Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Harry Jansson

    Tack, talman! Ärade kollegor, lag- och kulturutskottet har handlagt landskapsregeringens förslag till hantering av kulturhistoriskt värdefulla föremål.

    I korthet handlar det om en förnyelse av den skyddslag som har varit i kraft sedan 1980-talet. Inom EU görs nu en liten kraftsamling sedan 2014 att försöka få bättre styrning på det som kallas nationella skatter, dvs. att de inte ska föras bort ifrån EU:s territorium utan stanna kvar i respektive medlemsstat.

    Nuförtiden är det vanligt att det är ett EU-direktiv som är grunden till att den här frågan är aktuell. Det finns ett akut lagstiftningsbehov och det har kommit ett motiverat yttrande från EU-kommissionen.

    Det är klart att landskapsregeringen har passat på då att ändra också övrigt i lagstiftningen på ett sätt som utskottet tillstyrker.

    I utskottet har vi noterat att det har förekommit en parallell behandling i riksdagen Helsingfors och vi har kunnat konstatera att den är fullföljd. Det betyder att ingenting hindrar att lagtinget, om så önskar, godkänner lagförslaget.

    Intressant vid en kommande lagkontroll är om ordet exportlicens kommer att väcka någon form av frågeställning inom kontrollorganen framöver. Utskottet uppfattning är att landskapsregeringen mycket väl har motiverat varför lagförslaget kan anta den formen den har tagit. Det är faktiskt frågan om lagstiftning som ligger inom lagtingets behörighet.

    Till sist, talman, det står ingenting om en överenskommelseförordning, att landskapsregeringar i framtiden skulle kunna göra någon form av förordning gällande hanteringen av den administrativa sidan av det här lagförslaget. Utskottet har helt enkelt konstatera att det blir säkert inte aktuellt. Under remissen fick vi också bekräftelse av minister Tony Asumaa att det inte är aktuellt att försöka skapa en överenskommelseförordning som gör att andra reglerar exporten av åländska nationella skatter.

    Därmed, talman, återstår bara att vi från lag- och kulturutskottet föreslår att lagtinget antar lagförslaget utan ändringar. Tack.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om skydd för kulturhistoriskt värdefulla föremål för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.