Enda behandling

Ny officiell flaggdag HM 12/2007-2008

  • Utdrag ur protokollet

    Ärendet bordlades den 4 januari 2010. Först tillåts diskussion och därefter vidtar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Olof Erland

    Herr talman! Detta ärende var som hastigast upp under slutet av förra sessionen, eftersom ltl Sundman inte var här då och så föreslog jag att vi skulle ta upp ärendet nu.

    Jag har en kort liten förklaring på hur man ser på hemställningsmotioner. Det är ju oftast ett instrument för oppositionen, men i princip för alla, att väcka olika frågor. De frågorna är ofta av sådan karaktär att det är upp till motionären att i debatten förklara sig och tala för sitt ämne. Det hindrar inte att det också är konkreta motioner som utskotten behandlar och t.o.m. föreslår lagstiftningsändringar. I det här fallet är detta en hemställningsmotion där säkert alla gärna lyssnar till motionärens egna motiveringar till varför vi skulle ha en ny flaggdag.

    Utskottet har behandlat det här och konstaterat att vi har tre flaggdagar. En dag är Ålands flaggas dag som naturligtvis hör till ett nationsbygge. Den andra dagen är självstyrelsedagen som manifesterar var lagstiftning och vårt system. Den tredje dagen är demilitariserings- och neutraliseringsdagen den 30 mars som tar upp en av grundstenar till Ålands ställning överhuvudtaget.

    Det som motionären här föreslår, att 20 augusti skulle bli en flaggdag för att hänvisa till samhörigheten med Sverige, är naturligtvis ett syfte som man kan ha olika åsikter om. Det är upp till motionären att tala för den saken.

    Lagutskottets resonemang har gått ut på att man naturligtvis ska se på syftet men också se på flaggdagarnas antal. De flaggdagar vi har ska faktiskt vara väletablerade och omfatta självstyrelsedagen, vilket åtminstone Ålands flaggas dag gör. Det återstår ännu att marknadsföra och tala för demilitariseringsdagen, men det kommer säkert så småningom.

    Utskottet har i alla fall fastnat för att motiveringen för vår del är att vi ska vara restriktiva när det gäller nya flaggdagar. De flaggdagar vi har är synnerligen är välmotiverade och om de är tillräckliga kan man diskutera. Men detta är vårt huvudsakliga motiv till att avslå motionen.

    Ltl Danne Sundman

    Talman! Bästa lagtingskollegor, det är trevligt återseende. Jag vill passa på att tacka för att jag fick möjlighet att vara lite ledig.

    Inte lika trevligt är att lagutskottets betänkande föreslår avslag på min hemställningsmotion, där jag föreslår en ny officiell flaggdag för att manifestera samhörigheten med Sverige. Som lagutskottets ordförande sade, är det upp till motionären att motivera sitt förslag, det tänker jag göra nu.

    Alla våra symboler har inte i sig någon funktion, de ger oss inte vårt dagliga bröd. Men symboler ökar ålänningarnas samhörighet för kampen för densamma. Det finns en rad symboler i självstyrelsens fögderi, flaggdagar är en av dem. I dag har vi sjösatt en annan symbol, nämligen att ministrarna får kallas för ministrar. Det är en passlig dag att diskutera symboler.

    Jag har under min tid i lagtinget lyft fram många olika symboler och framförallt bristen på symboler. Det rör allt från egen åländsk legitimation till användning av AX koden i mobiltrafik och telefonlandskod m.m. Flaggdagar är speciella på det viset att de inte liknar de andra symbolerna. Men vi har, som sades här, tre olika flaggdagar. Vi har väldigt sparsamt med flaggdagar jämfört med andra nationer. Finland har många fler officiella flaggdagar. Jag tycker att tre flaggdagar kunde ökas till fyra utan att det blir för mycket som lagutskottet tycker. Lagutskottet tycker att är det räcker med antalet flaggdagar om man läser betänkandet lite mellan raderna. Visst är det så att man ska vara restriktiv med antalet flaggdagar. Men det här är ändå en sådan viktig sak som just nu och tiden framöver kommer att spela stor roll för det åländska samhället, nämligen Sveriges roll i vårt samhällsbygge. Varför kan man inte då manifestera detta med en flaggdag?

