Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att detta ärende remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Diskussion.

    Minister Gun-Mari Lindholm

    Talman! Landskapsregeringen har gett ett yttrande till lagtinget i vederbörlig ordning då lagtinget har begärt in ett yttrande över republikens presidents framställning nr 12/2012-2013.

    Landskapsregeringen understöder målsättningen med sakinnehållet i det fakultativa protokollet. Landskapsregeringen anser också att det finns förpliktelse som faller inom landskapets behörighet och att lagtingets bifall behövs för att sätta det ikraft.

    Det här är ett fakultativt protokoll som hör till en konvention som lagtinget ska ge sitt bifall till för att den ska vara gällande på Åland.

    Vi vet från tidigare att det finns flera konventioner som det råder tvivel om huruvida de är gällande på Åland eftersom lagtinget inte har gett sitt bifall, utan konventionerna har blivit gällande eftersom Finlands riksdag har antagit dem.

    Det här ligger nu i självstyrelsepolitiska nämnden för avgörande, med anledning av en av de ESK-konventioner som var upp häromsistens här i lagtinget. Det finns också ett arbete i landskapsregeringen där man försöker lista upp alla de konventioner som man anser att lagtinget bör ge sitt bifall till, om det är så att man kommer fram till lagtinget inte har gett sitt bifall.

    Vi får se var det här landar. Ytterst är det här är en sak för lagtinget att avgöra huruvida man hanterar den här frågan. Landskapregeringen bidrar förstås med det som vi kan. Vad gäller sakinnehållet så understöder vi målsättningen. Tack.

    Ltl Gunnar Jansson, replik

    Fru talman! I propositionen konstateras det lakoniskt att området för detta protokoll rör straffrätten lika som den underliggande konventionen och därför inte har underställts lagtinget tidigare. Det här problemet är klassiskt. Landskapsregeringen har gett två utlåtanden under beredningen av detta protokoll, men så vitt jag kan förstå av detta yttrande så har man överhuvudtaget inte berört problematiken om huruvida man tar ställning till tillägg till konventioner som aldrig har handlagts i Ålands lagting. Är det här ett förbiseende eller har landskapregeringen inte tagit ställning till den här omständigheten?

    Minister Gun-Mari Lindholm, replik

    Talman! I det här utlåtande för vi ett resonemang om just den problematiken. Vi tar inte ställning till det. Det är upp till lagtinget att bestämma om man anser att de tidigare konventionerna inte har blivit bifallda av lagtinget, och om det är så att lagtinget ska ge sitt bifall. Det är upp till lagtinget att bestämma. Landskapsregeringen har den här utredningen, vilket vi också kommer att sända över till självstyrelsepolitiska nämnden.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Wille Valve

    Fru talman! I vår världsdel är vi rätt förskonade från de företeelser som i folkrätten brukar benämnas tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Men inte helt, varken Finlands eller Sveriges sköldar är helt obefläckade i dessa sammanhang. Minns till exempel det medialt uppmärksammade fallet Osmo Vallo i Sverige, där en rapport från Sveriges Brottsförebyggande råd (BRÅ) så sent som 2010 slog fast att det onödiga våld polisen använde kan ha orsakat hans död.

    I sak tror jag inte det finns en enda ledamot i denna sal som motsätter sig bestämmelserna i ”moderkonventionen” till detta protokoll eller de nya mekanismer som grundas i detta protokoll till skydd för medborganas friheter och rättigheter.

    Vår ambition måste vara att våra verksamheter fungerar så bra att dessa mekanismer, artikel 11 i konventionen, aldrig ska behöva åberopas inom våra behörighetsområden – polis, hälso- och sjukvård, barnskydd eller socialvård. För, fru talman, det här handlar inte om polisbrutalitet. Det handlar om en massa verksamheter som finns landskapets behörighet. I propositionen nämns t.ex. psykiatriska vårdinrättningar, vårdinrättningar för äldre personer, vårdinrättningar för utvecklingsstörda och barnskyddsanstalter, till och med grov mobbning i skolan kan komma ifråga. I propositionen, sidan 19, kan vi notera att även privata ordningsvakter hör till tillämpningsområdet för artikel 4 i protokollet. 

