Tredje behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts allmän diskussion och därefter kan lagtinget antingen lämna sitt bifall till det i presidentens framställning ingående lagförslaget eller vägra ge sådant bifall.

    Diskussion.

    Ltl Barbro Sundback

    Herr talman! Jag har redan gjort min introduktion i det här ärendet, så jag hoppar över det. Jag vill bara säga det att den förändring som jag föreslår är på sätt och vis ett förtydligande. Jag tycker att lagutskottets majoritet är alldeles för diffus, att det ska ske ändringar i regelverket när man beslutar om bötesbeloppet i fall Åland skulle dömas för fördragsbrott. I diskussionerna har jag förstått att det betyder att antingen kan man ändra i självstyrelselagen eller så skulle man på något sätt, vilket är helt oklart enligt förslagsställaren, ändra på primärrätten i Bryssel, så att bötesbeloppet skulle fördelas på ett annat sätt än så som nu är föreslaget i vår självstyrelselag. Det tycker jag att är ett ganska hopplöst förslag. Jag tycker att man måste vara bestämd och klar på den här punkten eftersom vi uppdrar åt landskapsregeringen att omedelbart börja ta itu med den här frågan. Istället för den här skrivningen som finns i lagutskottets betänkande på sidan 14 under rubriken, landskapets nationella ansvar som just handlar om bötes- och vitesparagrafen, är förslaget: För att uppnå balans mellan inflytande, befogenheter och ansvar anser utskottet också att det är angeläget att reformera regelverket. Det är det här uttrycket är alltför "lulligt". Vi skulle alltså reformera regelverket så att det vitesbelopp eller motsvarande som utdöms av EG-domstolen står i proportion till landskapets befolkning och ekonomiska bärkraft.

    Mitt förslag har samma syfte men man säger klart och tydligt vad det är som ska förändras. Utskottet anser att bestämmelsen i självstyrelselagens 59d § om landskapets ansvar måste ändras så att ansvaret ställs i relation till landskapets befogenheter, befolkning och ekonomiska bärkraft.

    Ltl Danne Sundman

    Herr talman! Med hänvisning till de motiveringar jag framfört, de motiveringar som direkt framgår av lagutskottets betänkande och indirekt av Finland riksdags grundlagsutskotts betänkande så kommer jag under detaljbehandlingen att föreslå att lagtinget inte ger sitt bifall till den här lagframställningen.

    Ltl Anders Eriksson

    Herr talman! Det kommer väl inte som någon större överraskning att jag understöder ltl Danne Sundmans förslag.

    Talmannen

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Talmannen önskar påminna om att ärendet kräver kvalificerad majoritet i lagtinget för att godkännas.

    Det i presidentens framställning ingående lagförslaget föreläggs lagtinget för bifall i enlighet med klämförslaget i lagutskottets betänkande. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt! Föreläggs lagförslaget för lagtingets bifall?

    Ltl Danne Sundman

    Herr talman! Jag föreslår att lagtinget inte ska bifalla lagförslaget, utan det ska förkastas.

    Ltl Anders Eriksson

    Jag understöder.

    Talmannen

    Ltl Danne Sundman understödd av ltl Anders Eriksson har förslagit att lagförslaget i sin helhet ska förkastas. Omröstning kommer att verkställas med ltl Danne Sundmans och lagutskottets förslag. Jag ber ltl Dahl och ltl Aaltonen biträda vid den öppna omröstningen.

    De som röstar för lagutskottets förslag röstar ja, de som röstar för ltl Danne Sundmans förslag om förkastande röstar nej. Omröstning enligt upprop.

    Omröstningen har utfallit för 20 ja röster, 5 nej röster och 5 ledamöter är frånvarande.

    Lagtinget har i tredje behandling lämnat sitt bifall till lagförslaget!

    Föreläggs motiveringen för godkännande i enda behandling.

    Diskussion.

    Ltl Barbro Sundback

    Herr talman! Jag föreslår att sista stycket i betänkandet under rubriken Landskapets nationella ansvar får den lydelse som jag framförde här tidigare och som finns i reservation till betänkandet.

    Ltl Carina Aaltonen

    Herr talman! Jag ber att få understöda ltl Barbro Sundbacks förslag.

    Talmannen

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Under diskussionen har ltl Barbro Sundback, understödd av ltl Carina Aaltonen föreslagit att sista stycket under rubriken Landskapets nationella ansvar får följande lydelse: Utskottet anser att bestämmelsen i självstyrelselagens 59d § om landskapets ansvar måste ändras så att ansvaret ställs i relation till landskapets befogenheter, befolkning och ekonomiska bärkraft.

    Är redogörelsen riktig? Riktig. Detta kallas ledamot Barbro Sundbacks ändringsförslag.

    Omröstning kommer att ske. De som röstar för lagutskottets förslag röstar ja, de som röstar för lagtingsledamot Barbro Sundbacks förslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänd. Jag be ja-rösterna resa sig, jag ber nej rösterna resa sig. Majoritet för ja. Lagtinget har således beslutat godkänna lagutskottets förslag.

    Lagtinget har i enda behandling godkänt motiveringen.

    Ärendets tredje behandling är avslutad. Ärendet är slutbehandlat.