Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Christian Beijar

    Fru talman! Social och miljöutskott har behandlat det här ärendet och kommit med ett betänkande.

    Landskapsregeringen konstaterar i sitt yttrande att de föreslagna ändringarna i Kyotoprotokollet, den så kallade Dohaändringen, innebär att en andra åtagandeperiod, som omfattar perioden 2013-2020, fogas till Kyotoprotokollet. Nya åtaganden införs för de länder som deltar i den andra åtagandeperioden. Bland annat ska parternas sammanlagda antropogena utsläpp av de växthusgaser som finns utredas.

    Landskapsregeringen bedömer att konsekvenserna av en andra åtagandeperiod är desamma som för resten av Finland.

    Utskottet konstaterar bl.a. att genom Dohaändringen förbinder sig EU, dess medlemsstater och Island att begränsa sina genomsnittliga årliga utsläpp av växthusgaser under 2013-2020 till 80 procent av utsläppen under basåret. Detta åtagande grundar sig på de utsläppningsminskningsmål som man enades om i samband med EU:s klimat- och energipaket.

    Utskottet finner Dohaändringen till Kyotoprotokollet och avtalet med Island angelägna och tillstyrker att lagtinget ger det begärda bifallet.

    Med hänvisning till det ovananförda föreslår utskottet att lagtinget ger sitt bifall till att lagarna träder i kraft i landskapet Åland till de delar Dohaändringen till Kyotoprotokollet och avtalet med Island faller inom landskapets behörighet.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet. Förslaget är bifallet i första behandling.

    Ärendets första behandling är avslutad.