Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts allmän diskussion.

    Enligt 54 § 2 mom. lagtingsordningen kan förslag väckas om att ärendet skall remitteras till stora utskottet efter det att diskussionen avslutats.

    Diskussion.

    Ltl Olof Erland

    Herr talman! Presidentframställningen är en, i ett långt led, av framställningar som berör undvikande av skadlig skattekonkurrens och undvikande av dubbelbeskattning. Vi har tidigare behandlat ett ärende som gäller ön Isle of Man i Irländska sjön, den här framställningen gäller öarna Jersey och Guernsey. De här öarna har varit föremål för studier för åländsk sida när man satte igång den här processen med en reviderad självstyrelselag och sökte olika modeller för ekonomiska system.

    När Åland gick med i EU valde lagtinget, medvetet att inte följa de här öarnas exempel, att stå utanför EU och bedriva en aktiv skattepolitik. Idag är den skattestrategi som de här öarna har valt allt svårare att utnyttja för egna fördelar. Det finns en allmän tendens, och särskilt påspädd av finanskrisen, att gå igenom olika s k skatteparadis. Idag kan man på nyheterna höra från Sverige om ett motsvarande avtal om Caymans Islands. Det är intressant att de här projekten drivs av Nordiska ministerrådet genom en tjänsteman i Paris, vid OECD.

    Det kan vara intressant att gå något utanför lagutskottets korta betänkande, jag hänvisar, till den som är intresserad, till det något utförligare betänkande om Isle of Man. Det handlar mycket om informationsutbyte. För svensk del, räknar man med att man har ett skattebortfall i skatteparadisen på 46 milj. SEK. Det är inte lätt idag att fånga valutakurser, om man grovt räknar om det här till åländska förhållanden så skulle det betyda att, åländska skattebetalare som har placerat pengar i utlandet, går miste av skatt på 10 milj. euro. Det rör sig om några procent av skatteinkomsterna. Det här är ett fenomen som är ganska betydande, jag vill inte påstå att ålänningar de facto, placerar pengar i de här områdena, det återstår att visa i så fall. Det var bara ett exempel för att nämna omfattningen av hela de internationella problemen med skadlig skattekonkurrens.

    Andra länder som är föremål för behandling, ett stort tryck b l a från Tyskland, är Schweiz och Liechtenstein. Det här är exempel på en pågående process för att öka öppenheten och öka rättvisan i den internationella beskattningen. 

    Talmannen

    Ingen replik är begärd, begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Väcks förslag om remiss till stora utskottet?

    Ingen remiss. Ärendets första behandling är avslutad.