Föredras

  • Utdrag ur protokollet

     

    Enkel fråga skall uppläsas av frågeställaren vid plenum då den besvaras. Härefter avger lantrådet eller därtill utsedd ledamot av landskapsregeringen svar på frågan. Med anledning av svaret får frågeställaren omedelbart härefter hålla högst två till frågan anslutna anföranden, vilka även får innehålla tilläggsfråga. Efter vartdera anförandet har den som besvarat frågan rätt att yttra sig. Annan diskussion är inte tillåten.

    För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning. Frågeställarens följande yttranden samt tilläggsyttranden av den som avger svaret får däremot inte överstiga tre minuter.

    Ordet ges först till lagtingsledamoten Barbro Sundback.

    Ltl Barbro Sundback

    Tack herr talman! Den 1 september 2009, för några veckor sedan, infördes i Finland subjektiv rätt till personlig assistent för personer med grava funktionshinder. Ålänningar med funktionshinder har i flera avseenden sämre förmåner än i riket. På vilket sätt kommer landskapsregeringen att tillse att funktionshindrade på Åland har minst samma sociala förmåner som i riket?

    Med hänvisning till 48 § 2 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande enkla fråga: Avser landskapsregeringen att lämna en framställning inom november månad till lagtinget om rätt till personlig assistent för personer med funktionshinder?

    Landskapsregeringsledamoten Katrin Sjögren

    Herr talman! Arbetet med handikappservicelagen är inne på slutrakan. För närvarande är den i lagtingsgrupperna för analys. Ambitionen är att lämna över handikappservicelagen till lagtinget i november.

    Ltl Barbro Sundback

    Tack herr talman! Tack minister Katrin Sjögren för det löftet, det ska vi lägga på minnet, inom november månad.

    Min andra fråga är hur ska regeringen garantera att alla som har rätt till personlig assistent garanteras jämlika villkor i de åländska kommunerna?

    Landskapsregeringsledamoten Katrin Sjögren

    Herr talman! Där har landskapsregeringen ett tillsynsansvar. Inom socialvårdsbyrån har vi alldeles nyligen tagit fram en tillsynsplan. Det här är ett område som är eftersatt. Vi försöker utveckla den verksamheten på socialvårdsbyrån. Det är en fråga om resurser. Det finns i dagsläget tre personer på socialvårdsbyrån. Men också där har vi tagit framsteg, trots det ekonomiska läget har vi fått en byråsekreterare på socialvårdsbyrån som kommer att tillträda i oktober. De diskussioner vi har fört på socialvårdsbyrån är att den nya byråchefen ska har ansvar över handikappfrågorna. Jag räknar med att vi förstärker resurserna på den sidan.

    Ltl Barbro Sundback

    Tack herr talman! Jag har läst den där tillsynsplanen. Den är väldigt omfattande. Men om dess förverkligande är beroende av resurserna så kan man vara lite orolig över hur effektiv tillsynen blir. Vad kommer den i så fall att betyda för de personer det gäller? Är det så att en gravt funktionshindrad, som i sin kommun får avslag på begäran om personlig assistent, kan vända sig till tillsynsmyndigheten och tillsynsmyndigheten ser till att det här blir ordnat? Eller ska de fortsätta, som nu, att dessa gravt funktionshindrade själva ska gå matchen mot de lokala myndigheterna och eventuellt processa i domstol?

    Landskapsregeringsledamoten Katrin Sjögren

    Herr talman! Som jag sade, så hoppas jag att vi ska kunna utveckla tillsynen från socialvårdsbyråns sida. Jag anser också att kommunerna har ett ansvar där. Jag skulle önska att det här skulle vara ett fokus område för kommunförbundet. Kommunförbundet kom med en intressant rapport om kommunalbeskattningen. Nästa fokus område, om jag skulle få önska för kommunförbundets del, skulle vara det sociala området. Landskapsregeringen kommer att tillse att tillsynen fungerar.

    Talmannen

    Landskapsregeringens svar antecknas till kännedom. Ärendet är slutbehandlat.