Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Carina Aaltonen

    Fru talman! Social- och miljöutskottets första betänkande idag handlar om en ändring av landskapslagen om hälso- och sjukvård och räddningslagen för landskapet Åland där en bestämmelse införs enligt vilken den prehospitala akutsjukvården kan ordnas genom samarbetsavtal med det kommunala räddningsväsendet eller genom att den anskaffas av någon annan serviceproducent.

    Samtidigt införs en hänvisning till den nya bestämmelsen i räddningslagen.

    Ändringarna klargör att Ålands hälso- och sjukvård även i fortsättningen kan samarbeta med Mariehamns stads räddningsverk om de prehospitala akutsjukvårdstjänsterna, vilket på alla sätt är det mest ekonomiskt fördelaktiga för det offentliga Åland.

    Vi har idag 3 ambulanser på Åland där kostnaderna fördelas på hälften dvs. ÅHS betalar för 1 ½ ambulans. Det är frågan om ett långvarigt samarbete som går tillbaka till 1974.

    Utskottet vill understryka att detta samarbete är i samklang med unionsrätten, det finns alltså inte ett tvång att ÅHS skulle vara tvungen att upphandla ambulanstjänster.

    Avsikten är att de föreslagna lagarna ska träda i kraft så snart som möjligt.

    Utskottet har inga invändningar, fru talman, mot de föreslagna lagarna och föreslår att lagtinget antar dem utan ändringar.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om hälso- och sjukvård för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av räddningslagen för landskapet Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.