Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Enligt arbetsordningens 44 § beslutar lagtinget på förslag av talmannen till vilket utskott ett ärende ska remitteras. Beslutet fattas efter avslutad diskussion. Talmannens förslag är att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Diskussion.

    Minister Gun-Mari Lindholm

    Talman! Det här ärendet handlar om skydd av enskildas databehandling av personuppgifter, att skydda den personliga integriteten och inte överlämna uppgifter i fel händer. Det här är ett svårt område. Därmed är det inte uteslutet att det i särskilda fall inte ska hänvisas till sekretessbestämmelser så att man inte överlämnar det som faktiskt behöver överlämnas.

    Landskapsregeringen gav ett utlåtande den 13 december förra året till justitieministeriet angående den här konventionen. Landskapsregeringen konstaterade då att det här är ett område som delar behörigheten mellan riket och landskapet Åland. Behörigheten följer i huvuddrag den materiella fördelningen av lagstiftningsbehörigheten i 18 och 27 §§ i självstyrelselagen för landskapet Åland.

    Landskapsregeringen noterade att man i förslaget till regeringens proposition under detaljmotiveringens punkt 3 tar hänsyn till Ålands självstyrelse. Man konstaterar bland annat att bestämmelserna om skydd för personuppgifter i tilläggsprotokollet ingår åtminstone delvis i landskapets lagstiftningsbehörighet och att Ålands lagting således måste ge sitt bifall till lagen i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen.

    Med anledning av det utlåtande som vi då gav till justitieministeriet har vi nu den möjligheten att ge vårt bifall. Landskapsregeringen har inför lagtinget ansett att lagtinget bör ge sitt bifall till den här framställningen. Landskapsregeringen har ingenting annat att anföra. Det är en delad behörighet och det är också viktigt att det här efter följs på Åland. Tack.

     Ltl Wille Valve

    Fru talman! Då Europaparlamentet diskuterade ett avtal om överförande av kreditkortsuppgifter mellan USA och EU redogjorde föredragande för förhandlingarna och konstaterade att vi hade ett dödläge – USA ville ha personuppgifter från EU utan att EU skulle få personuppgifter från USA. Resultatet blev en lång och invecklad kompromiss där en EU-tjänsteman skickades över till Washington för att på heltid gå igenom de kreditkortsuppgifter som skickades från EU till USA. ”Thereby, we have indeed created the most boring job in the world”, avslutade föredragande. Detta som en pik till alla ledamöter som tycker detta är ett torrt ämne.

    Fru talman! Var går gränsen för hur mycket staten ska få veta om en medborgare? I landskapslagen om behandling av personuppgifter inom landskaps- och kommunalförvaltningen finns i 7 § ett förbud mot att behandla uppgifter som berör etnisk tillhörighet, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse samt känsliga personuppgifter. Detta är den gräns som skiljer Åland från Östtyskland. Staten ska inte veta allt. Kanske detta till och med är ännu mer angeläget i små samhällen där alla per definition vet allt om alla.

    Fru talman! Lagtinget kommer att ta ställning till om vi ska ge vårt bifall till ”Tilläggsprotokollet om tillsynsmyndigheter och gränsöverskridande flöden av personuppgifter till konventionen om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter”.

    Vi moderater värnar den enskildes integritet och den registrerades privatliv, samt grundläggande fri- och rättigheter. Det är därför lätt för oss som grupp att stödja de principer som kommer till uttryck i tilläggsprotokollet – att det ska finnas tillsynsmyndigheter och att gränsöverskridande flöden av personuppgifter endast får ske om det finns en tillräcklig grad av skydd för den avsedda uppgiftsöverföringen.

    Frågan som utskottet i princip har att behandla är om dagens nivå av integritetsskydd är tillräckligt. Jag vill inte föregripa den föregående utskottsbehandlingen, men kan konstatera att Åland förefaller stå hyfsat väl rustat, med tanke på vår landskapslagen om datainspektion som inrättades 2009 samt landskapslagarna om behandling av personuppgifter.

    Man föreslår att ärendet ska remitteras till lag- och kulturutskottet, vilket understöds. Tack för ordet.

