Föredras

  • Utdrag ur protokollet


    Samma regler gäller som för föregående fråga.

    Ordet ges först till lagtingsledamoten Gun-Mari Lindholm.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Herr talman! ÅHS:s styrelse har förordat att anta de lägsta inkomna anbuden för att bygga psykiatrihuset på sjukhusområdet. Styrelsen utgår från att landskapsregeringen tillser att alla underleverantörer innehar näringsrätt samt kartlägger huruvida de föreslagna anbuden kan tillräknas som stimulansåtgärder i det åländska samhället. All offentlig byggnation borde under nuvarande konjunkturläge koordineras med utbudet av lokal arbetskraft och lokala entreprenörstjänster.

    Med hänvisning till 48 § 2 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande enkla fråga: Avser landskapsregeringen att fullfölja projektet även om kartläggningen visar att de önskade stimulanseffekterna inte blir uppnådda?

    Landskapsregeringsledamoten Jan-Erik Mattsson

    Herr talman! Landskapsregeringen har godkänt den upphandlings som ÅHS styrelse och byggnadskommitté har utfört. Den har utförts som en EU upphandling som därmed också ställer speciella krav på den. Vi har konstaterat att ett av de företag som har fått jobbet inte har åländsk bas för sin verksamhet. Vi utgår från att näringsrättsinstrumentet måste uppfyllas till den delen att företag ska beviljas åländsk näringsrätt för att kunna verka här.

    När det gäller projektet om att kartlägga stimulanseffekterna så har landskapsregeringen följt med i utvecklingen inom byggbranschen inom hela den totala sysselsatta arbetsstyrkan på Åland i samarbete med AMS och ÅSUB. Vi har kunnat konstatera att någon arbetslöshet av nämndvärd grad inte har förändrat eller uppkommit sedan årsskiftet. Vi ligger kvar på samma nivåer. Dock så att det finns något mindre lediga jobb än tidigare. Vi följer utvecklingen noggrant och har en stor beredskap att start flera mindre projekt om det skulle behövas som stimulansåtgärder.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Herr talman! Landskapsregeringen har avgivit ett skriftligt svar på det här. Man uppmanar ÅHS styrelse att man ska följa principen för upphandling. Jag skulle vilja att landskapregeringsledamot, minister kanske vi kan säga fr.o.m. nu, att man redogör för de EU upphandlingsregler som finns, som man stöder det här på. Det har vi inte fått till oss vare sig från avdelningen eller från ansvariga minister inom sjukvården.

    Ett utav de företag som har vunnit anbudsrundan, d.v.s. det som gäller arbetet med el har också varit den byrå som har projekterat det här el-arbetet.

    Överensstämmer det här med minister Jan-Erik Mattssons uppfattning med de upphandlingsregler som finns? Enligt mitt sätt att se det, så borde det här ha delats upp, om det är möjligt för att stimulera den åländska byggsektorn. Det kanske totalekonomiskt hade varit försvarbart genom att man få skattepengar som ändå blir här hemma på Åland.

    Principerna som man hänvisar till och sedan de här möjligheterna för en projekterande byrå att också lämna in ett anbud på det här bygget. Överensstämmer det med principerna som gäller?  

    Landskapsregeringsledamoten Jan-Erik Mattsson

    Herr talman! När det gäller grunderna för EU upphandling så var jag inte fullständigt på det klara med att den frågan skulle bli följdfråga. Den totala grunden för EU handling är att alla företag inom EU ska ha samma rätt att verka inom EU:s områden. Där har Åland ett undantag redan i kravet på näringsrätt, som hittills har använts för svenska och finska företag, dock inte för några andra företag som jag känner till. Grunderna för det är lika behandling. Vi kan inte diskriminera någon.

    När det gäller detaljkunskapen om att den firma som har utfört el-projektering också är den firma som räknat hem anbudet, det kände jag inte till förrän vid detta tillfälle. Den biten påstår jag att den som har upphandlat, ÅHS styrelse och byggnadskommitté, borde ha varit klara över huruvida man får räkna redan vid anbudstillfället. Det förekommer båda tillämpningar i allmän praxis, tror jag. Den som utför projektering kan inte räkna på arbetet. Det här fallet känner jag inte till det.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Herr talman! Det kändes kanske lite överflödigt att fortfarande diskutera den här frågan eftersom den är avgjord på alla olika nivåer. Det har också "signats" inom landskapsregeringen. Eftersom de svar som vi inte får, betyder det här att det är en fråga som man bör diskutera och som vi borde penetrera på ett annat sätt. Om det är så att skrivningarna som landskapsregeringen har skrivit och gett till lagtinget, som visat sig stå bakom hela lagtinget här, om det är så att man ska bygga så ska de verkligen vara som en stimulansåtgärd för den åländska byggsektorn, specifikt för den åländska byggsektorn. Det är det arbetet och skatteinkomster vi värnar om. Eftersom man inte kan svara på vad de här EU upphandlingsreglerna är, som jag försökt få svar på. Jag hade velat att man här hade redovisat för dem, eftersom man alltid hänvisar till dem. Därför kunde man inte heller ta ett annat företag än det lägsta, vad beträffar el-arbetena åtminstone.    

    Den kartläggning från ÅHS styrelse, som vi också har frågat efter, den kan man inte heller redovisa ifrån landskapsregeringens sida. Man säger bara att man har det här under kontroll och visar det sig att man behöver göra något mera så kommer man att starta byggen. Vilka byggen är det? Vilken storlek? Kan man då i så fall avvika från de upphandlingsregler som man alltid hänvisar till?

    Vad beträffar att man har projekterat och också fått arbetet. Den frågan borde man också ha penetrerat i landskapsregeringen, eftersom man borde ha tagit till sig alla fakta som fanns i det här ärendet, när man visste att det låg en enkel fråga på bordet och väntade. Man borde kanske ha förberett sig på ett lite annat sätt.

    Landskapsregeringsledamoten Jan-Erik Mattsson

    Herr talman! Grunden för EU upphandling är trots allt att det är lika behandling för alla europeiska företag. Det är därför man har så lång anbudstid för att man ska hinna räkna och upphandlingen kan ske inom hela EU. Till den delen är det regelverket klart. Det skiljer inte särskilt mycket på regler för det som sägs att inte är EU upphandling. Lika behandling kommer, åtminstone för mig, alltid i första rummet. Sedan ska man kunna ställa krav på ett företags förmåga att genomföra ett projekt. Där finns ett urvalskriterium. Man måste ha en ekonomisk grund att stå på som företagare. Man måste kunna redovisa att man kan genomföra projektet, då kan man frångå och ta ett annat företag. Om vi behöver upphandlingsregler för den nuvarande situationen, när det gäller att få fram stimulansåtgärder, det går jag med på att vi behöver titta över i regeringen. Om vi har en möjlighet att kunna styra upphandlingar på ett annat sätt, än det som gäller generellt under en krissituation som den offentliga ekonomin befinner sig i, svaret på den frågan är att landskapsregeringen behöver titta på det.

    Talmannen

    Landskapsregeringens svar antecknas till kännedom. Ärendet är slutbehandlat.