Lagförslag 21/2015-2016

Lagtingsår: 2015-2016
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 21/2015-2016

 

Datum

 

 

2016-09-22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ny blankettlag om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar en landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar. Genom förslaget genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/34/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar.

     Avsikten är att den föreslagna lagen ska träda i kraft i anslutning till att två horisontella rikslagar om marknadskontroll respektive om anmälda organ för vissa produktgrupper träder i kraft i landskapet. De horisontella lagarna innehåller bestämmelser som kompletterar den nu föreslagna lagen.

 

__________________

 


INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

1.1 En översiktlig beskrivning av nuvarande lagstiftning. 3

1.2 Revideringen av ATEX-direktivet 3

3. Lagstiftningsändringar i Finland. 4

4. Landskapsregeringens förslag. 5

5. Förslagets verkningar 6

5.1 Allmänt 6

5.2 Ekonomiska och administrativa konsekvenser för Åland. 6

5.3 Följder för det åländska näringslivet 6

5.4 Jämställdhet 7

5.5 Konsekvenser för miljö. 7

6. Lagstiftningsbehörighet 7

7. Beredningsarbete. 8

Detaljmotivering. 8

Landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar 8

Lagtext 12

L A N D S K A P S L A G om tillämpning på Åland av lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar 12


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

 

1.1 En översiktlig beskrivning av nuvarande lagstiftning

 

Den EU-rättsliga regleringen av så kallade ATEX-produkter består i själva verket av två olika EU-direktiv vilka reglerar utrustningar och arbetsmiljö i områden där det finns risk för explosionsfarliga blandningar. Huvuddelen av utrustningen och säkerhetssystem som är avsedda för explosionsfarliga luftblandningar är elektrisk utrustning, men en del är så kallade mekaniska anordningar. Explosionsfarliga luftblandningar och explosionsfarliga omgivningar förekommer huvudsakligen i samband med att hantering av brännbara vätskor och gaser samt stoft. ATEX har fått sitt namn från en förkortning av det franska namnen på ett av direktiven, Appareils destinés à être utilisés en ATmosphères EXplosibles.

     Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/92/EG om minimikrav för förbättring av säkerhet och hälsa för arbetstagare som kan utsättas för fara orsakad av explosiv atmosfär, nedan ATEX-omständighetsdirektivet, har genomförts i Finland genom statsrådets förordning om förebyggande av fara som explosiv atmosfär orsakar arbetstagare (FFS 576/2003). Nämnda förordning har införlivats på Åland genom landskapsförordning (2007:99) om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om kemikalier och säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor, nedan landskapsförordningen om kemikaliesäkerhet. Lagförslaget påverkar inte de nationella regler som följer av ATEX-omständighetsdirektivet.

     Den andra delen av ATEX-regleringen är Europaparlamentets och rådets tidigare direktiv 94/9/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar, nedan ATEX-utrustningsdirektivet. ATEX-utrustningsdirektivet har i Finland genomförts genom förordningen om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för explosionsfarliga luftblandningar (FFS 917/1996) samt handels- och industriministeriets beslut om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för explosionsfarliga luftblandningar (FFS 918/1996). Såväl förordningen som handels- och industriministeriets beslut har införlivats på Åland genom landskapsförordningen om kemikaliesäkerhet.

     Bestämmelser som rör ATEX-produkter finns, utöver i de nationella författningar som nämnts ovan, även bland annat i elsäkerhetslagen (FFS 410/1996) och i lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor (FFS 390/2005), nedan kemikaliesäkerhetslagen. Kemikaliesäkerhetslagen har införlivats på Åland genom landskapslag (2007:98) om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor. Vad avser elsäkerhetslagen så har denna införlivats på Åland genom landskapslag (2011:9) om tillämpning i landskapet Åland av elsäkerhetslagen.

 

1.2 Revideringen av ATEX-direktivet

 

Bakgrunden till det nya ATEX-direktivet

Inom Europeiska unionen har det utarbetats en ny lagstiftningsram (New Legislative Framework). Den nya lagstiftningsramen består bland annat av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93, nedan NLF-förordningen, samt Europaparlamentets och rådets beslut nr 768/2008/EG om en gemensam ram för saluföring av produkter och upphävande av rådets beslut 93/465/EEG, nedan NLF-beslutet. I NLF-förordningen, som är direkt tillämplig, återfinns bestämmelser om bland annat ackreditering, gemenskapens gränsförvaltning och CE-märkning. NLF-beslutet, som är ett rambeslut utan direkta rättsliga konsekvenser, befäster EU:s gemensamma ram med allmänna principer för den harmoniserade gemenskapslagstiftningen om saluföring av produkter.

