Föredras

  • Utdrag ur protokollet

     

    Enkel fråga skall uppläsas av frågeställaren vid plenum då den besvaras. Härefter avger lantrådet eller därtill utsedd ledamot av landskapsregeringen svar på frågan. Med anledning av svaret får frågeställaren omedelbart härefter hålla högst två till frågan anslutna anföranden, vilka även får innehålla tilläggsfråga. Efter vartdera anförandet har den som besvarat frågan rätt att yttra sig. Annan diskussion är inte tillåten.

    För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning. Frågeställarens följande yttranden samt tilläggsyttranden av den som avger svaret får däremot inte överstiga tre minuter.

    Ordet ges först till lagtingsledamoten Anders Eriksson.

    Ltl Anders Eriksson

    Tack herr talman! Den här frågan handlar om skyldigheten att inrätta skyddsrum. Den 28 maj 2008 hemställde lagtinget om att landskapsregeringen dels vidtar omedelbara åtgärder i samverkan med berörda myndigheter i riket för att samtliga anvisningar för byggande av skyddsrum finns tillgängliga på svenska, dels upptar förhandlingar med Finlands regering för att få till stånd ett generellt undantag från kravet på skyddsrum på Åland för enskilda fastigheter.

    Med hänvisning till 48 § 2 mom. lagtingsordningen ställer jag följande enkla fråga: Vad har landskapsregeringen gjort för att få till stånd ett generellt undantag om behovet av skyddsrum på Åland i enlighet med lagtingets beslut?

    Landskapsregeringsledamoten Roger Eriksson

    Herr talman! Frågan har varit aktuell och vi har jobbat hårt på den ända sedan frågeställningen kom tidigare, också om vi tar i beaktande utlåtandet från social- och miljöutskottet, som ltl Eriksson hänvisade till.

    Först ska jag ge lite bakgrundsfakta om vad det här handlar om. Det här handlar om reglerna och behovet av skyddsrum. Det här är riksbehörighet, det måste man komma ihåg. Det är statsbehörighet och staten har också då ett ansvar för befolkningsskydd, försörjning och planering av olika saker som berör stora katastrofer. I det här arbetet finns det en samrådsdelegation mellan landskapet Åland och länsstyrelsen, där man kan diskutera de här frågorna. Hittills, herr talman, har det fungerat så att länsstyrelserna har beviljat de här undantagen. Det är alltså inte landskapets behörighet.

    Men frågan ställdes här om vad vi har gjort? Vi har arbetat på det här viset att vi har haft täta kontakter med inrikesministeriet. Vi har diskuterat med tjänstemän, vi har också haft upp frågan via riksdagen, vår riksdagsledamot som har gjort en motion om det här. Det här har resulterat i, om jag kommenterar det lätt, att vi nu har fått de här byggnadsbestämmelserna på svenska. De finns här nere hos oss. Räddningsinspektören har dem, de sitter i mappen ännu, han har inte gått igenom pappren. Men bestämmelserna har arbetats tas fram. Det har vi ålänningar också fått ganska mycket beröm för att vi har varit idoga och hållit i den här frågan. Nu har hela Svenskfinland fått dra nytta av vårt arbete. Vi har inte gett upp. Där måste jag säga att vi har lyckats riktigt bra.

    Sedan den här andra delen som framkom här, jag citerar social- och miljöutskottets betänkande "lagtinget hemställer om att landskapsregeringen dels vidtar omedelbara åtgärder i samverkan med berörda myndigheter i riket för att samtliga anvisningar för byggandet av skyddsrum finns på svenska, dels upptar förhandlingar med Finlands regering om att få till stånd ett generellt undantag från kravet på skyddsrum för Åland för enskilda fastigheter." Det har vi också gjort. Med hänvisning till det nyss nämnda arbetssättet, som vi har haft, så har det nu kommit fram en regeringsproposition om en ny räddningslag. Den ska träda i kraft 1 januari 2011, där framgår det klart att det finns undantag för kravet på skyddsrum på Åland för enskilda fastigheter.

    En reflektion över varför man har avskaffat skyddsrummen, jag har diskuterat med räddningspersonal. Det ultimata är kanske det här med kärnvapenkrig och det hoppas vi att aldrig få uppleva. Men det finns andra situationer där det tyvärr kanske kan vara aktuellt med sådana här skyddsrum. Det kan vara miljökatastrofer, terroristattacker, dagens datum är kanske ett bra exempel på hur det kan gå till ute i stora världen. Jag hoppas och tror, herr talman, att vi är förskonade från de här frågorna. Diskuterar man med sjöfolk så finns det mycket fartyg utan för oss som fraktar kemikalier och det diskuteras förvaring av kärnvapen så vi får inte vara naiva och tro att ingenting kan hända oss.

