Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Harry Jansson

    Tack, talman! Lag- och kulturutskottet har handlagt frågan om ett nytt partnerskaps-, samarbetsavtal mellan EU och Irak. Det är en modell som ni börjar bli väl bekanta med även i övriga lagtinget. Det är egentligen inget speciellt med avtalet som sådant.

    Utskottet har i sedvanlig ordning bemödat sig att ta reda på att landskapets särställning har beaktats på det sätt som den här typen av avtal bör innehålla. Vi har också skrivningar i vårt betänkande om den speciella frågan om hur upphandlingsfrågan ska hanteras.

    När det gäller de lite återkommande bekymren att man missar att begära in lagtingets bifall till den här typen av avtal så är det ett gemensamt problem vi har här. Inom utskottets diskussioner så lutade det åt att vi får vara glada att man i alla fall bryr sig om att höra lagtinget, självstyrelsens åsikt, även om det sker i ett alltför sent skede.

    Nu i det här fallet är förstås frågan helt odramatisk eftersom handelsrelationerna mellan Åland och Irak är obefintliga på basen av existerande statistik. Med det är ändå någonting som landskapsregeringen bör ta med sig. Den handbok som också finns för hur olika ministerier ska hantera den här typen av internationella frågor kopplade till Åland är något som man bör påminna om med jämna mellanrum i takt med att tjänstemän och andra aktörer byts ut på den arena som hanterar Finlands motsvarande förpliktelser.

    Summa summarum, utskottet tillstyrker att lagtinget ger sitt bifall till att lagen träder i kraft även för Ålands del.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet. Förslaget är bifallet i första behandling.

    Ärendets första behandling är avslutad.