     I syfte att påskynda harmoniseringen av produktlagstiftningen med den nya lagstiftningsramen valde kommissionen ut vissa direktiv vilkas anpassning till de nya rättsliga ramarna genomfördes i form av ett så kallat direktivpaket, ”Alignment Package”. I direktivpaketet, vilket omfattar totalt nio direktivförslag, ingår ett nytt ATEX-direktiv. ATEX-direktivet skulle ha tillämpats nationellt från och med den 20 april 2016.

 

Det nya ATEX-utrustningsdirektivet

 

Det nya ATEX-direktivet, Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/34/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar utfärdades 2014 och ersätter ATEX-utrustningsdirektivet från år 1994. Det nya ATEX-direktivet grundar sig i stor utsträckning på det tidigare ATEX-utrustningsdirektivet.

     Det nya direktivet har anpassats efter NLF-förordningen och NLF-beslutet och är således harmoniserat med de övriga produktspecifika direktiv som utfärdats samtidigt. Det nya direktivet syftar till att säkerställa att de aktuella produkterna överensstämmer med kraven och att de är säkra. Direktivet är ett så kallat totalharmoniseringsdirektiv vilket medför att det inte finns något vidare utrymme för nationella avvikelser.

      De produkter som omfattas av det nya direktivet är produkter som när de släpps ut på marknaden inte tidigare har funnits på unionens marknad. Detta innebär att det antingen ska vara fråga om nya produkter som tillverkats av en tillverkare som är etablerad i unionen eller att det är fråga om produkter, nya eller begagnade, som importerats från tredje land.

     I det nya direktivet preciseras verksamhetsutövarnas skyldigheter, artiklarna om anmälan av organ för bedömningen av överensstämmelse samt artiklar om marknadskontroll. I förhållande till det tidigare direktivet så betonas i det nya direktivet att det särskilda explosionsskyddsmärket ska fästas i anslutning till CE-märkningen.

     I övergångsbestämmelserna till det nya ATEX-direktivet anges att medlemstaterna inte kan hindra att produkter som överensstämmer med ATEX-utrustningsdirektivet från år 1994 tillhandahålls eller tas i bruk, förutsatt att produkterna släppts ut på marknaden före 20 april 2016. Intyg om överensstämmelse som utfärdats i enlighet med ATEX-utrustningsdirektivet är således giltiga enligt det nya ATEX-direktivet.

 

3. Lagstiftningsändringar i Finland

 

I syfte att genomföra det nya ATEX-direktivet föreslås det i Finland genom proposition RP 19/2016 rd att en ny lag om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar antas, nedan ATEX-lagen. Vissa av de krav som ställs enligt direktivet föreslås dock tas in i en förordning om ska utfärdas av statsrådet.

     Att man i Finland har valt att stifta en ny lag istället för att revidera någon av de befintliga lagarna som rör ATEX-produkter, beror främst på lagstiftningsmässiga skäl. Bland annat bedöms den nya, separata lagen om ATEX-produkterna skapa klarhet i regleringen av denna typ av produkter. I propositionen till den föreslagna rikslagen (RP 19/2016 rd, s. 7) konstateras att genomförandet av det nya direktivet inte medför några avsevärda förändringar av substansen i regleringen utan att ändringen är främst av lagstiftningsteknisk karaktär. Den nya lagen innehåller dock fler bestämmelser på lagnivå än tidigare, vilken förordas på grund av kraven i grundlagen. Genom lagförslaget beaktas även de största ändringarna av ATEX-direktivet vilka är att komponenter inkluderas i tillämpningsområdet, NLF-anpassningen av definitioner, noggrann beskrivning av ekonomiska aktörers skyldigheter samt införandet av explosionsskyddsmärket utöver CE-märkningen.

     I riket pågår det just nu ett arbete med att utarbeta horisontell lagstiftning om organ för bedömning av överensstämmelse och om marknadskontroll, vilket kommer påverka den produktspecifika lagstiftningen. Avsikten är att den produktspecifika lagstiftningen ska hänvisa till den horisontella lagstiftningen vad avser marknadskontroll och anmälda organ. Således finns det inga bestämmelser om marknadskontroll och förfarandet för godkännande och anmälan av anmälda i organ i den nya ATEX-lagen, utan ATEX-lagen innehåller istället en hänvisning till de horisontella lagarna.

     I Finland kommer nuvarande förordning om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för explosionsfarliga luftblandningar samt handels- och industriministeriets beslut om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för explosionsfarliga luftblandningar att upphävas samtidigt som den nya lagen träder i kraft.