    Herr talman! I alla fall så här långt har vi kommit. Jag tycker det är ganska bra. Vi har fått de här bestämmelserna på svenska. Vi har fått en lagstiftning som kommer att möjliggöra undantag för enskilda fastigheter.

    Ltl Anders Eriksson

    Herr talman! Ministern säger att det här är rikets behörighet. När det gäller befolkningsskyddet är det ju helt korrekt. Mycket av det som ansluter till befolkningsskyddet brand- och räddning och hälso-och sjukvård hör ju till åländsk behörighet. Man ska nog inte bara säga att det här är riksbehörighet och slå sig till ro med det. Vi har indirekt ganska mycket behörighet när det gäller det här.

    Frågan tar ju specifikt ställning till att har man fått ett generellt undantag för byggandet av skyddsrum på Åland, medan minister Eriksson mycket svarade på det här med möjligheterna att få byggbestämmelserna på svenska. Det var intressant att han sade att bestämmelserna finns på byggnadsbyrån här, för översättningen kommer ju faktiskt i höst först. Hittills har det funnits på så kallade RT- kort som har varit helt finskspråkiga under lång, lång tid.

    Tack vare den motion som Ålands framtid lade och tack vare att vi har tryckt på landskapsregeringen gång på gång så har det kommit så långt nu att det finns en informell översättning. Men bestämmelserna finns ännu inte på svenska.

    Om jag förstod saken rätt i ministerns anförande så sade han att det kommer en ny regeringsproposition, en ny räddningslag och där finns det ett undantag för Åland när det gäller byggande av skyddsrum. Förstod jag det rätt?

    Landskapsregeringsledamoten Roger Eriksson

    Herr talman! Det som ltl Eriksson inledningsvis nämnde om de här behörighetsfrågorna, är sant. Jag håller fullständigt med honom. Befolkningsskyddet och skyddsrummen där det är rikets behörighet. Jag har varit i kontakt med länsstyrelsen också, som jag sade, där finns det en samrådsdelegation. Som jag har blivit upplyst om ska det finnas ett generellt undantag på kravet för skyddsrum för Åland, för enskilda fastigheter. Det ska ingå i den här lagen som träder ikraft 1 januari 2011, enligt de uppgifter jag har. Det här är också texten rakt av från det som social och miljöutskottet har i sitt betänkande. Utgående från det arbetar vi.

    Ltl Anders Eriksson

    Jag känner mig inte alldeles trygg med det svaret när minister Roger Eriksson säger att det skall ingå. När det behandlades i lagtinget den 28 maj i fjol så vet jag att bland annat utskottsordförande Åke Mattsson sade att det hade framkommit att rikets räddningslag håller på att revideras. Därför är det angeläget att få upp hemställningsmotionen så snabbt som möjligt på bordet för att få det här processat. Så sent som i början på sommaren när vi var i kontakt med den som håller i de här frågorna på inrikesministeriet, Pekka Raijajärvi, sade han att det fortfarande inte hade kommit någon skrivelse från Ålands landskapsregering. Det finns inget ärende, som de kan göra någonting åt. Det är mot den bakgrunden som jag ställde den här frågan. Kan nu minister Roger Eriksson riktigt försäkra att det finns ett generellt undantag på det sätt som lagtinget efterlyste i den finska regeringspropositionen?

    Landskapsregeringsledamoten Roger Eriksson

    Herr talman! Vi har varit i täta kontakter med nämnda tjänsteman. Uppenbarligen jobbar vi med samma målsättning. Det som har sagts åt mig är att i den här propositionen finns det generellt undantag för kravet på skyddsrum på Åland för enskilda fastigheter. Jag har inte läst propositionen själv, det medges. Det kan också nämnas i det här fallet att under arbetets gång, när vi började med den här frågan framkom det ganska tidigt, via denna tjänsteman som nämndes här och vår riksdagsledamot, att det är ingen idé att kasta in en sådan här ansökan i och med att den här lagstiftningen just kommer, som ska reglera det här förhållandet.

    Talmannen

    Landskapsregeringens svar antecknas till kännedom. Ärendet är slutbehandlat.