Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Enligt arbetsordningens 44 § beslutar lagtinget på förslag av talmannen till vilket utskott ett ärende ska remitteras. Beslutet fattas efter avslutad diskussion. Talmannens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.

    Vicelantrådet Roger Nordlund

    Fru talman! Lagförslaget nr 15/2013-2014 innehåller en temporär ändring av tidpunkten för landskapets årsredovisning. Begreppet årsredovisning är ett nytt begrepp som vi får börja vänja oss vid framöver. Tanken är att årsredovisningen ska innehålla både bokslutet och landskapsregeringens berättelse.

    Nu anhåller vi om att få en förlängd övergångstid så att årsredovisningen för 2014 och 2015 skulle kunna avges i juli respektive i april. De förändringar som sker lagstiftningsmässigt måste också kunna följas upp rent administrativt. Som läget är nu så håller vi på att ändra hela budgetstrukturen, vi byter ekonomisystem. För att få detta att gå ihop och för att kunna ge lagtinget adekvat information om både bokslut och den verbala berättelsen så föreslår vi detta för att ge förvaltningen en rimlig möjlighet att ge så bra kvalitet på det material som lagtinget får och så att lagtinget kan analysera och ta ställning till materialet.

    Detta är en administrativ teknisk övergångsperiod som vi anhåller om.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Tack, fru talman! När det gäller att skjuta upp tidpunkten i det här fallet, anser ministern att detta är ansvarsfull förvaltning att göra på det här viset, att man inte kommer till lagtinget med saker i så god tid som möjligt i stället?

    Vicelantrådet Roger Nordlund, replik

    Fru talman! Jag tycker att det är ansvarsfullt att det material som man levererar till lagtinget ska vara väl berett och ha hög kvalitet, inte något hastverk.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Mats Perämaa

    Fru talman! Inledningsvis har vi givetvis en förståelse för att vi har en förvaltning med i viss mån begränsade resurser. Det är säkert på det viset på finansavdelningen som på många andra avdelningar. Man befinner sig under en stor arbetsbörda. Med de många uppgifter man har är det ofta svårt att genomföra dem tidsmässigt och då givetvis kopplat till kvaliteten också.

    Det här känns nog ändå som ett stort nederlag. Under förra mandatperioden jobbade vi med en ny finansförvaltningslag. Under den här mandatperioden har vi haft flera år på oss att sätta den nya finansförvaltningslagen ikraft. Och nu måste vi genast inleda med att skjuta på offentliggörandet och lagtingsbehandlingen av årsredovisningen såsom här nu föreslås.

    En central del i finansförvaltningslagen var att se till att årsredovisningen, bokslutet kommer så fort som möjligt till lagtinget för behandling så att vi kan knyta ihop den ekonomiska planeringen via budgeten där man ger kostnadsförslag för olika verksamheter. Sedan ska lagtinget på ett korrekt sätt kunna behandla resultatet av det som vi har slagit fast i form av budget. Uppenbarligen är man inte redo att göra på det sättet ännu.

    När finansförvaltningslagen lades så fanns det tid att lämna årsredovisningen under våren efter själva året som man redovisade för. Uppenbarligen har det varit en behandling i lagtinget via lagberedningen att man skulle stränggera det här ytterligare så att dessa dokument skulle lämnas inom februari månad. Nu ska man då skjuta upp det till att man innan utgången av augusti, nästan ett halvt år senare, först då lämnar resultatet av årsredovisningen.

    Nästa år står vi inför ett val och vicelantrådet säger nu här är att årsredovisningen för 2014 ska lämnas hösten 2015 till lagtinget. Lämnar man årsredovisningen innan utgången av augusti så kan det mycket väl gå på det sättet att lagtinget inte hinner slutbehandla ärendet om årsredovisningen innan vi kommer till lagtingsval i oktober 2015.

    Nu sitter vi i lagtinget ungefär under tre veckor i september. Det normala är ju att man behandlar diverse lagar i finans- och näringsrätt och i lagtinget och oftast en tilläggsbudget också. Då är det inte säkert att man hinner behandla den här. Det troliga scenariot med det här upplägget är att 2014 års årsredovisning kommer att behandlas av följande lagting under slutskedet 2015. Det här är ju förstås inte alls tillfredsställande att vi råddar till saker och ting på det här sättet. Vi skjuter då över en redan ganska gammal sak till nästa lagting. Årsredovisningen kommer att behandlas tidsmässigt ungefär samtidigt som lagtinget sedan behandlar följande budget, alltså budgetförslaget för 2016.

    Tanken var att årsredovisningen ska komma i god tid, den ska behandlas i lagtinget, i finans- och näringsutskottet, så att resultatet av behandlingen kan påverka landskapsregeringen via de politiska kanaler som alla ledamöter har och via det formella beslutet i lagtinget, så att det kan påverka nästa års budget.

    Det som föreslås här nu är att vi får ett fullständigt mellanår i budgeteringen för 2016.

