Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Petri Carlsson

    Fru talman! Eftersom vår ordförande i social- och miljöutskottet inte är här idag så har jag i egenskap av viceordförande fått i uppdrag att föredra det här betänkandet gällande frågan om godkännande av det fakultativa protokollet om ett klagomålsförfarande till konventionen om barnets rättigheter.

    I remissdebatten framfördes en hel del synpunkter och åsikter gällande själva konventionen om barnets rättigheter och vad utskottet kunde jobba med i ämnet, men eftersom det är specifikt klagomålsförfarandet som berörs i den här framställningen valde vi att enbart hantera det i utskottet.

    Genom det här fakultativa protokollet om ett klagomålsförfarande ges enskilda personer eller grupper av personer rätt att anföra klagomål till kommittén för barnets rättigheter, under vissa förutsättningar. Kommittén ska sedan avge ett utlåtande när den har prövat ett klagomål och får också ge rekommendationer. Här föreskrivs det också om hur mellanstatliga klagomål ska gå till då en protokollsstat kan påpeka att en annan protokollsstat inte uppfyller sina förpliktelser. Till denna del är frågeställningarna rikets lagstiftningsbehörighet.

    Däremot vad gäller frågan om utredningsförfarandet, där det kan ingå besök inom protokollsstatens territorium, så är det vår behörighet eftersom våra myndigheter kan bli besökta och därigenom på plats bli föremål för undersökning hur vi har främjat och förverkligat barnens rättigheter. Således behövs lagtingets bifall.

    Utskottet anser att det fakultativa protokollet om ett klagomålsförfarande är angeläget eftersom det tar sikte på att förbättra rättsskyddet för barn och stärka deras mänskliga rättigheter.

    Utskottet föreslår därför att lagtinget ger sitt bifall till lagens ikraftträdande till de delar detta faller inom landskapets behörighet. Tack.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Fru talman! Under remissen bad jag utskottet att titta på hur granskningen fungerar. Kommittén granskar ju de fördragsslutande länderna och kommer med en rapport om vad man tycker om ländernas politik. Sedan kommer länderna med ett svar angående vilka åtgärder man anser vidta. Jag undrade hur det var för Åland. Finns det några upplysningar från utskottets sida? I betänkandet såg jag inte hur det ligger till med den här saken för åländska barn.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Redan idag lämnas periodiska rapporter till kommittén för barnens rättigheter, det gör vi via barnombudsmannen och via Finland. Eftersom Finland är protokollsstaten ingår Åland i den rapporteringen. Om man, som ltl Sundman, aktivt vill ha en granskning så kan man via den vägen kontrollera upp det, om man önskar.

    Jag uppfattar att vår barnombudsman är väldigt ärlig och beskriver situationen så som den är. På det sättet visar vi från vår sida hur det ser ut här på Åland.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet. Förslaget är bifallet i första behandling.

    Ärendets första behandling är avslutad.