Remissdebatt

Industriutsläpp LF 10/2013-2014

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.

    Diskussion.

    Minister Wille Valve

    Fru talman! Som det framgår av lagförslaget är rätt mycket av industriutsläppsdirektivet redan genomfört på Åland. Eftersom stora delar av direktivet är en ombearbetning av flera gällande direktiv.

    Vad innebär det för den åländska näringen? Var och en kan studera det lakoniska svaret från företagarna på Åland, där man konstaterar att detta inte angår någon näringsverksamhet som idag är aktuell på Åland. Det kan förvisso angå framtida näringar men det är fråga om väldigt höga tröskelvärden, bl.a. industriell anläggning med tillverkning av träfiberskivor över 600 m3 per dygn.

    Det handlar om implementering av EU-direktiv som bör göras i skyndsam ordning, bestämmelserna som finns i det nya 6 a kapitlet som handlar om bästa tillgängliga teknik som kan vara intressant att studera närmare för det behöriga i utskottet. I klartext handlar det om gränsvärden för viss tung industriell verksamhet, varvid kravet om bästa tillgängliga teknik i enlighet med kommissionens riktlinjer blir till lämpliga. Tack för ordet.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Tack, fru talman! Hur blir det om det åländska sågverken slår ihop sin verksamhet till en plats, vad kan innebära för dem i ett sådant läge? Vad innebär det för den nya planerade landbaserade fiskodlingen i Eckerö? Är förordningsfullmakterna tillräckligt vida eller för vida eller blir det bra?

    Minister Wille Valve, replik

    Fiskodlingsverksamhet omfattas inte av direktivet, sågverk ja när det når upp till en viss stor volym. Det kommer att innebära att sågverket i fråga får en skyldighet att tillämpa bästa möjliga teknik enligt de riktlinjer kommissionen tar fram och som kommer att gälla inom hela Europeiska Unionen.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Talmannen

    Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till social- och miljöutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.