Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till lagutskottet. Godkänns?

    Diskussion.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Talman! Det är en gedigen framställning som har kommit ifrån republikens president vad beträffar sexuell exploatering och sexuella övergrepp.

    Numera har servicen tagits bort att vi lagtingsledamöter får framställningarna. Därför är vi själva satta att ta fram de här framställningarna via nätet. Det är flera som har haft problem att få fram de här framställningarna, länkarna har tydligen varit ur funktion under några dagar. Därför föreslår jag att det här ärendet bordläggs så att alla får ta del av framställningen så de kan sätta sig in i vad det här egentligen handlar om. Då får vi penetrera framställningen ordentligt. Det här är ett viktigt ärende. Det är väldigt viktigt att se på vilket sätt man har tänkt sig att hantera den frågan i Finland och vad vi egentligen säger ja till här på Åland.

    I dagarna har det varit aktuellt med den här typen av frågor. För min egen del så vill jag inte lämna det här ärendet ifrån mig före jag och samtliga här i salen har tagit del av den här informationen så att vi vet vad det är vi säger ja eller eventuellt säger nej till.

    Ltl Olof Erland, replik

    Herr talman! Reglerna har varit sådana att lagtinget meddelar att propositionerna kan hämtas på kansliet eller laddas ner på hemsidan. Hemsidan har fungerat ända fram till igår någon gång och från kl. 10.45 idag. Det har ju varit möjligt att hämta dem.

    Finns det i lagtingets regelverk fortfarande den möjligheten att man kan begära att få handlingarna från kansliet, till den del de inte kommer på bordet? Det här är närmare 300 sidor text. Det kan vara lämpligt att ha vissa regler för hur man hanterar sådana dokument.

    Vtm Gun-Mari Lindholm, replik

    Talman! Jag kan upplysa om att den servicen fortfarande finns. Jag har själv fått mitt exemplar på det sättet. Jag har begärt den ifrån vaktmästaren och han har kopierat upp den till mig eftersom det inte fungerade på annat sätt.

    Jag hoppas att lagtinget respekterar önskan om att bordlägga det här ärendet till plenum måndagen den 17 januari så att vi får noga läsa igenom vad det här har för betydelse i vårt samhälle.

    Ltl Olof Erland, replik

    Herr talman! Jag kan inte stöda bordläggning i en replik, jag kan inte heller motsätta mig den. Jag tycker att det är bra att man, samtidigt som man möjliggör att alla får del av dokumenten, ger ut den här regelsamlingen om hur det ska gå till, så att vi vet till nästa gång. Det har diskuterats på förmiddagen att servern var stängd idag just, men dokumenten ska finnas på kansliet, för den som vill ha dem.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Vtm Gun-Mari Lindholm har föreslagit bordläggning till den 17 januari. Ärendet kommer därför att bordläggas. Önskar någon att uttala sig bordläggningstiden? Ärendet bordläggs till den 17 januari. De som finns på listan bereds möjlighet att uttala sig.

    Ltl Carina Aaltonen

    Herr talman! Jag uppmanar alla ledamöter att begära ut de här skriftliga dokumenten i det här lagförslaget. Det här är en väldigt viktig lag. Den innehåller bl.a. förbud mot grooming. Det har ganska länge varit på tapeten att man ska förbjuda vuxna, främst vuxna män, som har tagit kontakt med barn för att arrangera träffar som har sexuellt syfte. Den här lagen kommer att försöka förhindra det. Men vad hjälper det egentligen om man inte lokalt har resurser? Vi kunde bara för en månad sedan läsa i lokalpressen att under 2010 har ovanligt många fall varit uppe i tingsrätten där män har stått åtalade för att ha utnyttjat barn sexuellt, också grovt. Polisen jobbar förstås väldigt seriöst med det här, men man har inte tillräckligt med kunskaper och resurser att jobba med sexualbrott via Internet.

    Jag såg att kansliminister var inne här tidigare, men nu är han försvunnen igen. Jag skulle till måndagen vilja få svar på vilket sätt regeringen ämnar se till att de här frågorna prioriteras inom polisen. Vilka resurser, både personella och ekonomiska finns det för att skydda barn och unga mot sexuell exploatering på nätet? Jag vill tro att samhället i stort har börjat våga se och börjat våga prata om sexuella övergrepp mot barn och unga. Men det måste finnas resurser. Jag vill gärna se att ministern kommer med en redogörelse för hur man ska arbeta för att förebygga det här, inte bara när det gäller lagstiftningen nu som kommer att träda ikraft utan också när det gäller praktiskt ute på fältet. Tack, herr talman.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Jag vill gärna kort här i ett replikskifte informera ltl Aaltonen och de övriga lagtinget att Rädda Barnen under flera år har haft ett väldigt lyckat projekt. Man ger ut information till föräldrarna och man diskuterar med ungdomarna om faror och risker på nätet.

    Nu har elevrådet och Fältarna beslutat att ta hit en teater i april som också lägger vikt på den här problematiken. Jag tror att det är ett mycket lyckat grepp. Så klart måste det också finnas resurser hos polisen, men också det förebyggande arbetet att lära ungdomarna att se de här farorna själva tror jag är en väsentlig del.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Ja, jag instämmer att det här projektet som drivs av Rädda Barnen är oerhört viktigt. Men också där är man otroligt frustrerad över bristerna på resurser hos polisen och att man inte kan prioritera de är frågorna. Man har vare sig tid eller pengar och ibland inte heller kunskap. Engagemang och vilja finns nog hos många eldsjälar inom polisen, men vad hjälper det om ungdomarna vet om det, men brottslingarna får sedan gå fria.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Som jag uppfattade debatten i media är fortbildning en väsentlig del hos polisen. Det är fullständigt oacceptabelt att man inte handlägger misstänkta brott. Landskapsregeringen har, tillsammans med polisen och BUP, utarbetat ett gediget dokument hur man ska ta till vara barns och ungdomars rättigheter just när det gäller det här.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Om det saknas ekonomiska resurser så spelar det ingen roll hur många fina handlingsplaner det finns. Det måste finnas människor som kan jobba med det här på heltid.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Diskussionen är avslutad. Ärendet bordläggs till den 17 januari.