Första behandling

Höjt utkomststöd LF 20/2011-2012

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Christian Beijar

    Fru talman! Social- och miljöutskottet har kommit med ett kort betänkande beträffande förslaget till lag om höjt utkomststöd. Utskottet föreslår att lagtinget ska godkänna landskapsregeringens förslag. Orsaken till lagförslaget är att man i riket har gjort en justering där grunddelen har höjts från årsskiftet. Det primära syftet med det här lagförslaget är att även utkomststödstagare på Åland ska ha rätt att få utkomststöd utgående från samma nivå som övriga landet.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Jag noterade att det var ett mycket kort betänkande från social- och miljöutskottet. Jag är lite fundersam över att man inte har gjort mera analyser kring de här frågeställningarna.

    Angående den förhöjda delen som man hänvisar till, livsmedelskostnaderna på Åland, i det fallet har man inte gjort någon analys över att vi på Åland kanske har andra fördelar som inte finns i riket. Den analysen saknar jag lite grann. I övrigt har inte utskottet gjort några större konsekvensanalyser.

    Christian Beijar, replik

    Fru talman! Det är korrekt det som ltl Petri Carlsson säger om analyser. Vi har ansett frågan kring höjningen av grunddelen vara ganska självklar, likaså livsmedelspriserna och därmed har vi inte gjort några närmare utredningar kring det.

    I landskapsregeringens framställning framgick de ekonomiska och administrativa konsekvenserna alldeles tydligt och klart. Utskottet anser att detta var tillräckligt och vi godkände det här lagförslaget enhälligt.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Talman! Jag tycker också det är rimligt att man har en höjning för dem som behöver det allra mest. Jag tror också att lagförslaget skulle vinna på att vi gör en ordentlig analys och ser vad det är som skiljer. Bara livsmedelspriserna och de ekonomiska konsekvenserna för landskapet ger inte tillräcklig information. Det finns fördelar och förmåner här på Åland som inte finns i riket och detta har inte analyserats i någon djupare utsträckning, som jag har kunnat läsa mig till i alla fall.

    Christian Beijar, replik

    Fru talman! Det som ltl Petri Carlsson tar upp i sin senaste replik tycker jag är en bredare fråga. Det är frågan om utredning om levnadskostnadsindex och liknande. Jag tycker att man bra kunde har ÅSUB att närmare fördjupa sig i den frågan för det är en sådan stor fråga. Den frågan är nog ingenting för social- och miljöutskott att närmare fundera på. Jag upplever att frågan är så pass stor och viktig så ÅSUB bra kunde titta på den frågan.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Torsten Sundblom

    Tack, fru talman! Jag är en av dem som hade förmånen att få vara med för ett år sedan i dåvarande finansutskottet och behandlade den ändringen som då fanns i utkomststödet. Då diskuterades detta med utredningar som det just replikerades om.

    Då redan för ett år sedan visste vi att det troligen blir en ändring på nivån av grunddelen i riket. I utskottet var vi medvetna om det när vi lämnade in betänkandet som av en tillfällighet har samma nummer. Vi på Åland skulle också då följa efter, vilket vi gör nu.

    Av utskottsbehandlingen har jag den uppfattningen att de som ska tillämpa det här lagförslaget är tillfreds med de nivåer som är satta i det här förslaget. Den liberala lagtingsgruppen står bakom det här lagförslaget. Tack.

    Minister Carina Aaltonen

    Fru talman! Jag vill komma med ett klargörande när det gäller efterlysningen av analyser och fördjupning, som efterfrågades här i ett replikskifte.

    Mycket av bakgrundsmaterialet kan man ta del av i revideringen av utkomststödslagstiftningen som kom för drygt ett år sedan. När vi började jobba med höjningen av de här summorna så kan det hända att vi var lite snåla på text. Vi hade kanske kunnat ta in mera av det resonemanget även i den här framställningen. Men det går bra att titta i handlingarna vad som har sagts och gjorts. Rapporten från 2007; ”Ekonomisk utsatthet och social trygghet” ligger till grund för att vi väljer att dels höja utkomststödet men också att höja för att vi vet att livsmedelskostnaderna är högre på Åland.

    Under den här mandatperioden kommer vi också att följa upp just den rapporten och se vilka effekter de här förbättringarna har fått för de mest ekonomiskt utsatta familjerna.

    Det är viktigt att komma ihåg att det inte kommer att räcka att enbart höja den här penningsumman. För kommunernas del finns det många goda exempel som man kan ta till sig när man jobbar med att bryta långvarigt beroendeskap av utkomststöd. I Sund och Jomala finns fina exempel där man har gått in och gett individuell rådgivning och stöd. Alla kommunpolitiker har ett viktigt ansvar att se till att hålla låga avgifter och ge möjligheter till människor med små inkomster att kunna försörja sig själva så att man inte ska behöva leva på utkomststöd i någon högre utsträckning.

    Jag tackar än en gång utskottet för en väldig snabb och effektiv behandling av det här lagförslaget. Jag hoppas att det kan träda i kraft den 1 januari 2013. Tack.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 2 och 4 §§ landskapslag om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomststöd för godkännande. Lagförslaget är godkänt. Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.