Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Förslag om att lagförslaget ska förkastas i sin helhet läggs i samband med ärendets andra behandling.

    Diskussion.

    Ltl Harry Jansson

    Tack, talman! Ärade kollegor, lag- och kulturutskottet har handlagt frågan om en ny lag om Fordonsmyndigheten, det som idag är motorfordonsbyrån. Trots reformens i sig kanske ringa karaktär med tanke på antalet berörda anställda så är det ändå en fråga av allmänt intresse med tanke på alla tiotusentals bilar som är föremål för besiktning på våra öar.

    Utskottsmajoriteten har tillstyrkt inför lagtinget bifall till lagförslaget i sin helhet.

    Vi har bemödat oss att titta på hur motorfordonsbyrån som begrepp ska tolkas i annan lagstiftning som inte öppnas i samband med det nu aktuella lagförslaget. Här har vår lagtingsdirektör igen kommit med charmant lösning på den frågan så att vi inte behöver öppna upp lagstiftningen i övrigt. Det är en modell som utskottet säkert kan rekommendera övriga utskott att tillämpa framöver.

    Utskottet har också särskilt intresserat sig för de behörighetskrav som ska ställas framöver på de så kallade inspektörerna som i vardagen utför besiktningarna. Vi har av landskapsregeringen fått försäkran om att det inte kommer att ske någon strängering som gör att de på Åland utbildade yrkesgruppen inte ska komma i fråga. Vi utgår ifrån att det i praktiken blir så. Vi har också pekat på möjligheten till dispens i fall den typen av situationer skulle uppstå där det finns stor erfarenhet och andra goda egenskaper som kan medföra att en sökande ändå är behörig.

    Vi tillstyrker också frågan om myndighetschefens nya profil. Eftersom det berörts i reservationen som ltl Häggblom fogat till betänkandet så vill jag avsluta med att säga att utskottsmajoriteten också finner att det så kallade sakkunnigrådet bör finnas med i lagförslaget, i och med att det ger ett beroende på den nya myndighetschefens framtida profil, dvs. teknisk, juridisk eller annan bakgrund från den personen, så kan det finnas ett behov framöver att ha ett sakkunnigråd som backar upp myndighetschefen i handhavandet av hela fordonsmyndighetens verksamhet.

    Om man lite tillåter sig att spekulera så kan det till exempel uppstå en situation där en jurist leder fordonsmyndigheten i framtiden och då kan det säkert vara bra att det finns sakkunnigråd med representanter från branschen i stort. De privata företag som redan är involverad i besiktningsfrågor på olika sätt kan då finnas med i ett gemensamt sakkunnigråd och ge sin syn på hur fordonsmyndigheten ska agera i olika situationer i takt med den tekniska utvecklingen.

    Sammanfattningsvis, talman, vi tillstyrker lagförslaget i sin helhet.

    Minister Mika Nordberg, replik

    Fru talman! Jag vill tacka utskottet för att de tog sig tid för den omfattande behandlingen av lagen och de tekniska justeringar som utskottet de facto gjorde. Jag tackar för gott samarbete.

    Ltl Harry Jansson, replik

    Tack, ministern! Jag vill också tacka för att ministern alltid har beredskap att t.o.m. med kort varsel infinna sig i utskottet. Även denna gång har faktiskt ministerns avdelning visat att man tar utskottets önskemål på fullaste allvar. Tack för det.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Bert Häggblom

    Tack, fru talman! I samband med den här framställningen så anser jag att man också borde ha diskuterat om vi ska en offentlig bilbesiktning eller om vi ska göra som resten av Västeuropa, dvs. privatisera eller avreglera den. Det har utskottsmajoriteten inte gått inför. Jag föreslog då i utskottet att det här lagförslaget borde förkastas men jag fick inget understöd. Jag anser att landskapsregeringen borde ha gjort en bedömning om man ska privatisera eller inte. Jag har förstått att landskapsregeringen inte är inne för det här utan de vill köra det socialistiska spåret och fortsätta på det sätt som det har varit. Lagtinget får ta ställning till detta. Jag kommer att föreslå i den andra behandlingen att lagförslaget ska förkastas. Jag aviserar också i första behandling här vissa ändringar av paragraferna.

    Jag reagerade på behörighetskraven för myndighetschefen. Nu behöver man inte veta hur ett fordon ser ut, fram eller bak, såsom det har varit i dagens lagstiftning som har varit bra. Det har också visat sig att myndighetschefen kan gå ner på golvet och göra de jobb som ska göras där.

