Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till finansutskottet. Godkänns?

    Diskussion.

    Minister Mats Perämaa

    Herr talman! Landskapsregeringen äskar om landskapsgaranti till säkerhet för lån till Kraftnät Åland Ab. Projektet torde vara välbekant. Det är byggnationen av det som kallas för Finlands kabeln. Det är ett jätteprojekt om 125 miljoner euro kalkylerat som maximal kostnad.

    Lagtinget har tidigare på basen av en framställning behandlat det här behovet och äskande av extra anslag. Den frågan behandlas i Ålands delegationen som bäst. När avgörande kommer är upptill Ålands delegationen och deras egen behandling.

    Lagtinget äskade 60 procent av summan 125 miljoner euro i extra anslag, vilket utgör 75 miljoner euro. Behovet av en finansiering som kvarstår, 50 miljoner euro äskar vi om landskapsgaranti för.

    Vi vill att lagtinget beviljar, utan krav på mot säkerhet, garantier för denna summa. Orsaken till varför man kan bevilja så stora stöd till ett enskilt företag beror på att stamnätet som opererar från Kraftnät Åland utgör en gemensam infrastruktur för elförsörjning, bolaget bedrivs utan vinstintressen och det ligger i de allmännas intressen att man har en sådan här verksamheten. Stöden i sin helhet ska redovisas för EU. Det arbetet förbereder landskapsregeringen som bäst och vi kommer att göra notifieringen när beslut om stödnivåerna har fattats.

    Vi har en tidsaspekt på garantierna om summan 50 miljoner, såsom det står i framställningen. Vi räknar med ett beslut, om finansiering ska kunna fattas under detta år. I fall att stödnivåerna skulle bli någonting annat än vad det äskas om så måste vi återkomma till lagtinget i frågan. Tack.

    Talmannen

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till finansutskottet.