     Den nya ATEX-lagen var tänkt att träda i kraft den 20 april 2016. Lagen har emellertid inte trätt i kraft i Finland ännu i augusti 2016, eftersom lagen kommer att samordnas med ikraftträdelsen av de horisontella lagarna. Ekonomiutskottet har lämnat sitt betänkande över lagen i fråga men betänkandet har blivit bordlagt. Lagtinget bör vara uppmärksam på den slutliga behandlingen av propositionen i riksdagen. Landskapsregeringen kommer att följa den fortsatta processen och förse lagtinget och dess utskott med nödvändig information.

 

4. Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att det nya ATEX-direktivet genomförs på Åland genom en ny landskapslag om tillämpning av lag om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar.

     Valet av blankettlagstiftningsteknik grundar sig på att bestämmelserna i detalj styrs av Europeiska unionen varför det inte finns utrymme att i någon vidare bemärkelse avvika från de finländska bestämmelserna. Det har inte heller funnits något behov av att i materiellt hänseende avvika från de finländska bestämmelserna.

     För vinnande av överskådlighet och av samma skäl som anges i rikets proposition får det anses mest ändamålsenligt att på motsvarande sätt som i riket stifta en ny landskapslag om ATEX-artiklar istället för att företa ändringar i den nuvarande blankettlagstiftningen. Genom detta förfarande görs inte något avsteg från lagstiftningstekniken i jämförelse med riket och därmed bör landskapslagstiftningen bli lättare att härleda.

     Som nämnts ovan är avsikten att ATEX-lagen ska hänvisa till bestämmelser i de nya horisontella lagarna som för närvarande är under utarbetande i riket. Eftersom lagen såsom den är utformad i riket inte är komplett utan är beroende av de horisontella lagarna, föreslås blankettlagen träda ikraft först i samband med att de horisontella lagarna görs tillämpliga på Åland. Givet att det finns ett visst osäkerhetsmoment vad avser behörighetsfördelningen mellan landskapet och riket föreslår dock landskapsregeringen att lagförslaget behandlas av lagtinget och går igenom nödvändig lagstiftningskontroll redan i detta skede men att ikraftträdandedatumet görs avhängigt av kommande lagförslag om horisontell lagstiftning.

     I riket avser man även utfärda en förordning för att komplettera ATEX-lagen samt säkerställa att ATEX-direktivet implementeras korrekt. För att genomföra ATEX-direktivet fullt ut på Åland bör även riksförordningen införlivas på Åland. Avsikten är följaktligen att i ett senare skede och med stöd av den nya landskapslagen om tillämpning av lag om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar, utfärda en landskapsförordning som gör den aktuella riksförordningen tillämplig på Åland.

     Förordningen om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för explosionsfarliga luftblandningar samt handels- och industriministeriets beslut om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för explosionsfarliga luftblandningar kommer upphävas i samband med att ATEX-lagen träder i kraft. Författningarna upphävs emellertid inte inom ramen för den aktuella propositionen. Författningarna som föreslås upphävda i riket har gjorts tillämpliga på Åland genom landskapsförordningen om kemikaliesäkerhet. Således är även en revidering av nämnda landskapsförordning påkallad efter det att riksförfattningarna upphävts.

 

5. Förslagets verkningar

 

5.1 Allmänt

 

I rikets proposition till ATEX-lagen (RP 19/2016 rd, s. 8) konstateras att genomförandet av det nya ATEX-direktivet främst kommer föranleda ändringar av teknisk karaktär eftersom det nya direktivet inte innehåller några betydande ändringar vad avser de tekniska kraven eller säkerhetskraven för ATEX-produkterna. Eftersom den föreslagna lagstiftningen är av blankettlagskaraktär kan motsvarande bedömning göras för Ålands del.

 

5.2 Ekonomiska och administrativa konsekvenser för Åland

 

Landskapsregeringens förslag bedöms inte ha några avgörande ekonomiska konsekvenser för Ålands del. När det gäller de administrativa konsekvenserna kan konstateras att förvaltningsuppgifterna som följer av tillsynen över ATEX-lagen kommer regleras genom den separata, horisontella lagen om marknadskontroll. I fråga om de administrativa konsekvenserna hänvisas därför till landskapsregeringens lagförslag om marknadskontroll.