    Jag tycker att man gör en fördyring i vårt landskap, man inför myndighetschefer i mycket små myndigheter överallt utan att de har någon praktisk kunskap.

    Det som jag reagerade mycket starkt mot - men om lagtinget anser att det är den rätta vägen - är att man har tillsatt en myndighetschef från 1 januari 2018 innan lagen har trätt i kraft. Att man ska göra på det sättet anser jag inte vara korrekt. Det förordnandet finns redan publicerat. Vad gör detta lagting här överhuvudtaget? Varför ska 30 ledamöter sitta här och stämpla som en stämpeldyna? Så ska det inte vara. Man kan inte utse någon förrän lagen har trätt i kraft.

    Jag föreslår också en ändring av kraven för myndighetschefen. Man ska en utbildning som är anpassad för att vara myndighetschef vid fordonsmyndigheten, dvs. att man, så att säga, kan på gå ner på golvet och jobba när någon är sjuk eller vid förfall på grund av olika omständigheter.

    Sedan finns det också ett förslag i lagen om ett sakkunnigråd och jag anser också att det inte finns förutsättningar för att ha ett sådant.

    Det som också är intressant här - som lagtinget inte heller fattar beslut om - är att man ger en fullmakt där man tillsätter olika tjänster. Man har tillsatt en juristtjänst på motorfordonsbyrån, vilket man också starkt bör ifrågasätta nödvändigheten av detta nu när man också inför en myndighetschef. Vilka krav ställer landskapsregeringen på dessa myndigheter?

    På sjukhuset stänger man demensavdelningen och annat, men inom förvaltningen utökar man tjänster. När budgeten kommer så framkommer det säkert att en massa tjänster är tillsatta och man ökar på budgetanslagen.

    I den här framställningen ser man att överskottet som har funnits på motorfordonsbyrån minskar. Det är en helt saklig följd av att man har tillsatt en jurist och myndighetschefen kommer att få en högre lön, vilket framgår i framställningen.

    Här i första behandlingen aviserar jag ändringar i 1 kap. i 5 § och i 2 kap. i 8 §.

     Ltl Mikael Staffas, replik

    Tack, fru talman! Ltl Häggblom vurmar väldigt mycket för kostnader, kostnadsnedskärningar och liknande. Men när ledamoten nu för fram att man ska privatisera den här verksamheten så med i facit i hand i de europeiska länderna så innebär det ju att kostnaderna för fordonsägarna har stigit med upp till över 50 procent. Är det någonting som ledamoten tycker att är okej?

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Fru talman! Jag tror att ltl Staffas då ska gå in och analysera kostnadsökningarna på 50 procent från 2010 till 2017 och se samtidigt på alla andra tjänster som samhället bedriver och hur mycket de har ökat. De har ju inte ökat i förhållande till det reella värdet.

    Ltl Mikael Staffas, replik

    Okej, vi fortsätter med kostnadstäckningen. Kostnadstäckningen är över 100 procent med dagens verksamhet när det gäller hela myndigheten. Lyfter man bort delen som gäller bilbesiktningen så kommer man antagligen att ta bort cirka 1 miljon från den här verksamheten och då kommer en del av verksamhetens kostnader också att försvinna. Hur har ltl Häggblom tänkt kompensera det underskottet som blir istället - för att det är som idag - ett överskott?

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Fru talman! Om man för över verksamheten till den privata bilbesiktningen så kommer de tjänsterna att finnas ute i samhället. Det blir privata verkstäder och andra som gör det vilket gagnar det åländska samhället i stort. Det är också mer effektivt för folk som ska besikta sina bilar. Man får närmare, man kanske inte behöver ta ledigt från arbetet, vilket kostar arbetsgivaren pengar, och den personliga lönen minskar också när man ska ta ledigt för att besikta. Man kan anpassa besiktningen till andra tider som det är i Sverige och Finland. Man kan fara och besikta under helger, kvällar och nätter. Penningmässigt innebär det ju att om man för in någonting sådant här så för man ut pengarna från någonting annat. Det blir ju billigare, för inte är det ju meningen att alla tjänster ska vara kvar om man avreglerar.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Roger Eriksson, replik

    Talman! Mitt inlägg berör behörigheten för myndighetschefen. Om vi tittar på förslaget från reservanten Häggblom och jämför det med landskapsregeringens förslag så är det nästintill likadan text. Landskapsregeringens förslag står: ”Examen ska ha en för tjänsten lämplig inriktning”. Det är nästan samma som i förslaget från Häggblom. Men sedan kommer det en stor skillnad. I regeringens förslag framgår: ”Erfarenhets från förvaltningsuppgifter och i praktiken visad ledarförmåga är meriterande”. Det här saknas helt i Häggbloms reservation. Anser Häggblom att det ska vara så att man inte behöver ha erfarenhet från förvaltningsuppgifter och i praktiken visad ledarförmåga för tjänsten som myndighetschef?