    Det är också fel att diskutera som lagutskottet att flaggdagar bara ska manifestera historiska händelser. Självstyrelsen är ju synnerligen levande, inte tänker vi ju bara på hur det var när självstyrelsen började. Vi blickar också framåt och i de tal som hålls så blickar man framåt. Nu är vi i beråd att ta ett stort steg i självstyrelsens utveckling, detta kommer att nämnas i högtidligheter kring självstyrelsedagen. Vi kanske tänker på det när vi flaggar för självstyrelsen o.s.v. Samma sak när det gäller demilitariseringen, den är i högsta grad aktuell. Den kämpar vi för varje dag. Visserligen har den en stor historisk betydelse men det är någonting som vi värnar om och det flaggar vi för att också ska finnas i framtiden. Så varför kan man inte börja med en flaggdag i ett tidigt skede i utvecklingen?

    Jag har tyvärr detta bekymmer att jag är lite för tidigt ute. Det kanske har att göra med min ålder. Jag är övertygad om att den här saken i framtiden kommer att belönas med en flaggdag. Om det sedan blir 20 augusti eller om det exakt blir den här formuleringen, men vi kommer att ha en flaggdag för att manifestera samhörigheten med Sverige. Man kan också tänka sig den 6 juni, och samtidigt för att blidka alla som har hejat på Finland i OS, ha 6 december som officiell åländsk flaggdag, att vi manifesterar samhörigheten med båda grannländerna.

    Jag tycker i första hand att det här är något som vi saknar. Därför kommer jag att i detaljbehandlingen föreslå att motionen kommer att godkännas. Vad vore väl en bättre present till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som ska komma hit under året enligt uppgifter i massmedia, än att överräcka ett utdrag ur lagtingets protokoll att lagtinget nu har godkänt att vi ska ha en flaggdag för att manifestera samhörigheten med Sverige.

    Det är en jätteviktig del av vårt samhällsbygge. Sverige har ställt upp och de kommer att behöva ställa upp för att vi ska lyckas hålla det här samhället som vi vill ha det. Därför tycker jag att vi ska hissa flaggan, tack.

    Vtm Gunnar Jansson, replik

    Tack fru talman! Jag håller med kollegan Sundman att vi inte har speciellt många officiella flaggdagar i vår lagstiftning. Samtidigt har vi också väldigt sparsamt med regler om våra symboler och deras användande. Det är ett förhållande som vi säkert har orsak att återkomma många gånger till ännu under vidareutvecklandet av självstyrelsesystemet. Jag ville bara upplysa om att ett den 20 augusti är lite speciellt, meningen med mötet känner alla, men de facto var stämningen sådan att det måste kallas till möte för att grunda frivilliga brandkårer ute i kommunerna för att man överhuvudtaget skulle komma vidare i det ärende vi nu debatterar. Därför är det för mig lite främmande att en sådan omtvistad händelse på basen av en motion skulle leda till den här typen av åtgärder som nu äskas, även om jag i huvudsak känner sympati för vad talaren anför här. Men dagen som sådan är i min historiska belastning problematisk.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Fru talman! Det var förvisso så att man måste ikläda mötet en annan agenda för att kunna hålla mötet. Som medlem av frivillig brandkår så har jag ju ingenting emot detta. Jag har valt det här datumet för att det ansågs vara startskottet på Ålandsrörelsen som sedan resulterade i någonting annat, men det kan väl vara intressant att uppmärksamma att vi för mindre än hundra år sedan har levt i ett sådant samhällsklimat att vi inte kunde berätta vilket möte vi skulle hålla. Det är också aktuellt mot EU. Man måste ha en agenda som man skickar till Bryssel och en agenda som man använder lokalt. Vi lever fortfarande lite i sådana omständigheter. Men det är sedan en bisak. Man kan också välja ett annat datum, jag har ingenting emot detta, t.ex. 6 juni.

    Vtm Gunnar Jansson, replik

    Fru talman! Nej, nog gläds jag också åt att så här mycket ändå har skett under de 90 år sedan ifrågavarande datum har passerat och att vi går vidare i självstyrelsebygget och utvecklandet av det system och vårt samhälle som sådant. Jag tycker att vårt samhälle de facto har gått framåt, inte tycker jag att vi idag har några stora problem med att sammankalla till vilka möten vi vill och där uttrycka oss hur vi vill, vilket minsann inte var fallet 1917.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Fru talman! Nej, det ska vi alla glädjas åt. Vi ska också glädjas åt att vi har den här möjligheten att eventuellt instifta våra egna flaggdagar. Det är ju detta parlaments möjlighet.