    Det som kan vara av särskilt intresse för Åland är om samma problematik föreligger här som med det fakultativa protokollet till den s.k. ESK-konventionen. Har också ”moderkonventionen” till detta protokoll satts ikraft i landskapet Åland på vederbörligt sätt? Klart är att det på riksnivå har antagits både en förordning och en lag om ikraftträdande för ”grundkonventionen” den 22 september 1989. Detta är något för det behöriga utskottet att studera närmare.

    En annan sak, värt att studera närmare, är att justitieombudsmannens inspektionsverksamhet utvidgas, rimligtvis också på åländsk mark.

    Fru talman! Detta protokoll och särskilt den nationella förebyggande mekanismen stärker förebyggandet av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Protokollet stärker skyddet för de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, värden som vi moderater värnar.

    Fru talman! Moderaterna stöder att lagtinget ger sitt bifall till detta protokoll, men vill understryka vikten av att ”grundkonventionen” har satts ikraft i vederbörlig ordning, då detta i ljuset av artikel 27 i protokollet måste betraktas som en förutsättning för att protokollet alls ska kunna träda ikraft i landskapet. Vi stöder att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Ltl Danne Sundman

    Fru talman! I sak är det precis såsom ltl Valve säger; ingen i den här salen skulle komma på tanken att motsätta sig det här protokollet eller den konvention som det här anknyter till. Man kanske kan säga att det är den allra innersta kärnan i de mänskliga rättigheterna. Den makt som vi ger till samhället i olika sammanhang över människors frihet ska inte missbrukas på något sätt, kan man säga i sammanfattande ord även om den här konventionen är väldigt bred.

    Jag begärde ordet därför att när en tidigare liknande situation, där ett fakultativt protokoll till en konvention, ESK-konventionen, skulle behandlas här så uppkom frågan huruvida det var möjligt att behandla det när en konvention inte är satt i kraft inom landskapets behörighet. När det gäller det ärendet så ligger det i självstyrelsepolitiska nämnden som här i dagarna ska besluta om sitt yttrande till lag- och kulturutskottet.

    Som jag ser det så är sådana här fakultativa, därav namnet, anknutna till konventionen och för att kunna sätta dem i kraft så måste det finnas en konvention som är satt ikraft också innanför självstyrelsens behörighet. Det råder inget tvivel om att det här gäller när det handlar om riksbehörighet.

    Det finns mycket i den här konventionen som är helt eller delvis landskapets behörighet och därför är det här protokollet här på lagtingets bord idag. Som jag ser det kan man inte ta ställning till ett sådant här protokoll när man inte har en konvention i kraft. Det blir att hänga i luften, det blir ungefär som ”eftersläpar jolle” till en segelbåt, utan segelbåt, för att förenkla det något.

    Eftersom detta ytterligare är mer komplicerat så kanske det vore på sin plats att självstyrelsepolitiska nämnden i det här skedet åtminstone yttrade sig över frågan.

     Talman! Jag vill föreslå, lika som jag gjorde i det andra ärendet, att lagtinget samtidigt beslutar att begära ett yttrande från självstyrelsepolitiska nämnden. Eftersom nämnden nu har bekantat sig med den här problematiken så har de färsk erfarenhet av det, ett parallell fall.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Det är en regim som fungerar mycket bra. Jag tycker att lag- och kulturutskottet har ett bra samarbete med självstyrelsepolitiska nämnden. Jag ser frågan som självklar.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Det låter bra det, fru talman. Om någon har vänligheten att understöda mitt förslag i ett anförande så blir det verklighet.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Gunnar Jansson

    När självstyrelsepolitiska nämndens viceordförande föreslår någonting så här konstruktivt så understöder jag hans förslag.

    Talmannen

    Begärs ytterligare ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till lag- och kulturutskottet omfattas? Förslaget är omfattat.

    Ltl Danne Sundman, understödd av ltl Gunnar Jansson, har föreslagit att ett utlåtande ska begäras av självstyrelsepolitiska nämnden. Kan lagtinget godkänna det? Omfattat enhälligt. Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet som i sin tur begär ett utlåtande från självstyrelsepolitiska nämnden.