Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet

    Diskussion.

    Minister Carina Aaltonen

    Fru talman! Även det här är ett lagförslag som föranleds av EU-lagstiftning. Det nya försöksdjursdirektivet syftar till att begränsa djurförsök och minska lidandet hos djuren samt att se få en mer enhetlig lagstiftning. Vi vet att medlemsländernas syn på bland annat djuretik har varierat.

    Tanken är att man ska skärpa minimikravet för djurskyddet i länder där man tidigare haft ett ganska bristfälligt djurskydd.

    Det här direktivet är därför välkommet, även om det för Ålands del handlar om ärenden som är mycket sällan förekommande. Landskapsregeringen har bara vid två tillfällen, sedan 2006, beviljat tillstånd för djurförsök. Det var bl.a. ett forskningsförsök som gällde fisksjukdomen VHS, och det andra tillståndet gällde att ge SLU tillstånd att ta blodprov på tre nötdjursbesättningar som endast hade tillgång på havsvatten. Sedan gjorde man blodprov på besättningarna och kontrollerade deras leverfunktion för att se hur en eventuell algblomning kunde påverka.

    Det mest ändamålsenliga även här är att genomföra direktivet som blankettlagstiftning. Det här förslaget till rikslag behandlas också som bäst i riksdagen. Eftersom landskapsregering har valt att inte vänta in slutbehandlingen av riksdagens behandling av försöksdjursdirektivet så ber vi lagtinget och social- och miljöutskottet särskilt fästa uppmärksamhet vid landskapsregeringens val av terminologi och att de lösningar som vi har valt är samstämmiga med rikslagens slutliga utformning. Enligt vår kännedom har fem paragrafer ändrat i jord- och skogsbruksutskottets behandling. Men eftersom informationen på svenska, om vilka förändringar som föreslås, kom till vår kännedom i måndags så har inte de här sakerna beaktats i lagförslaget.

    Vi bedömer att det här förslaget inte har några ekonomiska verkningar eftersom det är frågan om verksamheter som är sällsynta och dessutom är de också avgiftsfinansierade.

    Däremot är det ytterligare en uppgift som ÅMHM ska ansvara för. Men i och med att vi så snabbt som möjligt ska få till stånd en överenskommelseförordning om att alla ärenden som rör djurförsöksverksamhet ska ske av myndigheterna i riket så blir miljö- och hälsoskyddsmyndighetens uppgifter begränsade. Det är väl snarare så att ÅMHM kan bistå i ärenden på begäran av regionförvaltningsverket i södra Finland efter att den här överenskommelseförordningen har trätt ikraft.

    Jag vill gärna ytterligare nämna att de förvaltningsuppgifter, som nämns i djurskyddslagens 17 § 1 mom. och i 20 § 2 mom. och 21 §, ska övergå från landskapsregeringen till ÅMHM. Det är sådana uppgifter som tidigare har legat här på miljöbyrån. De uppgifterna kommer nu att flyttas över till ÅMHM och det är väldigt sällsynta uppgifter, nämligen att använda djur vid fotografering eller filminspelningar, att ge bort djur som vinster och befogenheter att bestämma att veterinär ska kallas till en tävling, men det görs på arrangörernas bekostnad. Det här är sådana saker som tidigare har skötts på miljöbyrån men nu flyttas över till miljö- och hälsoskyddsmyndigheten.

    I 14 § har vi också gjort en ändring som kan vara intressant att känna till. Det innebär att det inte längre finns behov av att kräva tillstånd för att ta hand om vilda däggdjur eller fåglar för tillfällig sjukvård. Det här minskar byråkratin. Den som tar hand om t.ex. en skadad berguv eller något annat djur behöver inte längre söka om tillstånd.

    Fru talman! På grund av en formell underrättelse från EU-kommissionen så är det här också ett ärende av brådskande natur.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till social- och miljöutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.