Föredras

  • Utdrag ur protokollet

    En skriftlig fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan. Frågeställaren får efter det hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten.

    För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan de övriga yttranden inte får överstiga tre minuter.

    Ltl Mats Perämaa

    Tack, fru talman! Tillsättandet av en energikommission har aviserats både i samband med lagtingsbehandlingen av landskapsgarantier för likströmsförbindelsen till Finland samt i regeringens handlingsprogram. Energikommissionens uppdrag skulle bland annat vara att bevaka konsumentprisutvecklingen för energi på Åland. Exempel på detta kan vara gränsavgiften till Sverige vid kopplingspunkten av Sverigekabeln och bevakandet av Ålands position då den nordiska elmarknaden ska öppnas för konkurrens 2015.

    Med hänvisning till 38 § 2 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande enkla fråga: När avser landskapsregeringen tillsätta en energikommission?

    Minister Veronica Thörnroos

    Talman! I landskapsregeringens framställning nr 32 som rör landskapsgarantin till säkerhet för lån som Kraftnät Åland Ab upptar, den så kallade likströmskabeln, så uppstod det en oro om prisutvecklingen i den förra landskapsregeringen. Hur kommer det här att slå mot de åländska konsumenterna? Kommer den här ”kabelavgiften” att tas ut över de enskilda? Kommer det här att drabba våra industrier?

    Landskapsregeringen valde då att, i samband med hörande i finansutskottet, påtala behovet av en energikommission. En energikommission var ett visionärt tänkande. Det var ett säkerhetsbälte, ett säkerhetsarrangemang som landskapsregeringen förde fram för att dämpa den oro som fanns på marknaden. Det var visionärt och det var rätt. Det var det som landskapsregeringen kunde göra under de premisser som då fanns. Den här landskapsregeringen har fortsatt det arbetet.

    Tittar vi då vad vi vill göra så säger vi i vårt handlingsprogram att vi talar om omställning till förnyelsebar energi. Förnyelsebar energi innehåller många olika komponenter. Vi talar vindkraft, hur får vi vindkraften att utvecklas? Hur kan vi bli självförsörjande? Vilka energikällor ska vi använda oss av? Hur kan vi använda restprodukterna? Hur kan vi energieffektivera? Hur kommer likströmskabeln att påverka vårt dagliga behov? Kommer vi att kunna exportera vindkrafts-el. Ni hör själva komplexiteten i den här frågan.

    Därutöver, bästa lagtingsledamöter, processar vi nu för tillfället i landskapsregeringen en ny lag som heter energimarknadslagen. Den kommer att komma till er för behandling nästa vecka.

    Hur kopplar man då ihop energimarknadslagen med ltl Mats Perämaas frågeställning? Ja, därför att EU-direktivet EG 2009/72, som ligger i botten, är talar om att den myndighet som kommer att skapas ska, förutom rena uppgifter som att godkänna stamnätsinnehavare, också analysera elmarknadens utveckling och säkerställa att förnyelsebara energikällor jämställs med andra etc.

    Vad jag försöker säga med det här är att landskapsregeringen håller på att ta ett starkt samlat grepp kring energimarknaden.

    När vi har alla pusselbitar på plats, och vi med säkerhet vet målstyrningen för energikommissionen och när vi också kan säkerställa att det inte infinner sig överlappande funktioner på grund av det nya EU-direktivet som kräver en ny tillsynsmyndighet, då kommer energikommissionen att tillsättas.

    Det viktiga för den här landskapsregeringen är inte om energikommissionen tillsätts idag eller nästa vecka. Det viktiga är att fakta är insamlat och att parallella överlappande funktioner inte kommer i användning. Tack.

    Ltl Mats Perämaa

    Fru talman! Den nya dimensionen i det eventuella uppdraget för den blivande energikommissionen, detta med omställning till förnybar energiproduktion är givetvis bra och det är någonting som vi stöder.