 

5.3 Följder för det åländska näringslivet

 

I rikets proposition till den nya rikslagen (RP 19/2016 rd, s. 8 f.) anges att lagen inte har någon större betydelse för verksamheten för de ekonomiska aktörerna inom sektorn. Denna bedömning överensstämmer med den bedömning som gjordes av EU-kommissionen i samband med arbetet att anpassa de befintliga produktdirektiveten efter den nya lagstiftningsramen. EU-kommissionen konstaterade då att anpassningen av direktiven, där ATEX-direktivet ingår, inte kunde förväntas leda till några större kostnader för företag eftersom skyldigheterna som åläggs aktörerna enligt de nya direktiven främst kompletterar befintliga skyldigheter eller kodifierar sådant som i den gällande lagstiftningen är normal praxis för företag som uppfyller kraven.

     Det kan emellertid konstateras att importörer och distributörer av ATEX-artiklar kommer få ett utökat ansvar jämfört med tidigare. Importören åläggs genom lagändringen ett ansvar för att säkerställa att tillverkaren har fullgjort de skyldigheter som ålagts denna. Distributören har bland annat fått en utökad skyldighet att kontrollera att produkten har alla nödvändiga märkningar, uppgifter och anvisningar på finska och svenska. Således har nämnda aktörer fått ett utökat ansvar för att säkerställa att produkterna uppfyller de krav som lagen ställer på dem. Följderna av de utökade kraven bedöms emellertid inte leda till några nämnvärda ökade kostnader för företagen. Istället förväntas det nya direktivet leda till positiva konsekvenser för de ekonomiska aktörerna då tydligare regler och effektivare marknadskontroll skapar bättre konkurrensförutsättningar.

     Det kan slutligen konstateras att övergångsbestämmelserna till ATEX-lagen medger att produkter som släppts ut på marknaden före den nya lagen trätt i kraft, fortsättningsvis får hållas tillgängliga på marknaden givet att produkternas överensstämmelse med kraven har verifierats i enlighet med de krav som gällde vid ikraftträdandet. Bestämmelsen tryggar ställningen för de företag som är verksamma inom sektorn för ATEX-produkter.

 

5.4 Jämställdhet

 

Landskapsregeringens förslag har inga kända konsekvenser för jämställdheten mellan kvinnor och män.

 

5.5 Konsekvenser för miljö

 

Givet att lagförslaget främst är av lagteknisk karaktär och då varken några betydande ändringar av de tekniska kraven eller säkerhetskraven för ATEX-artiklar vidtas, bedöms förslaget inte medföra några konsekvenser för miljön.

 

6. Lagstiftningsbehörighet

 

Bestämmelserna i ATEX-lagen bygger på EUs ATEX-direktiv. I det nya ATEX-direktivet fastställs de väsentliga säkerhetskrav som ATEX-produkter ska uppfylla innan de får tillhandahållas på marknaden. Följaktligen innehåller ATEX-lagen, vilket dess fullständiga namn antyder, bestämmelser om kraven som ställs på ATEX- produkter enligt det nya ATEX-direktivet. Med andra ord kan ATEX-lagen sägas kodifiera den standard som har satts upp av EU. Därmed är standardisering en central del ATEX-lagen. Riket har enligt 27 § 19 punkten i självstyrelselagen lagstiftningsbehörighet på området för standardisering.

     Vid lagstiftningskontrollen (Dnr. OH 96/54) av en blankettlag om CE-märkning konstaterade högsta domstolen att lagtingsbeslutet gällde standardisering som hör till rikets lagstiftningsbehörighet. Av denna anledning förordnades lagen att förfalla i dess helhet. Detta trots att lagen, åtminstone enligt landskapsregeringens och Ålandsdelegationens uppfattning, även berörde områden som hörde till Ålands behörighet. En tolkning av högsta domstolens utlåtande kan vara att lagen inte i tillräckligt stor grad berörde områden inom vilka Åland har lagstiftningsbehörighet och att Åland av denna anledning var förhindrat från att införa lagen om CE-märkning.

     En viktig skillnad mellan ATEX-lagen och det tidigare lagförslaget om CE-märkning är emellertid att ATEX-lagen är produktspecifik medan den tidigare lagen berörde CE-märkningen som sådan. Därmed måste kopplingen till produktsäkerhet anses vara starkare i ATEX-lagen i jämförelse med lagen om CE-märkning. I regeringens proposition med förslag till ändring av självstyrelselagen, RP 1990/73 rd s. 74, anges att konsumentskyddet hör till rikets behörighet medan landskapet har lagstiftningsbehörighet i fråga om produktsäkerhet.

     ATEX-lagen berör även andra områden som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet varför lagförslaget som sådant inte kan anses överskrida landskapets behörighet, även om en central del av lagen rör standardisering. Genom lagförslaget och lagstiftningskontrollen av detsamma torde eventuella otydligheter avseende behörighetsgränsen för området för standardisering klargöras.

