vissa verksamheter i ett tidigt skede av planeringen och förpliktar staterna att underrätta och samråda med varandra om alla större projekt som kan antas ha betydande skadlig miljöpåverkan över nationsgränserna.

    I landskapsregeringens yttrande till lagtinget över konventionen konstateras att Esbokonventionen har genomförts i landskapet genom landskapslagstiftningen om miljökonsekvensbedömning.

    Landskapsregeringen har även den 28 augusti 2012 avgett ett utlåtande till ministeriet över förslag till regeringens proposition till riksdagen om ändring av Esbokonventionen. Landskapsregeringen konstaterade i sitt att förslaget till ändring av Esbokonventionen inte innebar något behov av ändring av landskapets lagstiftning om miljökonsekvensbedömning då envar redan har rätt att delta i miljökonsekvensbedömningsförfarandet enligt landskapslagstiftningen. Landskapsregeringen har inget att invända mot att Esbokonventionen och ändringen av den träder i kraft i landskapet.

    Utskottet har behandlat den här frågan, utskottet delar landskapsregeringens bedömning och föreslår att lagtinget ger det begärda bifallet.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Som tilläggsinformation till anförandet så kan man säga att det här är en konvention som antagligen inte berör oss särskilt mycket. Man kan konstatera att lagstiftningen redan finns på plats. Om det här ska ha någon påverkan så är det i stora projekt som kärnkraftverk och gasledningar som dras över nationsgränser och större broar eller tunnlar mellan nationer. Det här kommer antagligen inte att beröra Åland särskilt mycket. Jag ville förtydliga detta i ordförandes anförande.

    Christian Beijar, replik

    Fru talman! Tack för det förtydligandet. Det var korrekt information.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med social- och miljöutskottets betänkande. Förslaget är bifallet i första behandling.

    Ärendets första behandling är avslutad.