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Tack, fru talman! Eftersom det är landskapsregeringen som ska utse en myndighetschef så förutsätter jag att landskapsregeringen också tar personer som är lämpade att vara myndighetschef.

    Ltl Roger Eriksson, replik

    Talman! Min nästa replik rör det rådgivande sakkunnigrådet. I landskapsregeringens förslag i detaljmotiveringar står: ”Motorfordonsmyndighetens verksamhet och myndighetschefen behöver stöd inom till exempel juridik, förvaltningsrätt, organisation, ledarskap, IT, teknik och utbildning.” Detta har vi också lärt oss och fått bekräftat under hörandena. Tror ltl Häggblom verkligen att man hittar en person med spetskompetens inom alla dessa områden?

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Tack, fru talman! Hittills har motorfordonsbyrån, under alla dessa år, inte behövt ha något sakkunnigråd. Jag anser att man inte behöver ha det i fortsättningen heller. Det är bara kostsamt, politiker tillsätts precis som i styrelser men det är ändå landskapsregeringen som styr och det har vi erfarit på senare tid i mycket stor utsträckning.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Igge Holmberg, replik

    Ltl Häggblom sade lite lättvindigt att chefen för myndigheten behöver praktisk kunskap om bilar så ”att man kan gå ner på golvet och jobba om någon är sjuk”. Är detta något man borde börja med i alla våra myndigheter? Ska fastighetsverkets chef fara ut och klippa gräs om någon är sjuk och man behöver en vikarie?

    Jag tror ju nog att om vi anställer en chef så finns det nog arbete för den utan att den ska arbeta som vikarie om någon råkar vara sjuk.

    Ltl Bert Häggblom, replik

    Tack, fru talman! Jag anser att när det gäller små myndigheter som motorfordonsbyrån så är det mycket viktigt, så som hittills, att man har kunnat ta körkort och gå den utbildningen. Man har också kunnat besikta om det behövs.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget kapitel för kapitel.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om Fordonsmyndigheten kapitel för kapitel.

    Föreläggs kapitel 1.

    Ltl Bert Häggblom

    Fru talman! Jag föreslår att 1 kap i 5 § får den utformning som framgår av reservationen till lag- och kulturutskottets betänkande.

    Ltl Lars Häggblom

    Talman! Jag stöder ltl Bert Häggbloms förslag.

    Talmannen

    Ltl Bert Häggblom, understödd av ltl Lars Häggblom, har föreslagit att 5 § godkänns i den lydelse den har i ltl Bert Häggbloms reservation till betänkandet.

    Omröstning kommer därför att verkställas.

    Den som omfattar utskottets betänkande, röstar ja; den som omfattar ltl Bert Häggbloms ändringsförslag, röstar nej.

    Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänd.

    Jag ber ja-röstarna resa sig. Jag ber nej-röstarna resa sig.

    Majoritet för ja. Lagtinget har godkänt lagtexten enligt utskottets betänkande.

    Föreläggs kapitel 2. Begärs ordet?

    Ltl Bert Häggblom

    Tack, fru talman! Jag föreslår att i kap. 2 så utgår 8 §.

    Ltl Lars Häggblom

    Talman! Jag stöder ltl Bert Häggbloms förslag.

    Talmannen

    Ltl Bert Häggblom, understödd av ltl Lars Häggblom, har föreslagit att 8 § i kap. 2 ska utgå.

    Omröstning kommer därför att verkställas.

    Den som omfattar utskottets betänkande, röstar ja; den som omfattar ltl Bert Häggbloms förslag, röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänd.

    Jag ber ja-röstarna resa sig. Jag ber nej-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja.

    Majoritet för ja.

    Lagtinget har alltså godkänt lagtexten enligt utskottets betänkande.

    Föreläggs kap 3. Godkänt.

    Föreläggs lagens rubrik. Godkänd.

    Lagens ingress. Godkänd.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.