Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet

    Diskussion.

    Vicelantrådet Camilla Gunell

    Fru talman! Nästa lagstiftning handlar om biodrivmedel. Syftet med detta är ju väldigt positivt för miljön. Det handlar om att minska växthusgasutsläppen per energienhet under hela livscykeln från drivmedel år 2020 i förhållande till nivån för 2010.

    Hela EU, hela världen och också vi måste jobba med att få ner koldioxidutsläppen och då kommer biodrivmedlen in i bilden. Framförallt i Finland har man ju valt att satsa stort på biodrivmedel för att bidra till kolsnåla transporter och minska växthusgasutsläppen från transportsektorn.

    I dagsläget finns det inga åländska leverantörer av biodrivmedel, alltså det som lagstiftningens tillämpningsområde gäller. Därför har det heller inte i dagsläget några konsekvenser för någon på Åland, eftersom det inte finns någon producent av detta.

    Utan att behöva göra det här allt för långrandigt så menar landskapsregeringen att det här är två tekniska EU-direktiv som ska genomföras. De påverkar inte några åländska företag och vi ser också till att de inte drabbas av någon byråkrati om man om man är en återförsäljare av biodrivmedel. Tack, fru talman!

    Ltl Brage Eklund, replik

    I texten står att lagstiftningen skulle ha varit implementerad den 21 april 2017. Nu har vi 2018 och kommissionen har i ett motiverat yttrande uppmanat Finland att inom två månader få lagstiftningen på plats. Är detta också orsaken till att lagtinget och landskapet har blivit försenad med sin implementering i och med att Finland är försenad?

    Vicelantrådet Camilla Gunell, replik

    Nej, det här har nog legat som ett litet dåligt samvete hos förvaltningen. Vi har inte haft kapacitet och tid att följa med alla de här EU-direktiven. Det här är också en sådan fråga som är bra om vi så snabbt som möjligt får ikraft så att vi undkommer de här brandkårsutryckningarna som EU hela tiden ligger på oss att genomföra. Det känns ju många gånger som att vi hellre vill prioritera lagstiftning som är av politisk relevans för Åland och som faktiskt gör livet bättre här.

    Det här har i dagsläget egentligen ingen som helst konsekvens för Åland, men vi får ju hoppas att det kanske på sikt kan komma leverantörer av biodrivmedel också här.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till social- och miljöutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.