    Men faktum kvarstår att det finns behov av att bevaka prisutvecklingen för energi. Det finns ett jättestort behov. Att energi- och elförsörjning finns tillhanda är näst intill en grundläggande rättighet för människor och företag och att det finns tillhanda på en prisnivå som gör att det är hanterbarbart. Det är ytterst viktigt även för regionen Åland att vi har prisnivåer som gör att vi i konkurrens med omvärlden kan producera det vi gör och att det är attraktivt att bo och leva här på Åland.

    Det är bra att det planeras nya lagstiftningar på området, men det finns redan en el-lag som säger, jag citerar: ”Samarbete och planering rörande elförsörjning ska äga rum som i denna lagen stadgat. Härvid skall särskilt beaktas behovet av att upprätthålla och utveckla ett i ekonomiskt och tekniskt hänseende ändamålsenligt system för produktion, överföring och distribution. Miljön ska också beaktas”.

    Det finns beslut om Finlandskabeln vad gäller finansieringen. Landskapsregeringen håller antagligen på att arbeta med notifieringen av stöden. Beslut att bygga kabeln ska fattas så småningom. Det finns skäl att landskapsregeringen tar tag i energiprisfrågan på allvar, förutom de här vackra orden om allt som ska göras för att ingenting ska bli bortglömt.

    Minister Veronica Thörnroos

    Tack, talman! Det finns ingen anledning för landskapsregeringen att ta tag i den här frågan, helt enkelt därför att vi redan håller i den med två händer dessutom.

    Jag delar helt ledamotens åsikt om att frågan om el, energi och produktion är oerhört viktig för Åland. Vi har ett insulärt läge. Det gäller att se om sitt hus.

    Att det inte finns en energikommission tillsatt betyder ju inte att det inte finns ett arbete. Jag är säker på att ledamoten känner till den energigrupp som tillsattes redan under dåvarande kansliminister Britt Lundbergs tid. Den energigruppen funktionerade som ett referensplank både mot ministern och mot hela landskapsregeringen. Där har vi den samlade kompetensen på Åland som vi arbetar kontinuerligt med.

    Jag håller också med om att energikommissionen ska tillsättas. Men det får inte vara ett självändamål att man tillsätter en kommission. När riktlinjen är fullständigt klarlagd, målet är specificerat och uppdraget tydligt då gör man det. Men det betyder inte att inte arbetet redan nu fortgår.

    Ltl Mats Perämaa

    För liberalerna och för mig personligen så finns det ett mål som är så tydligt som något kan vara i det faktum att det finns ett behov av att våra industrier, våra företag, våra invånare och våra hushåll kan försörjas med elektricitet så billigt det bara är möjligt. Det finns många viktiga saker att ta itu med; gränsavgiften till Sverige är en fråga som säkert tar flera år att lösa och den nordiska elmarknaden som ska öppnas med mera.

    Även om orden är vackra så är vi inte helt tillfyllest med svaret. Vi kan konstatera att efter dagens diskussion vet vi inte när energikommissionen tillsätts. Vi har heller inte en bild av hur mandatet ser ut.

    Minister Veronica Thörnroos

    Tack, talman! Vi kan här konstatera att den förra landskapsregeringen, där liberalerna hade ansvaret för energifrågor och för finansfrågor och vi redan då hade en lagstiftning som sade att vi skulle ha en energikommission, inte lyckades komma till skott på fyra år. Det enda möte som hölls var den 28 augusti mellan fyra olika tjänstemän.

    Jag tycker inte det finns någon anledning att kritisera den här landskapsregeringen för att vi inte hittills ännu har tillsatt den här kommissionen.

    Däremot delar jag fullständigt ltl Mats Perämaas åsikt om att frågan är viktig och bör processas framåt. Tack.

    Talmannen

    Landskapsregeringens svar antecknas för kännedom. Ärendet är slutbehandlat.