Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet. Begärs ordet?


  • Minister Roger Höglund (C) Anförande | 16:48

    Herr talman! Ärade lagting och åhörare. Kraftnät Åland. Jag tar det här väldigt kort. Det är ju ett, på sätt och vis, ganska enkelt ärende, men viktigt och värt lite pengar.

    I samband med förverkligandet av en likströmskabeln till riket, den sk Finlandskabeln, upptog Kraftnät Åland lån om 70 miljoner. Det största lånet upptog man i Nordiska Investeringsbanken, NIB förkortat, och det var på 60 miljoner. Lånet lyftes i två lika stora rater. Ränteperioden omförhandlas efter 10 år, vilket innebär att för den första raten finns det möjlighet att omförhandla lånevillkoren eller byta långivare. Det här gäller den första raten vars saldo nu är ungefär 22,6 miljoner.

    Kraftnät Åland har konkurrensutsatt lånevillkoren med andra banker och det visade sig att en annan bank kan offerera bättre lånevillkor. Lånevillkoren i den andra banken minskade kostnaden med ungefär 300 000 på en tioårsperiod. Räknar man vad det skulle göra på nästa år är det ungefär 37 000 och sedan trappas det ner lite sakta. 300 000 på 10 är en hel del pengar.

    Eftersom det nu handlar om ett nytt lån så gäller inte längre bankgaranti som togs för originallånet då när man bytte bank och den ursprungliga garantin gäller då för lån som upptogs före den 31 december 2015. Därav måste det till en ny garanti.

    Således föreslår landskapsregeringen att lagtinget bemyndigar landskapsregeringen att utan krav på motsäkerhet men i övrigt av landskapsregeringen fastställda villkor bevilja Kraftnät Åland en landskapsgaranti, såsom proprieborgen, till ett belopp om högst 22 miljoner. Notera här att lånesaldot går ner en aning också. Orsaken till landskapsgarantin är alltså att uppta ett nytt lån med förmånligare villkor och återbetala den första raden av det befintliga lånet. Landskapsregeringen bedömer att detta inte handlar om ett statligt stöd som kräver en notifiering till kommissionen. Kraftnät Ålands verksamhet är ett lagligt monopol. Det finns inte konkurrenter på marknaden och kraftnätet kan betraktas som ett så kallat naturligt monopol.

    Det här ärendet brådskar. Jag vill ge min stora uppskattning till alla dem som i snabb takt har jobbat fram det här förslaget. Ett speciellt tack till finans- och näringsutskottet som redan igår gav oss möjlighet att kort komma in och berätta om ärendet. Det här är vår begäran som jag hoppas att kan behandlas i god positiv vilja. Tack!


  • Tack, talman! Tack finansminister Höglund. Givetvis tycker Liberalerna att det här är positivt och vi kommer inte heller att ha något krav på någon motionstid. Vi vill se en snabb behandling och vi kommer inte att stå i vägen på något sätt.


  • Minister Roger Höglund (C) Repliksvar | 16:51

    Tak för det väldigt positiva bemötandet. Stort tack!


  • Talman! I samma anda vill jag också tacka landskapsregeringen med minister Höglund i spetsen för god förankring både med finans- och näringsutskottet men också Liberalerna som lagtingsgrupp. Vi motser en mycket, mycket snabb behandling av ärendet.


  • Minister Roger Höglund (C) Repliksvar | 16:51

    Stort tack för det också, ledamot Zetterman!


  • Begärs ytterligare ordet? Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att remittera ärendet till finans- och näringsutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.