Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.

    Diskussion.

    Minister Nina Fellman

    I den här lagframställningen, en blankettlag om anmälda organ, genomförs ett EU-direktiv om godkännande av organ för bedömning av produkters överensstämmelse som s.k. anmälda organ.

    I klartext betyder det att man genom denna lag samlar bestämmelserna om de organ som ska kontrollera att produktspecifika regler följs. Lagtinget har redan behandlat tre produktspecifika lagar och får idag till sig ytterligare tre. För att illustrera vad det handlar om har jag med mig en förträfflig bild som jag hoppas kan klargöra det hela (bilden visas).

    Ett anmält organ är en oberoende tredje part som bedömer och produkter uppfyller EU-kraven så som de är tillämpade i nationell lagstiftning.

    Det är i första skedet landskapsregeringen som fungerar som anmält organ, men avsikten är att genom en överenskommelseförordning föra över uppgifterna till riksmyndigheterna. Det finns i dagsläget inga produktspecifika anmälda organ på Åland och bedömningen är att inte har några avgörande ekonomiska konsekvenser för landskapet. Lagen om anmälda organ föreslås träda i kraft när de produktspecifika lagarna i paketet är godkända och satta i kraft.

    Ltl Britt Lundberg, replik

    Herr talman! Först en ordningsfråga. Hur för man in det i stenografiska protokollet? Bilden och pekandet som är viktigt för eftervärlden, för diskussionen här och även för vårt arbetssätt.

    Andra frågan jag vill ha utredd är anmälda organ, har man arbetet med rubriken och konstaterat att det är svenska?

    Minister Nina Fellman, replik

    Det var ett sätt att illustrera för lagtinget hur upplägget är och överlämnar med glädje pappret till utskottet.

    Gällande rubriceringen är det lagberedningens förslag.

    Ltl Britt Lundberg, replik

    Nu frågar jag om ministern anser att det här är svenska och om det har förts någon diskussion kring det? Det är viktigt att vi värnar det svenska språket i självstyrelsen.

    Minister Nina Fellman, replik

    Jag anser att det är svenska.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till social- och miljöutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.