    Ltl Barbro Sundback

    Fru talman! Att det inte finns några invändningar till tilläggsprotokollet är säkert ett helt riktigt konstaterande av regeringen. Däremot saknar jag lite mera konkretisering. Vad innebär det här de facto för kommunerna? Innebär det här något mera t.ex. för landskapet?

    Den lagstiftning som vi tog i början på 2000-talet om personuppgifter och sedan om dataombudsmannens lagstadgade verksamhet hörde ihop. Detta var nog väldigt bra, för tidigare var det oklart hur man skulle hantera personuppgifter och andra uppgifter i de offentliga registren.

    Är det möjligt att få lite mera konkretisering av vad det innebär? Tilläggsprotokollet måste väl ha tillkommit för att man tycker att den här konventionen inte var tillräcklig. Då är ju frågan om vår egen lagstiftning måste kompletteras på något sätt.

    Tillsynsfunktionen är också viktig för hela vår förvaltning. Tillsynssystemet är genomgående ganska svagt utvecklat. Regeringar och lagting har nog varit ivriga att lagstifta men sedan vad gäller att utfärda direktiv eller att ha tjänsteman som utvecklar vår lagstiftning tycker man inte att man har råd med. Det kan i praktiken leda till att lagstiftningen mera blir en tom bokstav än att det verkligen innebär några förändringar i vårt samhälle.

    Utskottet kanske måste reda ut lite mera hur den verkliga situationen är.

    När man begär in föreningars medlemsantal i staden för att kunna fördela olika bidrag så har man länge krävt att man ska uppge alla medlemmars namn och adress, särskilt adressen, för att kunna skilja ut vilka som är Mariehamnare och vilka som är från andra kommuner, för att kunna bedöma storleken på bidraget. Jag menar att det egentligen inte är möjligt mot bakgrund av den lag vi har om personuppgifter. Men tjänstemännen anser att man bör veta vilka som är från Jomala, Hammarland eller från Mariehamn. De blir osäkra, men man måste lita på föreningarnas uppgifter, men det vill inte tjänstemännen, utan de vill sitta och bena ut det. Detta har dataombudsmannen nog påtalat. Jag har själv varit involverad i den processen. I fråga om dataombudsmannen så hjälpte nog inte den tillsynen.

    Nu tror jag inte Mariehamn är särskild i det här avseendet utan det förekommer nog i andra kommunerna också att man lämnar ut uppgifter.

    En annan sådan här fråga var när Finströms kommun absolut skulle ha uppgifter om vilka kommunmedlemmar som utnyttjade missbrukarvårdens service. Man skulle kontrollera att uppgifterna om fordringar som staden hade var korrekta.

    Det finns nog en del att fundera på i det här sammanhanget. Det är bra om utskottet lite mera benar i det, inte för att jag tror att man kan ha några invändningar i konventionen. Men fungerar det här skyddet på Åland så som det är tänkt? Tack.

    Wille Valve, replik

    Ltl Sundback, jag tar vara på de kommentarerna.

    Vad gäller orsaken till varför vi ska ta ställning till detta så talar mycket i propositionen för att det inte är något fel på vår lagstiftning egentligen. Det har sitt upphov i två olika saker. Det första är att det är en tillnärmning av EU-lagstiftning och Europarådslagstiftning som nämns på sida 3. Men kanske ännu viktigare är att Europarådet har noterat att det finns olika skyddsnivåer i olika länder i Europa. Man ville förenhetliga den här skyddsnivån, för man har upptäckt att den faktiskt utgör ett gränshinder. Denna skillnad kan utgöra ett hinder för att utöva en rad ekonomiska aktiviteter.

    Bästa lagting! Vi eliminerar gränshinder genom att ge vårt bifall till detta.

    Ltl Barbro Sundback, replik

    Tack för det, det var värdefull information. Tyvärr tror jag inte att några gränshinder försvinner även om lagtinget ger sitt bifall till konventionen. I så fall måste väl nog lagstiftning implementeras eller så gäller det inte för vår lagstiftning. Det var vänligt att jag fick information, tack så mycket.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussion är avslutad. Kan förslaget att remittera ärendet till lag- och kulturutskottet omfattas? Förslaget har omfattat. Ärendet remitteras till lag och kulturutskott.