     I en landskapslag kan enligt 19 § 3 mom. i självstyrelselagen för vinnande av enhetlighet och överskådlighet intas bestämmelser av rikslagstiftningsnatur som i sak överensstämmer med motsvarande bestämmelser i rikslag. Intagande av sådana bestämmelser i en landskapslag medför inte ändring i fördelningen av lagstiftningsbehörigheten mellan riket och landskapet. Med hänvisning till 19 § 3 mom. i självstyrelselagen kan blankettlagen innehålla bestämmelser om standardisering givet att dessa inte avviker från vad som föreskrivs härom i rikslag.

     Genom lagförslaget regleras verksamheten för näringsidkare, vilket berör näringslagstiftningen. Inom detta område har landskapet behörighet enligt 18 § 22 punkten i självstyrelselagen, dock med beaktande av flera undantag, däribland standardisering. Eftersom landskapslagen inte avviker från rikslagen kan bestämmelser som rör standardisering inom näringslagstiftningens område intas i landskapslagen med hänvisning till 19 § 3 mom. i självstyrelselagen.

     ATEX-lagen innehåller även bestämmelser som rör området för allmän ordning och säkerhet. I enlighet med 18 § 6 punkten i självstyrelselagen har landskapet lagstiftningsbehörighet i fråga om allmän ordning och säkerhet, med undantag för vissa särskilt angivna områden som återfinns i 27 § 27, 34 och 35 punkterna. Lagförslaget berör inte de områden som finns i 27 § 27, 34 och 35 punkterna varför området för ATEX-artiklar får anses falla inom ramen för landskapets lagstiftningsbehörighet vad avser allmän ordning och säkerhet.

     ATEX-lagen innehåller även bestämmelser kring straffrättsliga påföljder, vilka föreslås bli tillämpliga på Åland genom lagförslaget. Landskapet har i enlighet med 18 § 25 punkten i självstyrelselagen behörighet att lagstifta om beläggande med straff och storleken av straff inom rättsområden som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet, förutsatt att inte sådana bestämmelser radikalt avviker från vad som gäller i riket.

     ATEX-lagen berör även lagstiftningsområdet för konsumentskydd. Riket har enligt 27 § 10 punkten i självstyrelselagen lagstiftningsbehörighet på detta område. Eftersom det är fråga om blankettlagstiftning och regleringen i landskapslagen inte avviker från regleringen i riket, kan det emellertid med stöd av 19 § 3 mom. i självstyrelselagen tas in bestämmelser om konsumentskydd i landskapslagen.

 

7. Beredningsarbete

 

Ärendet har beretts som tjänstemannauppdrag vid lagberedningen i samarbete med rättsserviceenheten och infrastrukturavdelningen vid Ålands landskapsregering.

 

Detaljmotivering

 

Landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar

 

1 § Lagens tillämpningsområde. Enligt paragrafen antas rikets ATEX-lag som en blankettlag. Rikslagen ska tillämpas i landskapet i dess aktuella lydelse men med de i den föreslagna lagen intagna avvikelserna. Detta innebär att ändringar som görs i rikslagen börjar gälla på Åland samtidigt som de börjar gälla i Finland, om inte ändringarna gäller bestämmelser som inte ska tillämpas på Åland eller som det på annat sätt finns undantag ifrån i landskapslagen.

 

2 § Avvikelser från tillämpning av bestämmelser i ATEX-lagen. Den föreslagna paragrafen innehåller vissa undantag från rikets ATEX-lag. De föreslagna undantagen rör bestämmelser som i rikslagstiftningen omnämner riksmyndigheter.

     Såsom påtalats i den allmänna kommentaren så kommer en stor del av de bestämmelser som rör förvaltning att finnas i en separat horisontell lag om marknadskontroll. I ATEX-lagen används emellertid begreppet tillsynsmyndighet i vissa paragrafer. Ingen av de nämnda bestämmelserna ålägger emellertid tillsynsmyndigheterna några förvaltningsuppgifter. Bestämmelserna ålägger istället de ekonomiska aktörerna vissa skyldigheter gentemot tillsynsmyndigheterna. I rikslagen finns ingen definition av vilka myndigheter som ska agera tillsynsmyndigheter. Istället kommer detta definieras i rikets horisontella marknadskontrollag. Motsvarande system förordas användas i landskapet, dvs. att tillsynsmyndigheterna definieras i landskapets marknadskontrollag, vilken för närvarande är under utarbetning.

     I ATEX-lagen nämns emellertid antingen båda eller någon av de statliga myndigheterna arbets- och näringsministeriet och Säkerhets- och kemikalieverket i ett flertal paragrafer. De aktuella bestämmelserna medför att undantag bör tas in i blankettlagen för att anpassa densamma till åländska förhållanden.

