Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till lagutskottet. Godkännes? Godkänt.

    Diskussion.

    Vtm Gunnar Jansson

    Värderade talman!  Det här är en omfattande och oerhört viktig konvention. Orsaken till att presidenten begär lagtingets bifall, dess ikraftträdande på Åland, framgår av det korta brevet av presidenten, av hänsyn till lagstiftningskompetensens fördelning. Konventionen i sig är mycket omfattande. Jag tar kollegernas tid mycket kort, och säger att den här frågan har följt mig sedan den dag dåvarande landstinget lämnade bifall till europakonventionen om mänskliga rättigheter och grundläggande friheter gavs år 1990. Ungefär samtidigt så hade det här projektet i Europarådet startat om skydd för mänskliga rättigheter i förbindelser med biomedicinen. Projektet utvidgades så småningom också att gälla kloning, det fenomen som växte fram under 1990-talet och som vi kan se av propositionen, konventionen har då tilläggsprotokoll vad gäller förbud mot kloning.

    Jag sysslade med den här frågan i förbindelse med stagande av de grundläggande rättigheterna i EU år 2000. Det som konventionen poängterar, lyfts två saker fram med stor kraft, människans värdighet och förbud mot "human engineering" (förbud mot ingrepp, med biomedicinska medel, i det som utgör människolivets värdighet).

    Som det framgår av prepositionen, så är det här den första internationella konvention som syftar till att skydda individens rättigheter i den snabba tekniska utveckling som nu sker inom biomedicinen. Ledmotiven för detta är respekten för människans värde, självbestämmande och integritet, det är universellt och gäller oss alla.

    När man vidare läser om bakgrunden till behovet av konvention, så refereras faktiskt alla människorättskonventioner, som för närvarande är gällande, till skydd av människan och människans värdighet från 1948 och framåt. Jag säger detta för att lagutskottet får en spännande uppgift att sätta sig in i de här frågorna, jag önskar lagutskottet lycka till. Jag utgår från att lagtinget så småningom lämnar ett bifall, inom området för lagtingets behörighet d v s hälso- och sjukvården. Framförallt att själva lagstiftningsprocessen väcker intresse för de här oerhört viktiga framtidsfrågorna.

    Talmannen

    Ingen replik är begärd. Begärs ordet?

    Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till lagutskottet.