Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att detta ärende remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Diskussion.

    Minister Nina Fellman

    Talman! Den här blankettlagen som nu föreläggs för lagtinget handlar om tillämpningen på Åland av lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar.

    Den är en följd av ett EU-direktiv om harmonisering av lagstiftning om utrustning och säkerhetssystem. Precis som den lag om pyrotekniska artiklar som behandlades av lagtinget under våren är avsikten att den här lagen ska träda i kraft i anslutning till att två horisontella rikslagar om marknadskontroll samt anmälda organ för vissa produktgrupper träder i kraft.

    Ändringarna i jämförelse med tidigare lagstiftning är främst av lagteknisk karaktär. I riket har man gjort bedömningen att en ny lag ger större klarhet i regleringen av denna typ av produkter, även om själva bestämmelserna inte ändrar.

    Jag vill fästa lagtingets uppmärksamhet vid att rikslagen ännu inte antagits i Finland, och att den kanske måste vila en stund i väntan på rikslagstiftningen. Vi kommer självfallet att hålla lagting och utskott underrättade om detta. Orsaken till att vi skyndar på processen är att vi redan passerat tidsgränsen för en implementering av direktivet.

    I den här frågan görs bedömningen att det inte finns något politiskt utrymme att avvika från EU-direktiven, och inte heller någon materiell orsak att avvika från rikets bestämmelser.

    Lagen föreslås träda ikraft först när de horisontella rikslagarna görs tillämpliga på Åland.

    Lagförslaget bedöms inte ha några negativa administrativa eller ekonomiska konsekvenser för åländska företag, och produkter som kommit ut på marknaden före lagen antas får fortfarande säljas och användas som förut.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till lag- och kulturutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.