    Här för någon dag sedan sade landskapsregeringen, det var säkerligen lantrådet, att en av de framgångar som landskapsregeringen har haft under den här mandatperioden är att vi har ett nytt ekonomisystem. Nu sade vicelantrådet att vi håller på att ändra ekonomisystemet och det ju är något annat. Uppenbart visar det här, med all tydlighet, att vi fortfarande inte har ekonomisystemet plats så att vi kan redovisa det som ska redovisas på ett korrekt sätt ännu inom februari 2015. Vi får komma ihåg att den tidpunkten ändå ligger ett halvt år framåt från den tidpunkt vi lever i just nu här idag.

    Med beaktande av det jag sade inledningsvis, att vi inser att förvaltningen ligger under en stor arbetsbörda så har vi för vår i utskottsbehandlingen satt som utgångspunkt att den här framställningen ska förkastas. Tack. 

    Vicelantrådet Roger Nordlund, replik

    Fru talman! Det är en märklig bild som ltl Perämaa visar upp här, att bokslutet och årsredovisningen för 2014 inte skulle kunna behandlas av detta lagting. Den ska vara klar i juli 2015 och det kommer att vara total öppenhet för alla på Åland att kunna ta del av denna årsredovisning från och med att den är klar. Jag är alldeles säker på att vi kommer att presentera den här i lagtinget, jag är alldeles säker på att den kommer att debatteras och kunna behandlas i Ålands lagting. Vi har september och oktober, två hela månader. Jag misstänker att lagtinget kommer att ha ett ganska stort intresse av denna årsredovisning. Det finns absolut ingenting vi undanhåller. Däremot vill vi ge förvaltningen en god möjlighet att kvalitativt kunna presentera ett bra förslag.

    Ett nytt ekonomisystem håller på att implementeras. Och, fru talman, det skulle ha varit lätt att hålla de ursprungliga tidtabellerna om vi inte skulle göra dessa förändringar, om det skulle vara business as usual. Men nu förändrar vi nästan allting på finansavdelningen.

    Talmannen

    Tiden är ute!  

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Tack, fru talman! Tidsramen, det står här i framställningen att landskapsregeringen inom augusti månad nästa år ska lämna ärendet till lagtinget. Det ska i och för sig fastställas i juni. Men lagtinget sammanträder, precis som i måndags, regelmässigt 2-3 veckor i september, från den 1 september och tre veckor framöver, inte i slutet av september och inte i oktober överhuvudtaget. Det följer inte den normala planeringen av lagtingsarbetet. Det ska ju till någonting extraordinärt för att lagtinget ska sammanträda. Om det finns en tilläggsbudget samtidigt och om det finns lagframställningar som ska slutbehandlas, vilket det ofta brukar vara under sista året, så då finns det bara några få utskottsdagar. Det finns några dagar för remiss av ett sådant ärende, det finns några få utskottsdagar och någon enstaka dag för att behandla det. Det kan mycket väl gå så, jag ser det som ett väl troligt scenario, att behandlingen går till nästa lagting.

    Talmannen

    Tiden är ute!  

    Vicelantrådet Roger Nordlund, replik

    Talman! Det ligger lika mycket i landskapsregeringens intresse, som jag tror att det ligger i ltl Perämaas intresse, att det dokumentet blir väl behandlat här Ålands lagting. Det är viktigt när partierna går till val, senare på hösten, att också se hur ekonomin har förvaltats. Vi har ingenting att dölja, snarare tvärtom. Vi vill gärna visa upp det resultat som vi har åstadkommit under det här året.

    Sedan, fru talman, måste jag ändå beklaga ltl Perämaas och tydligen den liberala gruppens destruktiva inställning, när det gäller framställningen och möjligheten för förvaltningen att kunna ta fram ett bra underlagsmaterial för lagtingets behandling av olika dokument, att föreslå förkastade av den här framställningen. Jag hoppas att ltl Perämaa och den liberala gruppen åtminstone inväntar utskottsbehandlingen och också hör de goda argumenten som finns ifrån förvaltningens sida för att ha den här tidtabellen.

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Jag har väl ändå inte anklagat landskapsregeringen för att vilja dölja resultatet av redovisningsåret 2014. Det klarar man förstås inte av, man kommer att lämna årsredovisningen väldigt sent enligt vår uppfattning men ändå inom juni månad. Men det blir absolut fel om inte det här lagtinget hinner slutbehandla årsredovisningen, att ett nytt lagting ska börja med att behandla det föregående fögderiet, så att säga.

    Jag försökte vara tydlig i mitt anförande med att vi givetvis beaktar de svårigheter som förvaltningen har med sina arbetsuppgifter.

    Men oberoende, och då hänvisar jag till det som ltl Torsten Sundblom sade här, det här är ett arbete som ändå måste utföras. Från och med nu har vi sex månader tid på oss att få det gjort inom februari månad 2015. Skjuter man detta framför sig så finns det en risk att man tar tag i många andra saker och så kommer arbetsbördan ändå som en puckel just före framläggandet. Det behöver göras ändå.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till finans- och näringsutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.