     I 14 § 3 mom. respektive 15 § 2 mom. i ATEX-lagen åläggs de ekonomiska aktörerna en skyldighet att informera Säkerhets- och kemikalieverket för det fall att en produkt medför fara. I landskapslagens 2 § föreslås 1 punkten innehålla en bestämmelse som föreskriver att den informationsskyldighet som 14 § 3 mom. och 15 § 2 mom. i ATEX-lagen åläggs de ekonomiska aktörerna, ska gälla gentemot landskapsregeringen istället för Säkerhets- och kemikalieverket.

     I ATEX-lagens 19 § föreskrivs om användning av produkter för marknadsföringsändamål. Paragrafens 2 mom. innehåller en delegeringsbestämmelse vilket föreskriver att Säkerhets- och kemikalieverket i enskilda fall får meddela behövliga föreskrifter för att säkerställa säkerheten vad avser de situationen som beskrivs i paragrafens 1 mom. Landskapsregeringens uppfattning är att 2 mom. syftar till enskilda myndighetsbeslut och inte föreskrifter i form av allmänt utfärdade bestämmelser, vilken begreppet föreskrifter egentligen är reserverat för. Utgående från denna bedömning anser landskapsregeringen att det är motiverat med en 2 punkt i blankettlagens 2 § som föreskriver att landskapsregeringen i enskilda fall får meddela behövliga bestämmelser på motsvarande sätt som Säkerhets- och kemikalieverket kan i riket.

     I ATEX-lagens 25 § regleras om delegationen för säkerhetsteknik. I paragrafens föreskrivs att nämnda delegation ska bistå arbets- och näringsministeriet och Säkerhets- och kemikalieverket vid utvecklingen och uppföljningen av bestämmelserna i ATEX-lagen. I 132 § i kemikaliesäkerhetslagen finns en motsvarande bestämmelse avseende en delegation som behandlar säkerhetsärenden. I lagframställningen till blankettlagen som införlivar kemikaliesäkerhetslagen konstateras att det inte finns något behov av en motsvarande delegation i landskapet. Landskapsregeringen gör motsvarande bedömning vad avser ATEX-lagen. Bestämmelsen föreslås därför undantagen från tillämpning i landskapet genom en 3 punkt i blankettlagens 2 §.

 

3 § Hänvisning i rikslag. Hänvisningar i rikets ATEX-lag till annan rikslag tillämpas inte inom landskapets behörighet, utan hänvisningarna ska anses avse motsvarande bestämmelser i landskapsförfattningar.

     I 5 § i rikets ATEX-lag hänvisas till lagen om marknadskontrollen av vissa produkter samt till lagen om anmälda organ för vissa produktgrupper. Hänvisningarna i fråga ska avse motsvarande landskapslagar, till den del det rör landskapets behörighet.

     Hänvisningen till rikets elsäkerhetslag (410/1996) ska i landskapet avse landskapslagen (2011:9) om tillämpning i landskapet Åland av elsäkerhetslagen.

     Hänvisningen till rikets kemikaliesäkerhetslag ska i landskapet avse landskapslag om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor.

     Bestämmelserna om omprövning i rikets förvaltningslag (FFS 434/2003) motsvarar bestämmelserna om rättelseyrkande i landskapslagstiftningen.

 

4 § Språkkrav. I 43 § i självstyrelselagen finns bestämmelser som innebär att statsrådet ska verka för att behövlig information om varor och tjänster till åländska konsumenter i mån av möjlighet ges på svenska. Statsrådet ska även se till att bestämmelser och föreskrifter som ska gälla i landskapet finns tillgängliga på svenska. Bestämmelsen i 4 § understryker vikten av självstyrelsens språkkrav. Samtidigt utgör den föreslagna bestämmelsen en precisering i förhållande till vissa av ATEX-lagens språkliga bestämmelser som stipulerar att viss dokumentation ska finnas på både svenska och finska. Den föreslagna paragrafen förtydligar att information i fråga ska finnas åtminstone på svenska i landskapet.

     Paragrafens 1 mom. föreslås innehålla ett avsteg från 9 § i ATEX-lagen och föreskriver att EU-försäkran om överensstämmelse eller försäkran om överensstämmelse ska vara avfattat åtminstone på svenska på Åland.

