Andra behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Landskapsregeringens lagförslag (LF 23/2014-2015)

    Vid plenum 14.09.2015 har lagtingsledamoten Torsten Sundblom, understödd av ltl Mats Perämaa, föreslagit att lagtinget ska godkänna en kläm av följande lydelse: ”Att lagtinget uppmanar landskapsregeringen att återkomma med förslag till lagstiftning som möjliggör ibruktagande av servicesedlar inom hälso- och sjukvården där även servicesedlar för tandvården ska ingå.”

    Detta kallas ltl Torstens Sundbloms förslag. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer därför att verkställas.

    Den som röstar för utskottets förslag röstar ja och den som röstar för att ltl Torsten Sundbloms kläm ska godkännas röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas?

    Ltl Barbro Sundback

    Fru talman! Jag tycker fortfarande att klämmen inte ska godkännas. Den utvidgar ärendet, den har ingenting med kommunala servicesedlar att göra. Jag har fått ett svar på min fråga att någon bedömer att det ryms inom ärendet, men ingen motivering.

     Jag tycker att det är hög tid att lagtinget börja fundera på hur man ska göra klämmar i framtiden.

    Talmannen

    Presidiet har diskuterat ärendet och gjort bedömningen att den här utvidgningen har gjorts redan i utskottet. Därför tillåter vi också att klämmen får innehålla den här utvidgningen. Beslutet finns hos oss. Det finns regelverk för detta. Det här beslutet har vi fattat och det får man förstås tycka att är ett dåligt beslut.

    Ltl Barbro Sundback

    Fru talman! Är det möjligt att reservera sig mot det här klämförslaget? I så fall önskar jag göra det.

    Talmannen

    Det är noterat att ltl Barbro Sundback är missnöjd med bedömningen som presidiet har gjort.

    Om det sedan finns ett missnöje med den bedömning som presidiet har gjort eller med arbetet som utförs från presidiets sida så kan man vända sig till lag- och kulturutskottet som nästa instans.

    Ltl Mats Perämaa

    Fru talman! För vår del har vi fullt förtroende för presidiets bedömning och understöder omröstningspropositionen som har lagts.

    Talmannen

    Föreligger det en majoritet för omröstningspropositionen? Kan vi se en handuppräkning så att vi är säkra på detta?

    Omröstning verkställs.

    Den som röstar för utskottets förslag röstar ja och den som röstar för att ltl Torsten Sundbloms kläm ska godkännas röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas?

    Godkänd.

    Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja. Jag ber nej-röstarna resa sig. Majoritet för ja.

    Lagtinget har omfattat utskottets betänkande. Klämförslagets enda behandling är avslutad. Därmed är ärendet i dess helhet avslutat.