    Till sist vill jag säga att själv flaggar jag den 20 augusti. Jag har låtit sy upp en gammal åländsk flagga, den första flaggan som var förbjuden ett tag. Jag flaggar hemma på Nygårds i Söderby den 20 augusti. Jag får väl fortsätta med det tills tiden blir mogen att införa dagen som officiell flaggdag.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Olof Erland, replik

    Talman! Jag hade inte tänkt polemisera med ltl Sundman. Det sitter kanske i ryggmärgen. Jag tycker att han inte är riktigt logisk när han säger att vi inte har någon dag som manifesterar samhörigheten med Sverige. För mig gäller demilitariseringen och neutraliseringen samhörighet med Sverige och Sveriges intressen. Självstyrelsen var inte i Sveriges intresse då, men är det idag. Ålands flaggas dag kan ju inte vara något annan än en samhörighetsmanifestation med både Sverige och Finland och hela omständigheten kring detta. Om detta är motivet, att vi måste ha särskild dag för att manifestera samhörigheten med Sverige, då bör vi läsa på vår kunskap om självstyrelsen en gång till åtminstone.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Fru talman! Jag är inte inkonsekvent, jag är konsekvent för jag vill uppmärksamma Sverige i alla de här bitarna i vår historia. Framförallt vill jag uppmärksamma fortsättningen av vår historia. Den historieskrivning som sker varje dag, framförallt när den unga generation ålänningar kommer hem som har studerat i Sverige och den kommande unga generationen som kommer att fara till Sverige och studera. Banden till Sverige har varit väldigt starka men ändå har Ålands hav inte varit, som Julius Sundblom sade efter Ålandsfrågans avgörande, ett öppet fönster mot väster, utan det har varit ett väldigt djupt hav. Vi har haft väldigt svårt att komma över havet när det gäller att hitta lösningar som hjälper oss språkligt med Sverige. Därför tycker jag att man skulle påskynda den utvecklingen och få en starkare folklig förankring med en flaggdag. Det här kommer att på många sätt bli den enda lösningen för att Åland språkligt ska klara sig framledes.

    Ltl Olof Erland, replik

    Fru talman!  T.ex. på självstyrelselagen kan man mycket väl tala sig varm för Sverige och hurra på Sverige. Man kan till och med ta emot svenska ministrar och statsminister. Man kan besöka riksdagen, man kan besöka ministerierna. Idag finns det en daglig kontakt med Sverige ofta via vårt generalkonsulat. Att ta sig över Ålands hav är nog inget större problem och har aldrig varit det heller för ålänningarna.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Talman! Det har aldrig varit svårt att ta sig över Ålands hav, ända från postrodden till våra färjors tid, men mentalt har det varit ett ganska stort steg att ta lösningar som baserar sig på samarbete med Sverige. Vi har fått ett jättebra exempel i byggbestämmelserna som har räddat en hel bransch. Jag är medveten om att jag är lite före min tid, kanske vi förstår den här diskussionen bättre om tio år. De gångna tio åren har också visat sig att utvecklingen gick hit där vi är idag. Därför tycker jag att de här argumenten, som lagutskottets ordförande räknade upp, är argument för ett godkännande av motionen. Alla dessa saker är inte emot motionen. Vi får se hur lagtinget röstar.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begäres ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen vidtar. I detaljbehandlingen föreläggs först betänkandets kläm och därefter dess motivering. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.  

    Föreläggs betänkandets kläm.

    Ltl Danne Sundman

    Fru talman! Jag föreslår att lagtinget ska godkänna motionens kläm.

    Ltl Mika Nordberg

    Jag ber att få understöda ltl Sundman.

     

    Talmannen

    Under detaljbehandlingen har ltl Danne Sundman understödd av ltl Mika Nordberg föreslagit att lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om att en ny officiell flaggdag införs den 20 augusti. Detta kallas ltl Danne Sundmans förslag. Är redogörelsen riktig? Riktig.

    Omröstning kommer därför att verkställas. Den som röstar för lagutskottets förslag röstar JA. Den som röstar för ltl Danne Sundmans ändringsförslag röstar NEJ. Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänt.

    Jag ber JA rösterna resa sig. Jag ber NEJ rösterna resa sig. Majoritet för JA för lagutskottets förslag. Lagtinget har omfattat lagutskottets förslag.

    Föreläggs betänkandets motivering. Motiveringen är godkänd.

    Ärendets enda behandling är avslutad. Ärendet är slutbehandlat.