     Paragrafens 2 mom. föreslås innehålla ett undantag från 12 § i ATEX-lagen och föreskriver att märkningarna, säkerhetsinformationen och bruksanvisningarna ska finnas åtminstone på svenska på Åland. ATEX-lagens 14 § 2 mom. 6 punkt respektive 15 § 1 mom. 3 punkt ålägger de ekonomiska aktörerna att säkerställa respektive kontrollera att produkterna åtföljs av viss dokumentation som ska finnas på finska och svenska. Dokumentationen i fråga specificeras i respektive paragraf och motsvarar den dokumentation som nämns i 12 §. Av denna anledning förslås 2 mom. även innehålla ett avsteg från 14 § 2 mom. 6 punkten respektive 15 § 1 mom. 3 punkten i ATEX-lagen. Undantaget föreslås föreskriva att den dokumentation som de ekonomiska aktörerna har en skyldighet att säkerställa respektive kontrollera är avfattad åtminstone på svenska.

     I ATEX-lagens 20 § finns vidare en bestämmelse som föreskriver att viss dokumentation som ska lämnas till tillsynsmyndigheterna ska finnas på finska eller svenska eller annat språk som myndigheten godtar. I detta hänseende innehåller den föreslagna paragrafens 3 mom. en bestämmelse om att nämnda information ska vara avfattad åtminstone på svenska.

 

5 § Landskapsförordning. Genom bestämmelsen delegerar lagtinget till landskapsregeringen att inom landskapets behörighet besluta om utfärdandet av förordningar. Bestämmelsen har formulerats i överensstämmelse med den modell som tillämpas inom annan landskapslagstiftning, exempelvis i blankettlagen om kemikaliesäkerhet.

 

6 § Straffbestämmelse. ATEX-lagens 24 § innehåller en straffbestämmelse som föreskriver straff för överträdelse av bestämmelserna om utrustning och säkerhetssystem avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar. I 24 § 1 mom. 9 och 11 punkten fastställs att det är straffbart om importören respektive distributören, uppsåtligen eller av oaktsamhet, bryter mot de skyldigheter som ålagts dem enligt 14 § 3 mom. respektive 15 § 2 mom. i ATEX-lagen. I enlighet med vad som beskrivits tidigare i lagförslaget föreslås blankettlagens 2 § innehålla ett undantag från 14 § 3 mom. respektive 15 § 2 mom. i ATEX-lagen. Undantaget föreslås föreskriva att det är landskapsregeringen, istället för Säkerhets- och kemikalieverket, som ska underrättas om fara enligt nämnda paragrafer. I straffbestämmelsen i 24 § 1 mom. 9 och 11 punkt i ATEX-lagen, nämns uttryckligen Säkerhets- och kemikalieverket som den myndighet som importören respektive distributören har en skyldighet att underrätta om fara. Därmed är det motiverat att införa ett motsvarande undantag från 24 § som det undantag som gjorts från 14 § 3 mom. och 15 § 2 mom. Blankettlagens 6 § 1 mom. föreslås därför innehålla ett undantag som föreskriver att skyldigheten att underrätta Säkerhets- och kemikalieverket om fara i landskapet ska gälla gentemot landskapsregeringen.

     I enlighet med vad som har beskrivits i den allmänna motiveringen så är det i dagsläget inte klarlagt vilka eller vilken myndighet som ska utöva tillsyn över den förslagna lagen. Ett alternativ för ordnande av tillsyn är att tillsynen genom en överenskommelseförordning sköts av riksmyndigheter även i landskapet. Straffbestämmelsen i 24 § 1 mom. 9 och 11 punkten i ATEX-lagen kan i detta fall medföra tillämpningsproblem till följd av det undantag som föreslås reglerat i 1 mom. Detta eftersom den grundlagsfästa straffrättsliga legalitetsprincipen innebär att straffrättsliga normer ska vara utfärdade på lagnivå.[1] Därmed är det inte möjligt att i en senare överenskommelseförordning ändra den straffrättsliga bestämmelsen genom att föreskriva att informationsskyldigheten ska gälla gentemot en annan myndighet än vad straffbestämmelsen på lagnivå medger. För att undvika att landskapslagen behöver justeras om en överenskommelseförordning träffas mellan Åland och Finland, föreslås paragrafens 2 mom. reglera situationen där en överenskommelseförordning överför tillsynsåtgärderna till en riksmyndighet. Paragrafens 2 mom. innebär enligt förslaget att den med straff belagda informationsplikten ska gälla gentemot riksmyndigheten för det fall att tillsynsuppgifterna har överförts till desamma genom en överenskommelseförordning. För det fall att någon överenskommelseförordning inte träffas mellan Åland och Finland får 2 mom. ingen reell betydelse.

 

7 § Ikraftträdande. Lagen föreslås träda i kraft vid en tidpunkt som landskapsregeringen bestämmer. Avsikten är att lagen ska träda i kraft så snart som möjligt efter att den har antagits och genomgått lagstiftningskontroll, dock inte innan den horisontella lagstiftningen om marknadskontroll och om förfarandet för godkännande och anmälan av anmälda organ har trätt i kraft i landskapet.

 

8 § Övergångsbestämmelser. De föreslagna övergångsbestämmelserna motsvarar till stor del de övergångsbestämmelser som i anges i ATEX-lagen. I övergångsbestämmelserna till finländska ATEX-lagen finns emellertid ett andra stycke som reglerar situationen för en sedan tidigare tillsatt delegation för säkerhetsteknik. Eftersom nämnda delegation inte har funnits och inte heller kommer inrättas på Åland, har övergångbestämmelsen till denna del inte tagits in i blankettlagen.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

 

L A N D S K A P S L A G
om tillämpning på Åland av lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 §

Lagens tillämpningsområde

     Lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar ( / ), nedan kallad ATEX-lagen, ska tillämpas på Åland med de avvikelser som anges i denna lag.

     Ändringar i ATEX-lagen ska tillämpas på Åland från det att de träder i kraft i riket om inte annat följer av denna lag.

 

2 §

Avvikelser från tillämpning av bestämmelser i ATEX-lagen

     På Åland gäller följande avvikelser från bestämmelserna i ATEX-lagen:

     1) Den information som enligt 14 § 3 mom. och 15 § 2 mom. i ATEX-lagen ska lämnas till Säkerhets- och kemikalieverket, ska på Åland lämnas till landskapsregeringen, till den del det är fråga om landskapets lagstiftningsbehörighet.

     2) Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet i enskilda fall meddela föreskrifter i enlighet med vad som föreskrivs i 19 § 2 mom. i ATEX-lagen.

     3) Bestämmelsen i 25 § i ATEX-lagen ska inte tillämpas på Åland till den del det är fråga om landskapets lagstiftningsbehörighet.

 

3 §

Hänvisning i rikslag

     Hänvisningar i ATEX-lagen till bestämmelser i rikslagstiftningen ska inom landskapets behörighet på Åland avse motsvarande bestämmelser i landskapslagstiftningen.

 

 4 §

Språkkrav

     EU-försäkran om överensstämmelse eller försäkran om överensstämmelse ska på Åland vara avfattad åtminstone på svenska.

     Märkningarna, säkerhetsinformationen och bruksanvisningarna ska på Åland finnas åtminstone på svenska. Importörens skyldighet som följer av 14 § 2 mom. 6 punkten i ATEX-lagen respektive distributörens skyldighet som följer av 15 § 1 mom. 3 punkten i ATEX-lagen, innebär på Åland en skyldighet att säkerställa respektive kontrollera att den dokumentation som enligt nämnda paragrafer ska åtfölja produkten, är avfattad åtminstone på svenska.

     Den information och dokumentation om enligt 20 § i ATEX-lagen ska lämnas till tillsynsmyndigheterna, ska på Åland vara avfattad åtminstone på svenska.

 

5 §

Landskapsförordning

     Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet genom landskapsförordning besluta att författningar som utfärdats med stöd av ATEX-lagen ska tillämpas på Åland oförändrade eller med de ändringar landskapsregeringen föreskriver.

 

6 §

Straffbestämmelse

     Vid tillämpning av straffbestämmelsen i 24 § 1 mom. 9 och 11 punkten i ATEX-lagen, ska skyldigheten att underrätta Säkerhets- och kemikalieverket om fara gälla gentemot landskapsregeringen, till den del det är fråga om landskapets lagstiftningsbehörighet.

     För det fall att informationsskyldigheten enligt 1 mom. överförs till en riksmyndighet genom en överenskommelseförordning, ska informationsskyldigheten gälla gentemot den riksmyndighet som enligt överenskommelseförordningen utövar tillsynen.

 

7 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den

 

8 §

Övergångsbestämmelser

     Produkter som har släppts ut på marknaden före ikraftträdandet av denna lag, vilkas överensstämmelse med kraven har verifierats i enlighet med de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet, får hållas tillgängliga på marknaden efter ikraftträdandet av denna lag. De intyg om överensstämmelse som hänför sig till dessa produkter förblir i kraft.

 

__________________

 

Mariehamn den 22 september 2016

 

 

L a n t r å d

 

Katrin Sjögren

 

 

Föredragande minister

 

 

Nina Fellman

 

 

 

Bilaga: RP192016.pdf



[1] Se proposition till Finlands grundlag, RP 1/1998 rd, s. 80